Vianočka z kvásku

Kvásková vianočka

Vianočka

nelkafood

By NELKAFOOD

    Tradičná sladká vianočná dobrota podľa receptu p. Janky Maňákovej. Je to už rok čo som ju vyskúšala a teda priznávam, že ani nemusia byť Vianoce a tuto vianočku pečiem aspoň 2x do mesiaca. 

„Dobre dobre teda aj častejšie. Je proste dokonalá a lahodná. S tou z obchodu sa nedá porovnať. Niektoré prísady som jemne vyladila, ale inak je samotný recept dokonalý.“

Prísady:

 

rozkvas:

  • 150g hladkej múky
  • 40g cukru
  • 65g vody
  • 1 polievková lyžica kvásku

Cesto:

  • rozkvas
  • 300g hladkej múky
  • 1 žĺtok
  • štipka soli
  • 130 ml mlieka (používam mandľové)
  • 100g cukru
  • štipka mletej pravej vanilky (alebo vanilkový lusk)
  • 100g masla

Na dokončenie:

  • sušené ovocie (hrozienka, slivky, marhule…) namočené v rume
  • vajce na potretie
  • mandľové lupienky na posypanie

 

Postup:

 

   Večer pred pečením si pripravím rozkvas. Zmiešam uvedené prísady múku, vodu, cukor a kvások (vznikne husté cesto, ktoré premiesim rukou). Pri izbovej teplote nechám 9-12 hodín kvasiť. Ráno je rozkvas nakvasený zväčšil svoj objem a je plný bubliniek.  Predtým ako sa pustím do prípravy cesta, pripravím si sladké mlieko a to tak, že v rajnici  ohrejem mlieko a rozpustím v ňom cukor, maslo a nechám schladiť. Vlažné sladké mlieko pridám do rozkvasu spolu s ostatnými prísadami. Vypracujem jemne od nádoby sa odlepujúce cesto. Misku prikryjem a nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 2 hodiny. Počas týchto dvoch hodín cesto aspoň raz preložím a počas prekladania primiešam aj namočené sušené ovocie. Po dvoch hodinách je cesto nakvasené, jemné a má znásobený objem. Cesto prehnetiem a rozdelím na 6 rovnakých častí (jedna veľká vianočka), alebo na 12 menších, ale stále rovnakých častí. Vtedy budeme mať dve menšie vianočky. Z každej časti pomocou dlane vytvarujem bochník. Všetky bochníky prikryjem fóliou a nechám 20 minút postáť. Následne z každého bochníka vyšúľam prameň. Všetkých 6 prameňov si položím vedľa seba a na jednom konci ich spojím a pevne stlačím, aby držali pokope.  Pramene si rozdelím na 3 a 3 kusy. Jedna strana bude pravá a druhá ľavá. Teraz príde na lad zapletanie. Mám na to takú pomôcku z netu:

L1 → P1

P2 → L1

P1 → P3

L2 → P1

L1 → L3

P2 → L1

P1 → P3

L2 → P1

L1 → L3

P2 → L1

P1→ P3

L2 → P1

L1 → L3

P2 → L1

P1 → P3

L2 → P1

L1 → L3

P2 → L1

P1 → P3

……

   Konce vianočky opäť pevne spojím, zatlačím a podhnem dospodu. Vianočku preložím na plech vystlaným papierom na pečenie. Vianočku prikryjem fóliou ale tak, aby sa čo najmenej prilepila na vianočku. Teraz bude vianočka kvasiť pri izbovej teplote a to dovtedy kým riadne nenakvasí teda bude dvojnásobná. Trvá to približne 4 hodiny. Poprípade môžete tento proces spraviť večer a zapletenú vianočku strčiť na noc do chladničky. Rúru predhrejem na 230 stupňov.  Po nakvasení vianočku poriadne ponatieram rozšľahaným vajíčkom posypem mandľovými lupienkami a pečiem 7 minút na 230 stupňov. Následne teplotu stíšim na 170-180 stupňov prikryjem papierom na pečenie a dopekám kým nebude vianočka úplne prepečená. Približný čas pečenie je 30-40 minút. Záleží akú mate rúru. Tak čo už ste presvedčený, že zvládnete prípravu domácej vianočky??? Viem vyzerá to dosť zložito, ale verte mi je to smiešne jednoduché. Ak ju raz vyskúšate určite s ňou nebudete chcieť prestať. Takže pečte, zdieľajte a komentujte. Budem veľmi rada, ak sa so mnou podelíte o vaše výtvory a označíte ma na fotkách. A ak ešte nie ste v skupine Učíme sa kváskovať, krok za krokom tak to rýchlo urobte a naučte sa spolu s nami ako kváskovať.

73 komentárov
  • Nelka mne sa dako nedari vianocka a ani tie rozky chlebik už je fajn len vianočka je zbita tuha a tvrda a ani chladničkove kváskovanie to už vôbec v miestnosti na noc bolo 11°C

  • Nelka, ta vianocka je famozna, kvaskujem niečo okolo 2 mesiacov a popri chlebe som začala aj s touto tvojou vianockou, a nepreháňam ak napíšem ze ju pečiem každý tyzden, dokonca toho týždňa som musela dva krát, manžel a deti ju milujú ❤️❤️❤️
    Práve som si vyrobila aj LM kvások, a chcela by som ho použiť v tomto recepte, nevieš mi poradiť aké množstvo dat do rozkvasu a aké mat časy kysnutia?

    • Ahoj úprimne sa teším, že chutí. A koľko LM ja dávam 2 pl. A časy nechávam približne rovnaké. Treba sa vždy riadiť cestom.

  • Ahoj Nelka, peciem vianocku prvy krat a chcem sa spytat, ako je myslene, ze pri peceni vianocku prikryjem papierom na pecenie. Dakujem.

  • Vianočka je neskutočná. Veľmi jemná a nadýchaná. Vonia z nej celý byt. Pri pečení som mala pocit akoby som bola v pekárni. Moja príprava trvala trochu dlhšie rozkvas 12,5 hodiny. Prvá doba 2 hodiny, druhá doba 7,5hodiny chladnička a 3 hodiny izbová teplota. Oplatilo sa čakať a dostali sme krásnu odmenu. Ďakujem za úžasný recept

  • ahoj, ak vynecham cukor v rozkvase a do cesta pouzijem len 1/2 mnozstvo, moze mi to negativne ovplyvnit vyslednu vianocku? :O

  • Nelka, uz asi styrikrat som skusala vianocku a nejde mi hore toez ani v chladnicke. Neviem co robim zle ale kvasok ma silu je v
    Poriadku len ta vianocka mi akosi nejde.
    Skusila som dat dnes do rozkvasu viac vody lebo naposledy mi ten rozkvas ako keby vobec nenabublal stale bol tuhy. 🙁

  • Vianocka sa podla vasho receptu vydarila uzasne.dakujem krasne za seba aj mojich troch stravnikov :)skoda,ze neviem vlozit fotku,aby som sa pochvalila.

    • NENORMALNA vianockaaa!! Nelka, ja nie som ziadna pekarka, gazdinka. Staci sa fakt drzat toho, co pisete, Piekla som ju prvykrat v zivote a uz nikdy inu nechcem. Velmi si cenim, ze poctivo pridavate popisy, videonavody. Vdaka este raz!! Tesim sa na dalsie recepty a napady. Pozdravujem. PS: Fakt skoda, ze sa nedaju vlozit foto.

  • Nelka, tak toto je top vianocka.. už mám vyskusanych niekoľko receptov ale teda vôbec mi tie vianocky nechutili, táto je skoro ako z obchodu len lepšia..makkucka a chutná , určite skusim znova, dúfam že to nebola len náhoda a podarí sa mi aj nabudúce .. jedine čo som zmenila že som dala najmiesto rk LM.dakujem za recept ?

    • Ahoj.. tak vianocku som piekla už možno aj 10x a zakaždým úžasná .. vynikajuci recept .. a taktiež už mám vyskúšané škoricové hniezda, langoše, pizzu, .. a každý jeden recept je skvelý .. úžasne cesto a chuť finálnych výrobkov presne podľa môjho gusta .. ďakujem ?

  • Ahoj Nelka. Tato vianocka je uzasna. Robievala som ju najskor podla povodneho receptup.Manakovej a rozkvas tych cca 5 hodin, ale odkedy nechavam rozkvas cely den vecer zarobim a kysne cez noc v spajzi,tak je uzasna, makucka, nadychana. Len problem mam z usulanim pramenov. Nejde mi vysulkat dlhe pramene, stale sa mi to cesto vracia. Musim ho v rukach natahovat a trva dost dlho kym si nachystam 6 pramenov na jednu velku. Skusala som na doske,na linke….ked nepomucim lrpi sa, ked pomucim tak sa cesto stahuje. Dakujem. Ale inak ta chut….. u nas sa zje ako kolac, taka sucha aj bez masla, dzemu, len tak. Deti zoberu do ruku a bezia na dvor.

  • Dobrý deň, Nelka. Vianočku som piekla už asi 5 krát, chuťovo je výborná, vždy z vonku vyzerá krásne, avšak z vnútra je taká tuhá, vôbec nie je nadýchaná. Pečiem ju z LM kvásku. Vedeli by ste mi poradiť, v čom môže byť chyba? Ďakujem. 🙂

  • Dobrý den, Nelka! Chystám se upéct Vaši vánočku. Mám žitný kvásek, z kterého peču jen chléb, 1 lžíci jsem si už odebrala a budu tedy dělat rozkvas z pšeničné mouky. Až mi vykyne, můžu i z tohoto pšeničnožitného rozkvasu odebrat lžíci a uschovat na další sladké pečení? Jestli ano, nevíte, jak dlouho vydrží? Děkuji.Jana

  • Ahoj Nelka…moje cesto na vianocku po 2h vobec nevykyslo. Dala som miesto mandl.mlieka ovsene a hnedy cukor, inak vsetko rovnako. Cesto je velmi mastné. Skoda ze nemozem pridat foto ? nech vidis tu moju nadheru ?
    V com moze byt chyba? Teraz zapletene patlanicky kysnu dalsie 3h a ani sa nepohli.
    Ďakujem Evka.

  • Dobrý večer dá sa použiť aj menej masla? A spaldova múka? Zatiaľ som piekla z pšeničnej a je výborná. Ďakujem. Zuzana

  • Dobrý den. Prosim, dá sa nejako nahradiť v ceste žĺtok? Ani vajce na potretie nemôžem dať, kvôli alergii. Ďakujem krásne. Barbora.

  • Ahoj,dnes jsem pekla vanočku a je vynikající ❤️,dělala jsem vše podle postupu a povedla se je krásné nadychana a uvnitř vlačná,děkujeme že jste Nelko?.

  • Přeji krásný Nový rok.
    Upekl jsem si na Silvestra svou první vánočku. Super chuť, vnitřek měkoučký, ale spodek je tvrdá půl centimetrová vrstva, něco jako linecké. Předpokládám, že asi první fáze pečení je dlouhá nebo vysoká teplota. Druhou fázi jsem pekl pod papírem 30 minut, ale zdála se světlá a tak jsem ji dopekl bez přikrytí ještě 10 minut. Nebo jestli toto prodloužení mělo vliv? Tsk jestli by jste věděla poradit.
    A ještě bych se chtěl zeptat, zda by mi třeba nepomohl v první fázi zápar.

    • Dobrý večer, časy pečenia sú vždy len orientačné pretože každá rúra pečie inak a vyzerá to tak, že vaša rúra pečie viac odspodu. Toto je najlepšie odsledovať pri ďalšom pečení.

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by Creawise.DIGITAL

SPÄŤ NAHOR