Croissant z kvásku

Croissant

nelkafood

By NELKAFOOD

   Zobudiť sa vo Francúzsku a nedopriať si na raňajky croissant, by bol hriech. Ešte teraz si pamätám rána strávené v Nice, ktoré sme navštívili začiatkom decembra. Chuť tohto maslového pečiva Vám asi opisovať nemusím. Ak si k nemu dáte domáci džem a dobrú kávu nič viac netreba. Možno azda tie slnečné lúče, ktoré mi pri raňajkách svietili do tváre. A čo je to croissant?

“Je to pečivo v tvare rožka a prvá zmienka o recepte sa traduje z roku 1839 v Paríži. “

   Spísaniu tohto receptu predchádzalo mesačné študovanie výrobného tajomstva croissantov. Po mnohých pokusoch a omyloch som pochopila princíp prípravy.  Originálny croissant sa pripravuje bez droždia, či kvásku. Je nato potrebná špeciálna múka no ja som na prípravu použila kvások, pretože na zháňanie špeciálnych surovín dostatok času nemám.  Myslím však, že výsledný croissant sa vydaril. Ešte by ma zaujímalo, čo by povedali majstri pekári vo Francúzsku.  To asi teraz nezistím, no bude ma zaujímať ako budú chutiť Vám. Teraz sa už spolu pustime do prípravy.

 

Prísady:

 

Na cesto:

  • 330g hladkej muky T650
  • 30g cukru
  • 4g soli
  • 20g zmäknutého masla
  • 150-155g vody
  • 1 kávová lyžička kvásku

Na dokončenie:

  • 150g studeného masla
  • 1 vajce

 

Postup:

   Z uvedených prísad vypracujem cesto, kým sa všetko prepojí a vznikne bochník. Misku prikryjem a cesto nechám odpočívať približne 30 minút. Po uplynutí tejto doby cesto premiesim a nechám v prikrytej miske fermentovať približne 4 až 6 hodín, potom cesto opäť premiesim. Misku s cestom zakryjem a nechám cez noc stáť v chlade.

Nasledujúci deň ráno si zo studeného masla rozvaľkám štvorec, ktorý následne vložím do rozvaľkaného cesta.  Viď obrázok ako maslo umiestniť a zabaliť do cesta, následné cesto rozvaľkám a poprekladám zhora, zdola na tri časti. Preložené cesto nechám v chlade odpočívať približne 30 minút. Ak je cesto schladnuté rozváľam ho (ale iba jedným smerom), preložím tento krát na 4 časti (z prava do polovice, z ľava do polovice a potom preložím) a opäť schladím po dobu 30 minút. Medzi jednotlivými prekladaniami  cesto  nechám odpočívať v chlade prikryté fóliou aby neobschlo. Vychladené a preložené cesto rozváľam na tvar obdĺžnika o rozmeroch 48 cm x 25 cm. Z vyváľaného obdĺžnika si vyrežem croissanty o rozmere 12×25 cm. Tu vo videu si môžete pozrieť presný návod ako na to.Z uvedeného množstva vyjde 7 krásnych a jeden pozliepaný croissant. Pripravené a zrolované croissanty premiestnim na plech vystlatý papierom na pečenie. Natriem ich rozšľahaným vajíčkom, prikryjem fóliou a nechám pri izbovej teplote kvasiť 3-4 hodiny (musia viditeľne zdvojnásobiť svoj objem). Ak sú croissanty nakvasené opäť ich potriem vajíčkom a pečiem vo vyhriatej rúre na 220 stupňov 8 minút. Následne teplotu stiahnem na 190 stupňov a dopečiem asi 14 minút.  Ak som na niečo zabudla, využite sekciu diskusia pod týmto článkom a opýtajte sa na to, čo Vás zaujíma. Zároveň sa podeľte o recept s priateľmi, aby si aj oni mohli na raňajky vychutnať croissant. Dobrú chuť. Recept je inšpirovaný  netom. 



63 thoughts on “Croissant z kvásku”

  • Dobrý deň, prosím vás skúšali ste ich niekedy zo spaldovej muky? Myslím že sa mi nedarí odhadnúť množstvo vody. Zamiesene cesto ma byt veľmi tuhšej konzistencie? Myslite že to môže od toho závisieť? Ďakujem vopred za odpoved ? pekný večer

  • Dobrý deň pani Nelka, dakujem za receptik prave ho idem skúšať. Chcem sa spýtať dokiaľ máte tú papierovú prikrývku. Ďakujem

  • Croissanty sú úžasné, robila som hneď z dvojitej dávky a len sa tak po nich zaprášilo ? ďakujem za super recept

  • ahoj, recept vyzera super, chcem sa opytat, ked nemam T650 mozem pouzit babicku na kysnute? ci skusit pozhanat? dakujem velmi pekne, lujza

  • niekde sa stala chyba, s cestom sa mi velmi zle pracovalo, pri peceni vytieklo maslo 🙁 vobec nevyzeraju pekne, uvidime chuti i po vychladnuti

  • Dobrý deň Nelka, v prvom rade by som sa chcela veľmi pekne poďakovať za skvelý recept na croissanty. Sú naozaj výborné. Keďže som nemala múku T650 spravila som ich z hladkej kvaskovejTrenčan. Ešte malá otázka čo sa týka masla. Tiež mi vytieklo a píšete že by to mohlo byť značkou. Viete mi odporučiť ktoré je pre tento recept najlepšie? Ďakujem veľmi pekne, Mirka

  • Veľmi sympatický recept a hlavne výsledok. Určite vyskúšam. Zaujíma ma, že ktorú značku masla by si mi prosím Ťa odporučila kúpiť? Ďakujem!

    • Ahoj, nechcem sem písať konkrétnu značku pretože by sa to mohlo brať ako reklama. Ak chceš napíš mi súkromne a ja ti rada poviem.

  • Dobrý deň, prosim vás o radu, zle som si opísala tento recept a dala som do cesta miesto 30g až 300g cukru!! Pomoc 🙂 aj sa mi to zdalo hrozne veľa cesto sa hrozne lepí pridala som voac muky aby som vôbec mala bochník..myslite že to ešte vôbec môže vyjsť, alebo mám rovno zahodiť a urobiť znova? Ďakujem

    • Dobrý deň, ospravedlňujem sa, ale na príjme som k zastihnutiu väčšinou iba na sociálnych sieťach. A preto by ma veľmi zaujímalo ako to dopadlo.

    • Ahoj áno môže byt aj v chladničke no čas kvasenia sa podstatne predĺži. Bude sa blížiť až k 16-24 hodinám. Musia vyzerať tak ako by kvasili pri izbovej teplote. Až potom sa môžu dať piecť.

      • Ahojte . Skusala som croisanty,no pri poslednom valani cesta mi maslo trosku prekukovalo a cesto sa lepilo… U vas na videu to tak nieje.. kde som urobila chybu? … Finalne cesto nebolo take hladke sem tam malo trhlinku a maslo prekukovalo no nebolo to nic hrozne …. Prave su v rure tak uvidim co z toho vyjde snad budu dobre… Prvy pokus tak snad nabuduce vychytam chybicky .. jedne som robila aj so spaldovej muky, vyzeralo to nadejne,no po zapracovani masla bolo cesto velmi lepkave zle sa valalo aj s nim pracovalo,nieco sa mi podarilo zrolovat do tvaru croisantu tak uvidim co z toho bude,lebo ani po 3 hod velmi na plechu nenabehli ..

  • Ahoj, dnes som piekla croissant a nedopadlo to dobre, maslo vytieklo, hoci som mala 82%, namiesto pečenia ako keby sa pražili, po prekrojení boli ako keby vo vnutri nedopečené – také mokré, listovali sa pekne a boli ťažké. cesto sa mi pri spracovaní dosť lepilo. Viete mi povedať kde som urobila chybu?

  • Dobry vecer, chcela by som sa opýtať ze co robím zle.. uz druhy krat som skusala vaše croissant a vobec mi nezdvojnasobili objem po 4 hodinách dokonca som ich nechala kysnut 6 hodín pri izbovej teplote a potom este dala do chladnicky na 24 hodín a aj tak nic
    Dakujem za odpoved

  • Dobry den,

    prave som vyskusala Vas recept. Akonahle som ich vlozila do truby videla som ako sa z nich maslo vylieva a v podstate sa ostali piect len v kaluzi masla. Co som urobila zle?

    Dakujem vopred za pomoc a takisto aj za Vase fantasticke recepty :)!

    Katarina

  • Dobrý deň, chystám sa piecť podľa vášho receptu, Al e otázočka… na croissanty sa vôbec nerobí rozkvas? Ďakujem Vám

  • Dnes som robila prvý krát croissanty podľa vášho receptu. Sú famózne. Riskla som to, urobila som dvojitú dávku a oplatilo sa. Všetci chválili, aj ja som sa ?

  • Dobrý deň.robila som croissanty podľa vášho receptu,ale po upečení neboli také baculate ako vase,skôr boli trocha roztecene .chutovo boli super.ked som si pozerala vás videorecept,tak všetko bolo tak isto,len keď sa už v závere croissanty zdvojnásobili,tie moje boli také lepive.vase vyzerali tuhšie.kde som urobila prosím chybu?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *