
Domáce tekvicové buchtičky

By NELKAFOOD
Jeseň sa mi vždy akosi spájala s tekvicou. Aj keď nie som milovník strašidiel, a novodobých osláv Halloweenu tekvicu zbožňujem na akýkoľvek spôsob.
„Preto tento týždeň pripravujem viac variant, ako zapracovať tekvicu do rôznych jedál. Toto je prvý zo série tekvicových receptov.“
Prísady
Rozkvas
- 50g pšeničnej chlebovej múky
- 50g vody
- 20g kvásku
Cesto
- rozkvas
- 210g pšeničnej chlebovej múky
- 30g cukru
- štipka soli
- 50g mlieka
- 150g tekvicového pyré
- 40g masla
Postup
Večer pred pečením pripravíme rozkvas. V miske zmiešame vodu, kvások a múku. Poriadne premiešame a necháme v zakrytej miske pri izbovej teplote fermentovať približne 8-10 hodín.
K vykvasenému cestu primiešame ostatné prísady okrem masla a vypracujeme jemné cesto. Pomocou robota s nadstavcom hák na nízkych otáčkach to trvá približne 3-4 minúty. Následne pridáme maslo a cesto domiesime. Výsledné cesto je jemné a vláčne. V zakrytej miske necháme cesto fermentovať približne 2-3 hodiny.
Vykvasené cesto vyberieme na jemne pomúčenú dosku a pomocou valčeka jemne rozvaľkáme. Cesto rozrežeme na jednotlivé buchtičky a každú môžeme naplniť či už na sladko alebo na slano. Výber nechám na vás. Ja som polovicu naplnila syrom a druhú nechala čistú, aby si každý mohol pridať, čo má rád. Buď lekvár alebo orieškové maslo. Z uvedeného množstva mi vyšlo 8 buchtičiek. Naplnený štvorček cesta spojíme a jemne pomocou dlane vytvarujeme do buchty. Ukladáme na olejom potretý plech na pečenie s vyšším okrajom. Zakryjeme igelitom a necháme pri izbovej teplote kvasiť, kým buchty zväčšia svoj objem. Malo by to trvať 2-4 hodiny.
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov na horný spodný ohrev. Nakvasené buchty potrieme rozšľahaným žĺtkom s kvapkou mlieka a pečieme v strednej časti rúry približne 15-25 minút. Záleží, ako Vám pečie rúra. Upečené buchty prikryjeme čistou kuchynskou utierkou a necháme vychladnúť. Chladenie pod utierkou zabezpečí, že zostanú jemné a vláčne.
Ak sa Vám tento recept páči, budem rada, ak sa oň podelíte so svojimi priateľmi a dáte mi vedieť, ako Vám chutili. Prípadne sa podeľte so mnou o to čím ste ich naplnili, a ak uverejníte foto nezabudnite ma označiť. Rada sa pozriem na vaše výtvory. Nezabudnite, že ak máte tip na nové jedlo či chuť môžete mi kedykoľvek napísať a spolu niečo vymyslíme. Dobrú chuť Vaša Nela.
Nelka úžasný recept. Myslela som že hydratovany chlebík už nič neprekoná ale tieto buchticky sú úžasné. Miesto mlieka som použila mandľové a tekvicu som odvážila ešte pred uvarením. Po 3dnoch som recept zopakovala z dvojitej dávky. Sú jednoducho fantastické. Ďakujem
ĎAKUJEM, veľmi si vážim každé jedno vaše slovo a ďakujem.
Prosim vas, tekbicove pyre, je z varenej tekvice?
Áno z varenej a rozmixovanej