Kvások
Je zmes múky a vody, ktorá prešla kvasovým procesom obsahuje mliečne, nášmu telu prospešné, baktérie. Tieto malé tvory vytvárajú vedľajšie produkty, ktoré spôsobujú že chlieb narastie a bude mať bohatú chuť. Tým, že do múky pridáme vodu baktérie sa aktivujú (ožijú) a začnú produkovať bublinky oxidu uhličitého. Tieto bublinky sa následne zachytávajú v lepku a to má za výsledok nárast chlebu.
Starostlivosť o kvások
Kváso je živý tvor a potrebuje, aby sme sa on starali s láskou. Keď už máme preňho vytvorený domov, odoberieme si veľkú polievkovú lyžicu kvásku a prikŕmime ho 1 polievkovou lyžicou ražnej chlebovej múky a 1 polievkovou lyžicou vody. Poriadne zamiešame a tak ako poznáme z predchádzajúcich dní, pomocou stierky zotrieme zo stien pohára a lyžice.