Letná Torta Brita: Tajomstvo dokonalej oslavy a lahodného pečenia

Letná Torta Brita

Letná Torta Brita

nelkafood

By NELKAFOOD

     Moja mamina má narodeniny! 🎉🎊🥂 Preto som pripravila špeciálnu letnú Brita tortu. Táto torta je nielen krásna, ale aj chutná a každé sústo je ozajstnou pochúťkou.

„Je to tradičný Švedsky dezert, kt. kombinuje ľahkosť pusinky s jemnosťou koláča.“

Prísady:

  • Na cesto:
    • 300g cukru
    • 4 veľké vajcia rozdelené
    • 2 kl kukuričného škrobu
    • 1 kl bieleho octu
    • 190g pšeničnej múky
    • 2 kl prášku do pečiva
    • Štipka soli
    • 100g masla (izbovej teploty)
    • 1 kl vanilkového extraktu
    • Citrónová kôra z 1 citrónu
    • 120g mlieka
  • Na šľahaný krém:
    • 100g hustej smotany na šľahanie
    • 250g mascarpone
    • 30g práškového cukru
    • Čerstvé bobuľové ovocie

 

Postup:

Pusinková vrstva:

   Vaječné bielky vlož do misky stojanového mixéra umiestneného nad hrniec s jemne vriacou vodou, aby sme vytvorili dvojitý kotol. Uisti sa, že sa voda nedotýka dna misky. Pomocou veľkej metly postupne zašľahaj 240g cukru. Za stáleho šľahania zahrievaj zmes bielok a cukru. Zmes začne peniť a cukor sa rozpustí. Premiestni misku do mixéra Kenwood vybaveného šľahacím nástavcom. Zmes šľahaj pri vysokej rýchlosti asi 5 minút, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy. Zapni mixér na minimum, pridaj ocot a kukuričný škrob, potom šľahaj na vysokej rýchlosti ďalšiu minútu, aby sa všetko dobre prepojilo. Pusinky prelož do čistej misy a odlož bokom.

Cestová vrstva:

   Predhrej rúru na 160 stupňov. Plech vysteľ papierom na pečenie. V samostatnej miske preosej múku, prášok do pečiva a soľ. Do mixéra pridaj 60g cukru, maslo a na stredne vysokej rýchlosti utri, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná. Pridaj vaječné žĺtky jeden po druhom a nechaj poriadne zapracovať. Pridaj vanilku a citrónovú kôru a krátko premiešaj, aby sa spojili. Zapni mixér na nízku rýchlosť, pridaj múčnu zmes a potom mlieko.

Pečenie:

   Cesto na koláč rozotri na papier do požadovaného tvaru. Na cesto daj vrstvu pusinky a rozotri na vrch cesta. Peč 25 minút, kým vrstva pusiniek nezačne hnednúť. Vyber koláč a nechaj úplne vychladnúť.

Zostavenie torty:

   Smotanu, cukor a mascarpone vyšľahaj do hladka. Krém nanes na upečený koláč a vrch bohato ozdob bobuľovým ovocím.

Tip na Dokonalú Pusinku

   Aby si dosiahla dokonalú pusinku na tvojej letnej torte Brita, stačí dodržať pár jednoduchých krokov:

1. Používaj čerstvé vajcia

Čerstvé vajcia majú pevnejšie bielky, čo zabezpečí lepšiu štruktúru pusinky. Pred šľahaním ich nechaj ohriať na izbovú teplotu.

2. Čistá miska a nástroje

Uisti sa, že misa a šľahacie nástavce sú úplne čisté a odmasťované. Akákoľvek mastnota alebo zvyšky môžu zabrániť tomu, aby bielky dosiahli správnu tuhosť.

3. Postupné pridávanie cukru

Pri šľahaní bielkov pridávaj cukor postupne (po jednej lyžici). Toto zabezpečí, že sa cukor úplne rozpustí a pusinka bude hladká a lesklá.

Extra Tipy:

  • Uisti sa, že bielky nie sú prehriate, keď ich presunieš z dvojitého kotla do mixéra. Mali by byť len jemne teplé.
  • Ocot a kukuričný škrob pomáhajú stabilizovať pusinku, aby bola pevná a lesklá.
  • Ak chceš skontrolovať, či je pusinka hotová, prevráť metlu hore nohami. Bielka by mali vytvárať tuhé vrcholy, ktoré držia svoj tvar.

   S týmito tipmi bude tvoja pusinka vždy dokonalá, krásna, pevná a chutná. Užívaj si pečenie a výsledky s tvojou letnou tortou Brita! Prajem veľa úspechov a dobrú chuť!

   Nezabudni zanechať komentár, či recept vyskúšaš a napíš, čo by si chcela vidieť nabudúce. A ak ťa tento robot zaujal, určite neváhaj – stojí za to! Užívaj si leto s touto osviežujúcou a lahodnou Brita tortou! Prajem krásny deň a dobrú chuť! 🎂😊

                                         Nela!

Zobraziť komentáre (0)

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by Creawise.DIGITAL

SPÄŤ NAHOR