Chlebík z kvásku
By NELKAFOOD
Už len tá vôňa stojí za to urobiť si domáci chlieb, chuti už ani nehovorím. Kto je nadšencom kváskovania určite neodolá. Ak ste prešli procesom zakladania kvásku už čo to o kváskovaní viete. A ak ste kvások dostali darom alebo si ho len chcete založiť podrobný popis nájdete v článku Ako si založiť vlastný kvások.
„Príprava je síce zdĺhavá, no ak si človek osvojí základy kváskovania dá sa to zvládnuť ľavou zadnou.“
Prísady:
Rozkvas:
- 150 g ražnej chlebovej múky
- 150 g vody
- 1 polievková lyžica kvásku
Na cesto:
- 500 g akejkoľvek chlebovej múky (špaldová, pšeničná..)
- 100 g žitnej chlebovej múky
- 3 kávové lyžičky soli
- 300 g vody
- zmes semienok ( lanové, sezamové, chia, slnečnicové…)
Postup:
Ako prvé si pripravím rozkvas. Ten je potrebné si pripraviť večer pred pečením a to tak, že zmiešam múku, vodu a kvások a nechám pri izbovej teplote pracovať cca 9-12 hodín.
Ak si po 9 až 12 hodinách nie sme istý či rozkvas správne nakvasil môžeme skúsiť „plávajúci test„. A to tak, že odoberieme malý kúsok kvásku a veľmi jemne ho vložíme do pohára s vodou. Ak kvások pláva a neponorí sa, môžeme pokračovať ďalej.
Následne zmiešam rozkvas, pšeničnú chlebovú, ražnú chlebovú múku a pridám vodu. Lyžicou prísady premiešam, aby sa len spojili. Misku prikryjem a nechám 30 minút postáť, aby prebehla autolýza. Je to proces, ktorý nastáva po zmiešaní vody s múkou. Voda aktivuje enzýmy v múke. Počas autolýzy sa rozvinie glutén a cesto bude kompaktnejšie. Autolýzu zaradujeme pred pridaním soli.
Po 30 minútach pridám soľ a vypracujem jemné nelepivé cesto. Na záver primiešam zmes semiačok (rozmixovaný lan, sezam, mak, slnečnica, amarant). V prikrytej miske nechám cesto kvasiť približne 2 hodiny. Počas týchto dvoch hodín budeme cesto prekladať aspoň dva krát.
Prekladanie je proces, kedy cesto od okraja nadvihneme, poriadne natiahneme a preložíme smerom do stredu. Tento postup opakuje, kým nepreložíme všetky okraje do stredu a nevznikne bochník. Cesto sa za tieto dve hodiny zmení na jemnejšie, elastickejšie a ľahšie. Malo by počas tejto doby zväčšiť svoj objem a to zhruba o 30 %.
Teraz nastáva správny čas dať cestu tvar. Cesto stočíme do podľa toho akú máme ošatku. Ošatka je košík pre kysnutie vytvarovaného cesta. Ošatku si poriadne prstami vytrieme škrobovou múčkou, aby sa nám chlieb na ňu neprilepil. Stočené cesto prenesieme do ošatky spojom hore. Pretože po nakvasení chleba z ošatky jednoducho prevrátime na plech na ktorom budme piecť.
Chlebík nechám kvasiť cca 2-3 hodiny. Poslednú pol hodinu kvasenia si rozohrejem rúru spolu s plechom, na ktorom budeme piecť na plný výkon.
Keď už prstový test (prst zaborím do chlebíka a ak sa pomaličky cesto vracia späť je správne nakvasené) ukazuje, že je chlebík správne vykvasený, pripravím si papier na pečenie, ktorý si položím na dosku (bude sa mi chlebík jednoduchšie prekladať na plech).
Cesto opatrne vyklopím z ošatky na pripravený papier, ostrým nožom alebo žiletkou narežem pokropím vodou a prenesiem na plech. Rúru postriekam vodou z rozprašovača, aby sa mi v nej urobila mierna para. Alebo môžeme na pečenie použiť dva plechy. Na vrchný dáme piecť chleba a do spodného vlejeme približne 2 dcl vody.
Pečiem na 250 ⁰C 10 minút so záparou. Následne stíšim teplotu na 190 ⁰C a dopekám cca 20 minút. Správne upečený chlieb musí zo spodku dunieť. Ak to tak ešte nieje vrátim chlieb späť a cca 5 minút dopečiem. Upečený chlebík musí chladnúť na mriežke, pretože potrebujeme z neho dostať prebytočnú paru, aby sa nezrazil.
Dobrý den Petronelo,
Před pár dny jsem objevila vaše krásné stránky a hlavně krásné recepty a super kvásek.
Měla bych prosb, ráda bych si založila kvásek Levito Madre.
Bohužel nevím jak na to. Prosím o radu.
Fandím Vám pokračujte tak dále .
Díky moc
Jiřina
Ak mi napíšete na facebooku alebo instagrame veľmi rada Vám zašlem návod.
Dobrý deň 🙂
V prvom rade Vám chcem poďakovať za to, čo a ako robíte, založila som si kvások podľa vašich rád a myslím, že sa mu zatiaľ skvele darí. Chlebík som ešte nepiekla, ale chcela by som to už vyskúšať, no chcem sa opýtať na pomer jednotlivých surovín vášho receptu, ale v menšom množstve, ak je to možné, chcela by som menší chlebík. Ďakujem, pekný deň.
Dobrý deň, teším sa že sme v tom spolu. A ak chcete piecť menší chlieb tak odporúčam dať všetko na polovicu.
Dobry den,
chcela by som sa spytat, ako velku osatku ste pre tento recept pouzili. Chystam sa na pecenie chlebika a chcela by som si kupit osatku, avsak neviem aku velkost si vybrat, aby nebola prilis velka a ani prilis mala.
Dobrý deň, mam ošatku s priemerom 23 cm
Dobry vecer :),
Chcem sa Vas opytat aky pomer prisad na cesto mam pouzit ak mam osatku s priemerom len 19cm? Co sa tyka rozkvasu tak sa mozem riadit podla Vasho pomeru? Dakujem Krasne za odpoved
S pozdravom Naty
Každá ošatka je úplne iná a neviem či to je oválna, alebo guľatá.
Dobrý večer, prosím Vás o radu. Chléb jsem udělala podle Vašeho receptu,/500 g mouky – dala jsem 250 g pšeničné chlebove a 250 g spaldove, o trochu více vody/, ale upekla jsem jej v remosce a vysledkem byl placatý bochník. Mohla byste mi prosím poradit, kde jsem asi udělala chybu? Nestalo se mi to jen u tohoto bochníčku, nadychany chleba nemohu docilit,přestože mám kvasek vitální.
Dobrý deň, popravde myslím že to bude kváskom, alebo receptom no možno postupom pri výrobe. A ak ste použili špaldovú múku odporúčam skôr vodu ubrať ako pridať.
Děkuji moc!
Zuzka
Zdravim, chleba pečete na pečícím papíře nebo ten na plech z desky nedávate? Děkuji
Dobrý deň, pokiaľ nepečiem na kameni tak dávam pod chlieb papier na pečenie a následne keď znižujem teplotu tak papier vyberiem.
Dobrý den, je možné použít pouze žitnou mouku?
Děkuji A.
Možné to je ale bude to ražná tehlička a nie nadýchaný chlieb. Pozor taký chlebík sa robí podla iného postupu a nemiesi sa.
Dobrý večer prajem chcem vám veľmi pekne poďakovať za vaše perfektne videá a za všetko čo pre nas ľudí robíte. Robil som si všetko presne podla vašich rad od samého začiatku a výsledkom bol úžasný chlebík. Radosť jest. Ešte raz veľmi pekne Ďakujem S pozdravom Roman Mažgút
Ďakujem za tak krásne slová veľmi si ich vážim.
Dobrý den, udělala jsem si kvalsek podle vaseho postupu a pekla vas chlebik, ale testo mam hrozne mokre a lepive. Nevite v cem by mohla byt chyba? Dekuji
Záleží akú múku ste použili a či bol v ceste správne vyvinutý lepok.
Nelka, krásny deň prajem. Snazila som sa upiecť chlebik podla Tvojich rád a receptu. S cestim sa mi pracovalo velmi dobre, nelepilo sa, nechala kysnúť v ošatke v chladničke 18 hodín. Bol krásny, ale v rúre mi uz len minimalne narastol. Stava sa mi to často. Prečo?
Prečo je pre mňa komplikovaná otázka pretože netuším aké múky si použila a ani to ako si stáčala samotné cesto do bochníka.
Dobrý den,
Děkuji za to co děláte, je to úplně super. Díky vám jsem začal kváskovat a péct super chlebík, který bych v obchodě nekoupil. A hlavně mám z každého receptu co se povede hroznou radost.
Ďakujem veľmi si cením takéto správy.
Ahoj, prosím ťa, Keď už pečiem len na 190st, tak predtým mám vybrať vodu, ktorú som dala do rúry na zápar? Ďakujem
Áno treba ten plech s vodou vybrať.
Dobrý den, čím to je že mi chléb při pečení praská?
Děkuji za radu Naděžda
Dobrý večer, pravdepodobne nedostatočne nakvasený chlieb alebo príliš málo narezané cesto pred pečením.