Chlebík z kvásku

Kváskový chlieb

Chlebík z kvásku

nelkafood

By NELKAFOOD

   Už len tá vôňa stojí za to urobiť si domáci chlieb, chuti už ani nehovorím. Kto je nadšencom kváskovania určite neodolá. Ak ste prešli procesom zakladania kvásku už čo to o kváskovaní viete. A ak ste kvások dostali darom alebo si ho len chcete založiť podrobný popis nájdete v článku Ako si založiť vlastný kvások.

„Príprava je síce zdĺhavá, no ak si človek osvojí základy kváskovania dá sa to zvládnuť ľavou zadnou.“

 

Prísady:

Rozkvas:

  • 150 g ražnej chlebovej múky
  • 150 g vody
  • 1 polievková lyžica kvásku

 

Na cesto:

  • 500 g akejkoľvek chlebovej múky (špaldová, pšeničná..)
  • 100 g žitnej chlebovej múky
  • 3 kávové lyžičky soli
  • 300 g vody
  • zmes semienok ( lanové, sezamové, chia, slnečnicové…)

 

Postup:

   Ako prvé si pripravím rozkvas. Ten je potrebné si pripraviť večer pred pečením a to tak, že zmiešam múku, vodu a kvások a nechám pri izbovej teplote pracovať cca 9-12 hodín.

   Ak si po 9 až 12 hodinách nie sme istý či rozkvas správne nakvasil môžeme skúsiť „plávajúci test„.  A to tak, že odoberieme malý kúsok kvásku a veľmi jemne ho vložíme do pohára s vodou. Ak kvások pláva a neponorí sa, môžeme pokračovať ďalej.

   Následne zmiešam  rozkvas, pšeničnú chlebovú, ražnú chlebovú múku a pridám vodu. Lyžicou  prísady premiešam, aby sa len spojili. Misku prikryjem a nechám 30 minút postáť, aby prebehla autolýza.  Je to proces, ktorý nastáva po zmiešaní vody s múkou. Voda aktivuje enzýmy v múke. Počas autolýzy sa rozvinie glutén a cesto bude kompaktnejšie.  Autolýzu zaradujeme pred pridaním soli. 

   Po 30 minútach pridám soľ a  vypracujem jemné nelepivé cesto. Na záver primiešam zmes semiačok (rozmixovaný lan, sezam, mak, slnečnica, amarant). V prikrytej miske nechám cesto kvasiť približne 2 hodiny. Počas týchto dvoch hodín budeme cesto prekladať aspoň dva krát.

   Prekladanie je proces, kedy cesto od okraja nadvihneme, poriadne natiahneme a preložíme smerom do stredu. Tento postup opakuje, kým nepreložíme všetky okraje do stredu a nevznikne bochník. Cesto sa za tieto dve hodiny zmení na jemnejšie, elastickejšie a ľahšie. Malo by počas tejto doby zväčšiť svoj objem a to  zhruba o 30 %. 

   Teraz nastáva správny čas dať cestu tvar. Cesto stočíme do podľa toho akú máme ošatku. Ošatka je košík pre kysnutie vytvarovaného cesta. Ošatku si poriadne prstami vytrieme škrobovou múčkou, aby sa nám chlieb na ňu neprilepil. Stočené cesto prenesieme do ošatky spojom hore. Pretože po nakvasení chleba z ošatky jednoducho prevrátime na plech na ktorom budme piecť.  

   Chlebík nechám kvasiť cca 2-3 hodiny. Poslednú pol hodinu kvasenia si rozohrejem rúru spolu s plechom, na ktorom budeme piecť na plný výkon. 

   Keď už prstový test (prst zaborím do chlebíka a ak sa pomaličky cesto vracia späť je správne nakvasené) ukazuje, že je chlebík správne vykvasený, pripravím si papier na pečenie, ktorý si položím na dosku (bude sa mi chlebík jednoduchšie prekladať na plech).

   Cesto opatrne vyklopím z ošatky na pripravený papier, ostrým nožom alebo žiletkou narežem pokropím vodou a prenesiem na plech.  Rúru postriekam vodou z rozprašovača, aby sa mi v nej urobila mierna para. Alebo môžeme na pečenie použiť dva plechy. Na vrchný dáme piecť chleba a do spodného vlejeme približne 2 dcl vody.

   Pečiem na 250 ⁰C 10 minút so záparou. Následne stíšim teplotu na 190 ⁰C a dopekám cca 20 minút. Správne upečený chlieb musí zo spodku dunieť. Ak to tak ešte nieje vrátim chlieb späť a cca 5 minút dopečiem. Upečený chlebík musí chladnúť na mriežke, pretože potrebujeme z neho dostať prebytočnú paru, aby sa nezrazil. 

28 komentárov
  • Dobrý den Petronelo,
    Před pár dny jsem objevila vaše krásné stránky a hlavně krásné recepty a super kvásek.
    Měla bych prosb, ráda bych si založila kvásek Levito Madre.
    Bohužel nevím jak na to. Prosím o radu.
    Fandím Vám pokračujte tak dále .
    Díky moc
    Jiřina

      • Dobrý deň 🙂
        V prvom rade Vám chcem poďakovať za to, čo a ako robíte, založila som si kvások podľa vašich rád a myslím, že sa mu zatiaľ skvele darí. Chlebík som ešte nepiekla, ale chcela by som to už vyskúšať, no chcem sa opýtať na pomer jednotlivých surovín vášho receptu, ale v menšom množstve, ak je to možné, chcela by som menší chlebík. Ďakujem, pekný deň.

  • Dobry den,
    chcela by som sa spytat, ako velku osatku ste pre tento recept pouzili. Chystam sa na pecenie chlebika a chcela by som si kupit osatku, avsak neviem aku velkost si vybrat, aby nebola prilis velka a ani prilis mala.

  • Dobrý večer, prosím Vás o radu. Chléb jsem udělala podle Vašeho receptu,/500 g mouky – dala jsem 250 g pšeničné chlebove a 250 g spaldove, o trochu více vody/, ale upekla jsem jej v remosce a vysledkem byl placatý bochník. Mohla byste mi prosím poradit, kde jsem asi udělala chybu? Nestalo se mi to jen u tohoto bochníčku, nadychany chleba nemohu docilit,přestože mám kvasek vitální.

    • Dobrý deň, popravde myslím že to bude kváskom, alebo receptom no možno postupom pri výrobe. A ak ste použili špaldovú múku odporúčam skôr vodu ubrať ako pridať.

  • Dobrý večer prajem chcem vám veľmi pekne poďakovať za vaše perfektne videá a za všetko čo pre nas ľudí robíte. Robil som si všetko presne podla vašich rad od samého začiatku a výsledkom bol úžasný chlebík. Radosť jest. Ešte raz veľmi pekne Ďakujem S pozdravom Roman Mažgút

  • Dobrý den, udělala jsem si kvalsek podle vaseho postupu a pekla vas chlebik, ale testo mam hrozne mokre a lepive. Nevite v cem by mohla byt chyba? Dekuji

  • Nelka, krásny deň prajem. Snazila som sa upiecť chlebik podla Tvojich rád a receptu. S cestim sa mi pracovalo velmi dobre, nelepilo sa, nechala kysnúť v ošatke v chladničke 18 hodín. Bol krásny, ale v rúre mi uz len minimalne narastol. Stava sa mi to často. Prečo?

    • Prečo je pre mňa komplikovaná otázka pretože netuším aké múky si použila a ani to ako si stáčala samotné cesto do bochníka.

  • Dobrý den,

    Děkuji za to co děláte, je to úplně super. Díky vám jsem začal kváskovat a péct super chlebík, který bych v obchodě nekoupil. A hlavně mám z každého receptu co se povede hroznou radost.

  • Ahoj, prosím ťa, Keď už pečiem len na 190st, tak predtým mám vybrať vodu, ktorú som dala do rúry na zápar? Ďakujem

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by Creawise.DIGITAL

SPÄŤ NAHOR