Home » Citrónový koláč, najlepší aký ste kedy jedli
Citrónový koláč, najlepší aký ste kedy jedli
Citrónový koláč
By NELKAFOOD
Keď som prvý krát ochutnala trený koláč, vedela som presne ako ho doma pripravím. S citrónom a kváskom. Preto sa teším, že konečne nastal deň kedy som vo foto výzve dostala zadanie britský koláč , aj keď netuším či toto je on, no mne to úplne pripomína čaj o piatej.
„A keď som ho doma dopiekla, muž sa ma opýtal: ,,aj ho nakrájaš či sa budeme iba pozerať?““
A viete aká bola moja odpoveď? Že najprv si ho odfotím? Život v rodine foodblogera.
Prísady:
Rozkvas:
- 50ml mlieka
- 50g polohrubej múky
- 20g cukru
- 1 polievková lyžica kvásku najlepšie Lievito Madre
Cesto:
- 200 g cukru
- 140 g masla
- 50ml mlieko
- 3 vajcia
- 200g polohrubej múky
- šťava a kôra z jedného bio citrónu
- štipka soli
Na polevu:
- práškový cukor
- šťava z citróna
Postup:
Večer pred pečením si pripravím rozkvas. V mlieku rozmiešam kvások a cukor. Pridám múku a v prikrytej miske nechám stáť na chladnejšom mieste (nie v chladničke) 9-12 hodín. Maslo si vyberiem z chladničky a nechám zmäknúť. Po vykvasení rozkvasu rozdelím vajíčka na žĺtky a bielky. Bielka spolu so 100g cukru vyšľahám do tuhej peny. Dám bokom a v mixéri si vyšľahám maslo až kým nebude biele a jemné. Bude to trvať 5-10 minút. Podľa toho ako výkonný mixér máte. Následne pridám ostatok cukru a nechám ešte šľahať 10 minút. Potom postupne zamiešam žĺtka pekne jedno po druhom, pridám rozkvas a celé premiešam. Primiešam mlieko izbovej teploty a citrónovú šťavu. Dávame pozor, aby mali všetky prísady izbovú teplotu inak by sa zrazili. Pridám múku, citrónovú kôru a jemne ručne metličkou premiešam. Následne do celej hmoty vmiešam vyšľahané bielka. Miešam len veľmi opatrne, aby nám nadýchaná štruktúra nespadla. Teraz si vysteliem papierom na pečenie formu na toastový chlieb a cesto prelejem do pripravenej formy. Prikryjem a nechám cca hodinu postáť. Medzitým si rozohrejem rúru na 160 stupňov a pečiem približne 55 minút. Upečený citrónový koláč nechám mimo formy vychladiť a zmiešaním práškového cukru s citrónovou šťavou si vypracujem polevu. Citrónovú šťavu kvapkám len veľmi opatrne do pripraveného cukru, aby som dosiahla potrebnú konzistenciu. Polevu navrstvím na koláč, dozdobím plátkom citróna a podávam s čajom. Ešte vám prezradím malé tajomstvo: U nás zmizol skôr ako som stihla uvariť ten čaj. Dobrú chuť Vaša Nela.
Tak tento budem piecť cez víkend! Vyzerá super, môj drahý miluje takéto „cakes“ a ja sa vykvaskujem do sýtosti ??.
Vypada bozsky. Mam ale pouze zitny kvasek, muzu ho pouzit?
Určite áno
Dobrý,včera som robila citrónový koláč presne podľa receptu a ale je vo vrchnej časti trošku akoby seknuty, zrazený v jednom mieste a zdá sa mi taký tuhý,nie je nadýchaný. Mám pár otázok. Musí sa maslo šľahať samostatne? Nemôže sa hneď s cukrom? Koláč som nechala vo forme 1 1/2 hodiny. Nie je to málo?
Ak sa bude maslo šľahať spolu s cukrom od začiatku tak nikdy nedocielite taký nadýchaný efekt. No a čo sa týka kvasenia tak pri tomto koláči nejde o kvasenie kváskom.
Nelka, prosím Vás, pri použití LM sa rozkvas nerobí, či? Je to nejaký rozdiel v tomto recepte? Idem prvý krát skúsiť niečo piecť s LM, tak sa chcem poradiť, aby som neurobila chybu.
Pri používaní kvásku odporúčam riadim sa receptom. Každý je totižto iný.
Dobry den, ak nemam kvasok cim ho nahradit? Drozdim? Alebo vynechat? Dakujem pekne
V tomto prípade by som ho vynechala. Kvások tam ide na to aby pomohol spracovať múku.