Domáce rožky z kvásku

Domáce rožky z kvásku

Rožky

nelkafood

By NELKAFOOD

   Pamätáte si chuť ozajstného rožku? V obchode ich už dávno nie je možné zohnať. Alebo ak je, tak len veľmi výnimočne. A ak máte chuť na čerstvý a teplý rožok tak jediná možnosť ako sa k nemu dostať je, že si ho pripravíte doma. Tento recept má základy v recepte na rožky z knihy Kváskovanie. Trošku som si ho upravila, pretože s cestom sa mi ťažšie pracovalo. 

„Potrebovala som ho mať trošku redšie, aby som docielila nadýchané rožky. A tak som sa po pár pokusoch a omyloch dopracovala k výslednému  pomeru múky a vody.“

Prísady:

Rozkvas:

  • 200g hladkej špaldovej múky
  • 200g vody
  • 2 polievkové lyžice kvásku lievito-Madre (alebo 1 polievková lyžica ražného kvásku)

Cesto:

  • 450g hladkej múky na kysnuté cesto (Babičkina voľba)
  • 155g vody
  • 20g  soli
  • 40g masla (alebo masti)
  • 1 kávová lyžička medu

Na dokončenie:

  • voda

 

Postup:

   Večer pred pečením si pripravím rozkvas. A to tak, že v miske zmiešam múku, vodu a kvások. Poriadne premiešam, prikryjem a nechám pri izbovej teplote kvasiť 9-12 hodín. Po uplynutí tohto času je rozkvas úplne plný bubliniek a vyzerá dosť riedko (je tak to je správne). Následne k rozkvasu primiešam preosiatu múku, vodu, soľ, masť a med. Vypracujem jemné od misky sa odlepujúce cesto, (teraz je cesto hrubé a nepoddajné) prikryjem a nechám pri izbovej teplote postáť 20 minút. Cesto z misky vyberiem a premiesim. Rázom tak získa jemnú a veľmi hebkú štruktúru, vrátim ho do misky prikryjem a nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 2 hodiny. Počas týchto dvoch hodín cesto aspoň 2x preložím tak ako pri chlebíku. Cesto prekladám preto, aby získalo na pevnosti. Po vykvasení si celé cesto odvážim a rozdelím na 14 rovnakých častí (pričom jedna by mala mať okolo 86g). Každú časť cesta pomocou ruky vytvarujem do bochníkov, ktoré nechám pod fóliou odpočívať približne 20 minút. Následne každý jeden bochník rozvaľkám do tvaru trojuholníka. Ten zrolujem tak ako pri croissantoch. To znamená, že od širokej časti smerom k špicu rožka. Rukami ešte cesto pregúľam a vytvarujem do tvaru rožka. Natočila som Vám video, kde je presný postup stáčania. Prenesiem na plech vystlaný papierom na pečenie, postriekam vodou, prikryjem fóliou a nechám stáť (kvasiť) pri izbovej teplote, kým zdvojnásobia svoj objem. Trvá to približne 3-4 hodiny. Rúru si rozohrejem na teplotu 230 stupňov s ventilátorom. Vykvasené rožky postriekam vodou (najlepšie na to použiť rozprašovač). Pečiem so záparou približne 15 minút.  Po upečení rožky nechám vychladnúť na mriežke, kým nebudú studené. Ak máte akékoľvek nejasnosti využite na to diskusiu a položte svoju otázku. Rada vysvetlím, ak som na niečo zabudla. Podrobné video ako na to nájdete tu. Dobrú chuť.

178 komentárov
  • Dobrý deň! Idem vyskúšať upiecť tieto úžasné rožky. Zarábala som si cesto s LM. Chcem sa spýtať, či môžem použiť chladničkové kysnutie? Postup by bol taký, že cesto 2 hodiny na linke poprekladať, do chladničky, ráno v tvarovať rožky, nechať nakysnúť a piecť? Ďakujem moc, stále sa učím, tak preto tie otázky?

    • Dobrý deň, ja by som skôr odporučila neprekladať, ale dať cesto priamo do chladničky. Aby sa nestalo, že cesto bude už veľmi naštartované a aby neprekvasilo. Viac sa mi to takto overilo.

      • Nelkafood ja by som sa rada opytala.. cesto som dala do chladnicky..rozky vytvarovala..ale nenapuchli a teda aj ked som ich upiekla dostali male a ubite.. kde by sa tak mohla stat chyba???

        Dakujem Jana

        • V prvom rade by ma zaujímalo ako dlho fermentovali v chlade. Ak rožky nenakvasia vo veľkej väčšine prípadov za to môže kvások.

    • Ahoj Zuzi, rožky sú podľa mňa o technike. Treba ich stále skúšať a byť trpezlivá. Neboj sa oni sa podaria. Zaklad je dobrý a zdravý kvások. Potom druh múky a samozrejme aj technika. Skúsila si si pozrieť video?

    • Dobrý deň Jozef, áno ja ich tak pečiem. Ale veľmi záleží akú máte rúru. A hlavne aké rožky obľubujete. Ja ich mám rada chrumkavé.

  • Dnes som piekla tieto rožky z LM a sú perfektné. Zvonku chrumkavé , vnútri mäkkučké, skrátka fantastické. Už len tieto budem piecť . Vďaka za recept.

  • Dnes som piekla tieto rohlíky z LM. Sú fantastické, zvonku chrumkavé, znútra mäkkučké, Vďaka za skvelý recept. Už len tieto budem piecť.

  • vraj nieje dobrý nápad ten med piecť… je lepšie dať slad? Alebo vlastne os zamiesenia cesta po samotné pečenie prejde pár hodín, tak vlastne med už ja nakysnutý a nieje celkom medom? Vďaka za odborný názor.

  • Dobry den Nelka, chcem sa spytat ci docielim uzasnu strukturu rohlikov aj s inou mukou ako Babickina volba na kysnute cesto. Vopred dakujem za odpoved 😉

  • Dobry den, da sa rozkvas robit aj z obycajnej bielej muky? Vsimla som si, ze existuje spaldova hladka a spaldova celozrnna hladka muka, spravaju sa rozne v rozkvase?
    Dakujem.

    • Dobrý deň Jana, rozkvas sa dá robiť z akejkoľvek múky. A ak robíš rozkvas na chlieb a rožky tak už máš rozdiel ako sa správajú jednotlivé múky.

    • Dobry den, prosim vas ak by som si rozkvas urobila cez den ale rozky by som chcela mat cerstvo upecene rano aky by bol postup? Dakujem

      • Dobrý deň, rozkvas by som si pripravila cca 9 hodín predtým ako by som chcela robiť cesto. A následne vytvarované rožky by som dala napríklad kvasiť do špajze. Nieje tam chladno ako v chladničke, ale zase ani nie teplo ako v byte. Treba si nájsť také miesta. V chladničke totižto cesto dosť stuhne a bude veľmi pomaličky kvasiť a ani si neviem predstaviť dávať celý plech do chladničky.

  • dobrý den, robila som tieto rožky dnes prvý krát, ešte len začínam kváskovať, rozkvas dobrý, aj cesto pekne nakyslo, dobre sa s ním pracovalo. Keď som vytvarovala rožky a dala na plech kysnúť už sa mi moc nedvihli a pri upečení už tiež nie, ostali malé. Také ake som ich vytvarovala. Neviem čím by to mohlo byť. ďakujem za radu

  • dobrý večer, piekla som tieto rožky prvý krát, ešte len začínam kvásvovať. Rozkvas pekne narástol, aj cesto ked som vymiesila nakyslo v miske. Ked som vytvarovala rožky, na plechu už len minimálne nakysli nechala som ich skoro 4 hodiny a potom tak aj ostali aj po upečení. Neviem čím by to mohlo byť. Do rozkvasu som dala špaldovú muku celozrnnú. aj zvnútra su také mlazglavé, no nenafúknúte vôbec. Ďakujem za radu.

  • Ahoj, ja by som sa chcela spýtať na kysnutie už vytvarovaných rožkov či sa nemôže stať, že po 3- 4 hod. už prekysnú? Nie je to pridlho?
    Ďakujem 🙂 a ak dožijú ďalšieho dňa nestvrdnú? Pri mojech predošlých experimentoch boli na druhý deň už také tvrdšie gumové ?

    • Ahoj, ešte sa mi nestalo aby prekysli. Je to totižto iné cesto ako na chlieb. Niekdy im trvá aj 5 hodín kým nakvasia. No a čo sa týka druhého dňa, odporúčam polovicu zamraziť a ostatok skladovať v lanovom vrecku v uzavretej (vyhladnutej) rúre. Tá je totižto vzduchotesná.

      • Ja som ich dnes skúšala presne podľa videa, super sa mi darili aj celkom pekne nakysli….ale opäť boli kyslé…a to je už môj asi 8 pokus o pečivo..už som zúfalá…chlebíky a sladké bez problémov ale rožky…

  • Dobré ráno, dnes som piekla, a sú úžasné. Len ich nemám tak krásne popraskané. Viete mi poradiť? Ďakujem za odpoveď a super recept.

  • Dobrý deň,môžem použiť na cesto hladkú špaldovú múku,prípadne ak tam treba kvôli tomu niečo upraviť,viete mi prosím poradiť? Vďaka Verka

  • Dobrý večer, zarobila som si rozkvas podľa vášho receptu no vôbec nenakysol. Neviete v čom by mohol byť problém?
    Kvások mám v poriadku.
    Ďakujem za odpoveď

  • Dobrý deň,mám otazocku,som začiatočník, robila som rožky a po upečení mi ostali ťažké. Malo kysli? Koľko majú mať váhu po upečení?dakujem

  • Dobry den, az s tymto receptom sa mo naozaj podarilo docielit lahkost a jemnost rozkov. Boli vsak mierne kysle..docitala som sa, ze prave kvoli tomu sa pouziva lievato madre. Mate prosim nejaky overeny postup ako s k nemu dopracovat ? Velmi pekne dakujem

    • Dobrý deň, áno aj ja používam na rožky práve LM. A zakladala som si ho podla receptu na nete. Ak chcete napíšte mi na facebooku alebo instagrame rada Vám ho pošlem.

      • skúšala som aj ja,s obyc raznym kvaskom rožky nikdy nenakysnu,trebalo by ľuďom tu sprizvukovat,ze treba mat kvasok LIEVITO MADRE, ináč sa bude každý zbytočne trápiť

        • Nika ja sama som robila rožky už niekoľko krát s ražným kváskom a zakaždým sa mi podarili. V skupine nie jedna baba robila rožky za použitia ražného kvásku a podarili sa. Mrzí ma že sa ti nepodarili. A to, že rožky nenakvasia určite nieje receptom. Odporúčam si pozrieť video postupu možno nájdeš príčinu prečo sa ti nepodarili.

  • Dakujem za recept, rozteky sa podarili na prvykrat, pouzila som inu bielu T650tku a vysli pekne, len boli specene, rozmyslam ako upravit teplotu, aby sa dobre upiekli zvnutra a zvonku ostali belsie… staci trochu znizit? Lebo vnutri boli akurat. Dakujem!

    • Ahoj, ak budeš používať celozrnnú pšeničnú múku určite treba zmeniť recept. Bude treba iný pomer tekutín.

  • Dobrý deň prajem Nelka,
    chcela by som sa Vás spýtať, akú máte rúru. Moje rožky sa totiž vôbec nepodobali k tým Vašim. Chutili výborne, ale kôrka bola hnedá a nepopraskaná.
    Vopred ďakujem!

    • Dobrý deň Katka mám rúru Electrolux, ktorá ma priamo program na pečenie chleba s chrumkavou kôrkou, takže predpokladám že preto sú moje rožky takéto.

          • Veľmi pekne ďakujem, Nelka! <3 Moja rúra má už 15 rokov, takže pre istotu zbieram informácie 🙂 Rožky boli výborné, ale neboli takto krásne popraskané. Super recept, ďakujem!

          • Katka to popraskanie som docielila iba vďaka rúre. Keď pečiem v inej rúre nikdy niesu také ako tieto.

  • Dobry chcem sa vas opytat do startera namiesto spaldovej muky aku mozem pouzit? Mam 20dnovy kvasok uz je v chlanicke pekne bublinkuje ale rozkvas pomaly rastol,je mozne ze este je slaby?ak ano tak pokracovat krmenim v chladicke alebo ho nechat vonku a krmit? Ďakujem

  • Dobrý den, už po druhé jsem pekla tyto krásné rohlíky, ale ani jednou se nepovedly,…. První byly hutné, kyselé,….. dnes jsem pekla znovu, uvnitř jsou krásné měkké, ale na povrchu je kůrka hodně tuhá, žvýkavá a zase jsou nakejslé, už si nevím rady co dělám špatně, držím se receptu, použila jsem LM (stáří 36 dní), moc děkuji za radu.
    PS: nic jiného jsem z LM nepekla, ale krásně pracuje

    • LM je za mňa úžasná vec aj keď na chlebík používam stále ražný kvások. A čo sa týka rožkov tak to je kapitola sama o sebe. Skúsili ste pozrieť video??? Možno pomôže. A keď sú rožky kyslé znamená to, že prekvasili.

  • Ahoj, prosím ťa piecť so záparou znamená, že tam dáš aj druhý plech na vodu? Aj napriek tomu, že si rožky postriekala vodou? Ďakujem?

  • Zdravím neviete mi poradiť teplotu pečenia v keramickom grille na uhlie kamado joe …má aj keramickú platnu na pečenie chlebov pizze koláčov atd. Rad by som vyskúšal na ňom vaše recepty Misku na vodu tam viem umiestniť… tiež to mám piecť na 230*C ?

    • Ahoj, veľmi rada by som ti poradila, ale nikdy som v tom nepiekla a vlastne ani neviem ako to funguje. Tu by som radšej skúsila napísať výrobcovi. Alebo jednoducho pokus omyl.

      • Dobrý deň Nelka,
        Vyskúšala som už rožky podľa vášho receptu, boli výborné ale veľmi pri pečene, môžte mi poradiť na koľko stupňov ich piecť bez ventilátora a keď ich postriekam vodou je potrebné piecť aj s ďalším plechom s vodou?

        Dakujem pekne

  • Prosim mam.kvasok zo zitnej muky babick.muka kolko.mma.dat kvasku na.zakvas a ruru mam klasicku este staru bez ventilatora na.kolko a ako.piect bo trosku.susi.dakujem

    • Dobrý deň z kvásku 1 polievkovú lyžicu. A ako piecť v starej rúre to je dosť zložitá otázka. Veľmi rada by som Vám odpovedala, ale nepoznám vašu rúru a nikdy som v takej nepiekla. Treba si to len od sledovať.

  • Nelka, robila som tento Váš recept raz s ráznym kvaskom a rožteky neboli.nic moc – zrejme slabý kvások 🙁 Ale dnes som ich skúsila s LM a sú bozskeeeeee ? ďakujem za dokonalý recept.

  • Dobry vecer pani Nelka,
    chcela by som sa opytat na rozkvas.Moj bol riedsi i bublinky mal,len nenarastol nic.Je to tiez ok? Mala som ho na linke viac ako 12 h .Neviem ako sa ma spravat tekutejsi rozkvas,ze ako ma zvacsit objem.
    Dakujem velmi pekne za radu.

  • Ahoj Nelka tvoje rožky som už piekla ale boli také chlebové mám ražny kvasok chcem sa spýtať môžem z tohto cesta aj chlebik upiecť? 🙂 ďakujem

  • Dobrý deň, prosím Vás postupovala som podľa Vášho receptu pri spracovávaní rožkov a všetko krásne vyšlo, až na to, že keď som ich dala piecť spľasli a zostali také ploské a spečené, že z toľkej krásy sa nedali jesť. Čiže v rúre pri pečení spľasli. Je pravda, že som ich piekla pri spodnom a vrchnom ohreve a nedala som ventilátor, pretože nie som si istá či pri tom ventilátore sa rožteky sa dobre prepečú. Rúru mám moru. Ďakujem

  • Dobrý deň, piekla som Vaše rožky už niekoľko krát, prvý krát – bez komentára…, ale ďalšie pokusy boli vydarené a rožky sú naozaj fantastické!!! Teraz ked som ich robila, boli krásne (urobila som 12 ks, takže boli trochu väčšie, ale parádne), len cítiť kyslú chuť. Neviem prečo. Stále používam ten istý ražný kvások. Aj múku Babičku. Neviete mi poradiť prečo tá kyslosť? Ďakujem !!!

  • Dobrý večer, dnes som robila rožky z ražného kvásku, všetko bolo v poriadku, kým som rožky nepoukladala na plech. Nechala som ich tam 4 hodiny a nič. Dala som ich do rúry, upiekli sa, ale boli kyslé a vo vnútri mazlavé. Boli to moje prvé rožky a kvások mal 16 dní. Poraďte mi prosím. Ďakujem

  • Dobrý den, chcem sa spýtať, či môžeme použiť nejakú inú hladkú múku na rozkvas? Napr. klasickú hladkú babičkinu voľbu?

  • Dnes som ich robila. Konečne jedlé rožky. Nemam ich také krásne ako ty ale zdokonalím sa. Hlavné je, že sú mäkučké vo vnútri a chrumkavé na povrchu. Nabudúce trochu viac pripečiem. Ďakujem za recept

  • Nelka, dnes som prvýkrát piekla tvoje rožky a je len jedna vec ktorú ľutujem a to, že som ich nepiekla už dávno!!! Sú vynikajúce!!!!!!!

  • Dobrý deň Nelka, mám na Vás velikánsku prosbu o pomoc. Piekla som rožky počas zimy, dávala som ich vytvarované a zabalené pod fóliou kysnúť na radiátor, lebo máme chladný byt. Rožky boli nádherné nadýchané a celá rodina ich jedla ako divá. No teraz asi posledné 2-3 mesiace nech robím čo robím mi rožky nenakysnú?? Sú ploské a polovica z objemu, ktorý mali predtým. Som z toho zúfalá a už ich ani poriadne nepečiem. Postup a ani nič iné som nezmenila. Jediná zmena je, že ich nedávam na radiátor ale teraz je v byte teplo a občas sa tu teplota vyštverá aj na 24 stupňov. Vedela by ste mi prosím pomôcť?? Lebo Vaše rožky sú najlepšie aké som piekla a receptov som odskúšala kopec. Ďakujem za pomoc. Prajem pekný deň Dana

  • Ahoj Nelka, dnes som prvý raz piekla rožky a sú úžasné, najlepšie pečivo aké som jedla. Vynikajúci recept, spolu s video návodom, skvelé. Spolu s rodinou ďakujeme milionkrat 🙂

  • Ahoj Neli,

    Mas super blog.. videorecepty az ma to inspirovalo zacat piect:) skusam rozky ale cesto je velmi lepive.. vytvarovat rozky sa z neho nedaju? Da sa cesto dat do chladnicky? Ako docielis ze to tak lahko vyvalkas? Dakujem za tip 🙂

  • Dobrý večer Nelka chcem sa opýtať či cesto nemôže kysnúť cez noc v chladničke aby ráno boli skôr upečené pečiem ich pravidelne a vždy sa podarili sú výborné ako všetky vaše recepty z kvásku ďakujem

  • Dobrý deň! Chystám sa piecť rožky podľa Vášho receptu, ale nechcem piecť so záparou. Chlebík robím v jenskej mise bez zápary, Môžu sa aj rožky podariť bez zápary, hoci nebudú pečené v skle?

  • Dobrý den Nelka,chcem sa Vám veľmi pekne podakovať za skvelý recept,rožteky boli úžasné,aj napriek tomu že som ich robila z ražného kvásku.Tiež som vdacná za to,ze sa s nami nezištne delíte o rady a skusenosti ,ktoré ste nadobudla poctivou a preciznou prácou.Ludia ako Vy ,robia svet krajším.

  • Dobrý deň Nelka, chcela by som sa poďakovať za super recept. Manžel veľmi nie je na pečivo, ale tieto rožky mu chutia, dokonca mu nevadí ani ražný kvások 😀 …ale chcela by som sa opýtať ohľadom rozkvasu….môj rozkvas trvá len 4 hodiny aj keď väčšinou nezdvojnásobí svoju výšku, no keď čakám kým je 2x taký veľký prejde aj 5-6 hodín a už sú rožky kyslé 🙁 ….musí byť rozkvas naozaj 2x taký veľký? ovplyvní to finálne rožky, keď toľko nečakám? vzhľadovo aj chuťovo vyzerajú v poriadku….keď ešte boli teploty vyššie, tak rýchlo rozvkas vykysol, no teraz sa to vlečie a čakať nemôžem viac ako 4 hodiny, lebo rožky sú chuťovo kyslé 🙁 Ďakujem za odpoveď 🙂

    • Dobrý deň nie nemusí byť dva krát taký veľký. Treba postupovať podla toho ako vam to vyhovuje. Každý kvások, každá múka je úplne iná.

  • Nelka, pripájam sa ďakovným odkazom 🙂 bol to môj štvrtý pokus o rožky , doteraz iba z K1, ktoré boli síce chuťovo výborné, ale hutné. Neverila som, že sa mi podarí upiecť rožky ako vatička. Veľká vďaka za podrobný postup a povzbudivé slová na konci rcp 🙂

  • Dobrý deň, dnes som vaše rožteky skúšala prvýkrát ale keď som išla valkať cesto strašne sa lepilo. Viete mi povedať kde nastal problém? Ďakujem pekne

  • Môžem dať do rozkvasu obyčajnú T650? Ja nemôžem špaldovú múku. A namiesto Babičkynej voľby môžem dať 00 Extra?
    Nely, ďakujem!

  • Skúsila som a perfektne, akurát trosku inak som to časovala, rozkvas v noci v chladničke, skoro ráno zarobené cesto, potom v chladničke, doobeda 2 hodiny vonku s prekladanim a potom podľa postupu. Jediný problém je ta moja vstavaná rúra, lebo na tejto teplote hneď zhnwdnu a nepomôže ani prikryt ich zvrchu, ale inak na prvý krát výborné, ako vaticka. Upecu sa mi aj na nižšej teplote ako 230°C?

  • Dnes som robila rozky, chutovo uzasne. Ale cesto sa na plechu doslova rozlialo (napriek tomu som mu dala sancu a upiekla). Nemohli prekysnut? Alebo kde nastal problem?
    Dakujem
    Lucia

  • Dobrý den, už půl roku zkouším těsto z kvásku /vdy byl nějaký problém/až po zhlédnutí vašich receptů se dostavil úspěch. Moooc děkuji.

  • Ahoj Nelka, dnes som piekla tvoje rožky podľa receptu a aj videonávodu. Všetko som dodržala a aj celý čas sa mi s cestom dobre pracovalo. Výsledok však nebol taký dokonalý. Rožteky sú viac chlebové i keď chutné. Nevieš čím to môže byť? Ďakujem za recept a radu 🙂

  • Dnes jsem upekla rohlíky podle Vašeho receptu.Jsou vážně skvělé,krásně křupavé a těsto je jako vatička,i se s ním krásně pracovalo.Kdysi jsem takové kupovala v jedné učňovské prodejně.Akorát pečení musím příště vychytat lépe.S mou troubou byly po 15min na 230 trochu připálené.Díky za skvělý recept.

    • AK sa Vám do chladničky bude plech zmestiť. Ale pozor v chladničke budú veľmi pomaličky kvasiť a keď ich budete chcieť piecť musia vyzerať teda byť nakvasené ako keby kvasili pri izbovej teplote.

  • Dobry den, robim vase rohlicky no mam otazku aky mate nazor na kysnutie rohlikov na slniecku?
    Viem, ze niektore pekarky davaju kysnut do rury.
    Poradite?

    • Dobrý deň ja to neodporúčam, vzhľadom na to, že kvások potrebuje čas na to aby spracoval múku a aby sa v ceste začali tvoriť bublinky plynu. ktoré majú za následok rasť cesta. A to sa urýchliť nedá.

  • Dobry den, dnes som piekla – na 1. To nie je zle, ale… rozky su tazke a hutne. Chcela som sa spytat, tu muku babickina volba pouzivate klasicku hladku, alebo normalne tu chlebovu? Dakujem

    • Používam vyslovene na kysnuté cesto. Ale môžete použiť aj chlebovú. A prečo boli hutné? Pravdepodobne bude na vine kvások.

  • Dobrý den, stříkáte rohlíčky vodou před na kynutím na plechu a psk příkryt fólii a po nakynutí než jdou do trouby znovu děkuji Radka

  • Dobrý deň
    Mne sa kváskové rožky podarili recept je skvelý, ale problém bol, že sa mi prilepili na papier. Menila som aj na iný typ papiera, ale znovu zostali prilepené neviem čo robím zle.?Pečiem s ventilátorom a záparou tak uvažujem nad tým či tá voda mi tam nerobí keď je umiestnená pod plechom.
    Ak mi poradíte budem rada a ďakujem Vám.
    Ó takomto probléme som sa nedočítala tak som sa rozhodla napísať

  • Dobry den Nelka,
    Dakujem za skvely recept, robila som rozky podla Vasho postupu s pouzitim razneho kvasku a All purpose flour (zijem v CA) a rozky boli fantasticke!
    Vcera som sa rozhodla, ze ich pripravim opat, ale svojou nepozornostou som namiesto 2pl LM dala do rozkvasu 2pl RK, myslite, ze to bude v poriadku? Alebo mam zacat radsej odznova.
    Dakujem krasne!

  • Dobry vecer Neli, dnes jsem poprve pekla rohliky z kvasku. Katastrofa.
    Na uvod-jsem laik, kvasek si pestuji 14 dnu, stale pri pok.teplote, krmim 1xdenne, stale nepotrebuje krmit 2x denne. Z odebraneho kvasku jsem uz pekla 3x kvaskove perniky a vzdy se povedly. Chleba jsem zatim nemela odvahu pect, tak jsem zkusila rohliky. Vysledek po 15min v troube, horky vzduch a zapara, rohliky srazene, uvnitr syrove, uzdibla jsem kousek propeceneho a byly neskutecne kysele. Samozrejme se budu snazit zkouset dal, ale nerada bych udelala stejnou chybu. Rozkvas po 12 hodinach nemel nepovrchu bublinky, ty se objevily az po dalsich 2 hodinach – takze asi prekvaseny rozkvas?
    Na rozkvas jsem pouzila spaldovou mouku. Na peceni hladkou mouku (mistni-bydlime v Egypte)
    Jde mi hlavne o ten kvasek, neprijde mi, ze by byl zkazeny. Ale ta kyselost me dnes dost vylekala. Privezli jsme si do Egypta z CR do zasoby zitnou chlebovou mouku, neda se tady koupit a bojim se, ze budu po tech nezdarech jen plytvat a vyhazovat dalsi nepodarene vyrobky 🙁 Dekuji za Vas cas a inspiraci

    • Podľa popisu si myslím, že kvások nie je ok. Na to aby dokázal utiahnuť takéto cesto musím byť 100% aktívny. Čo sa pri mladom kvásku nedá zabezpečiť. A aj keď píšete, že kvások nepotrebuje kŕmenie 2x denne verte mi, že potrebuje. Sú v ňom totižto premnožené baktérie a to nie je žiadúce. Preto odporúčam povenovať sa naozaj pravidelnému kŕmeniu kvásku.

  • Mila Nelka, dakujeme za Tvoje skvele recepty,videa a uzitocne rady! vsetky su uzasne 🙂
    Chcela by som sa opytat, robila som Tvoje rozteky uz viackrat a vzdy boli akoby vlhke alebo trosku tuhe zvnutra,nie su take lahke a vlacne. Cim to moze byt? Zaparu som robila tak,ze som postriekala rozprasovacom dvere a ruru,moze to byt tym? Dakujem krasne, s pozdravom Majka

    • Ahoj obávam sa, že ak rožky nenakvasia tak bude problém takmer vždy kvások. Preto odporúčam aspoň 3x po sebe kvások nakŕmiť, akoby ho ozdraviť a to by malo dosť pomôcť.

  • Joj. Tu je komentářů 🙂 Včera jsem dělala své první kváskové rohlíky. Byla jsem tak nadšená, že druhý plech jsem připálila 🙂 no nevadí. Naši mají slepičky, dnes peču skořicové hnízda a zítra housky se sýrem a bramborem takže o hladu jistě nebudu 🙂 škoda, že nejde vložit fotka 🙂 Děkuji bohu, že jsem našla tyto stránky a Nelce,že je vytvořila. Nádherné.

  • Ty jo Nela…posilam obrovske diky.
    Zkusila jsem Vase rohlicky…pekla jsem na 230 vrchni spodni ohrev,pro kurku po 10 minutach jsem jeste rosila…a rohlicky jsou uzasne,mekoucke uvnitr,krupave navrch…no pred 20 minutami vytazene z trouby a chlap uz zvadl tri ???

  • Ahoj Nelka. Skusam prvy krat, akurat cesto kysne len som sa chcela spytat, vo videu uvadzas 400g muky a v receote 450. Dala som 450 a zda sa mi cesto dost huste.

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR