Chrumkavé rožky z kvásku
By NELKAFOOD
Chrumkavé rožky z kvásku sú skutočným potešením pre milovníkov pečiva. Tieto lahodné rožky sú výsledkom spojenia tradície, času a starostlivosti, ktoré sa prejavujú v ich úžasnej chuti a textúre. Kváskové cesto, ktoré sa postupne vyvíja a kvasí, pridáva do každého hltu bohatstvo arómy a jemnej chuti.
„Ich chrumkavá kôrka a vláčne vnútro sú výsledkom precízneho spracovania a starostlivého postupu pečenia.“
Prísady:
- 500g pšeničnej chlebovej múky
- 150g vody
- 120g mlieka
- 60g masti
- 125g kvásku (45g vody, 65g pšeničnej múky, 15g kvásku)
- 15g soli
- 10g cukru
- masť na potretie cesta
- vajíčko na potretie
Postup:
Kvások si priprav podľa zvyčajného postupu niekoľko hodín pred pečením. Nechaj ho kvasiť a rásť do aktívneho stavu.
Do misky mixéra preosej múku a pridaj ostatné suroviny okrem masti na potieranie. Dobre premiešaj a pomocou háku na cesto vypracuj jemné cesto, ktoré sa odlepuje od misky. Cesto vyber z misky a na jemne pomúčenú dosku (alebo pracovnú plochu) a cesto domies ručne. Lepšie tak odhadneš konzistenciu, pružné a elastické. Celkový čas miesenia môže trvať približne 10-15 minút. Ak použiješ na prípravu múku, kt. nepoznáš pridávaj tekutinu postupne. Rôzne druhy múk majú odlišnú absorpčnú schopnosť. Hrubšie múky alebo múka s vyšším obsahom lepku môžu absorbovať viac tekutiny ako jemnejšie múky používané pri pečení. Rôzne značky múk alebo aj múky rovnakého druhu od rôznych výrobcov sa môžu líšiť v obsahu lepku, vlhkosti alebo jemnosti mletia, čo môže ovplyvniť ich schopnosť absorbovať tekutinu.
Vymiesené cesto vlož do misky a zakry plastovým obalom alebo vekom, aby cesto neobschlo. Nechaj cesto kvasiť pri izbovej teplote približne 2 až 4 hodiny. Keď je cesto nakvasené, vyber ho z misky a opatrne ho vyklop na pracovnú dosku. Cesto rozdeľ na 10 rovnakých časti a z každej časti vypracuj bochník. Bochníky prikry a nechaj asi 20 minút odstáť. Každý bochník vyvaľkaj na tenkú oválnu placku. Ak je to potrebné cesto ponaťahuj, ale dávaj pozor aby sa netrhalo. Z vrchu cesto potri masťou a zroluj. Jemne pregúľaj a vyformuj do tvaru rožka. Poukladaj na papierom vystlaný plech a zakryté rožky nechaj odpočívať približne 2 až 4 hodiny.
Rúru rozohrej na 220 stupňov na program chlieb (ak ho máš). Nakvasené rožky potri rozšľahaným vajíčkom a posyp buď hrubozrnnou soľou, alebo semienkami (sezam, ľan ..). Plech s rožkami vlož do vyhriatej rúry do strednej časti a peč približne 15 minút. Ak ti pečie rúra slabšie tak peč aj 20 minút.
Po vychladnutí si môžeš vychutnať tieto lahodné chrumkavé rožky, alebo ich podávať s maslom a džemom ako ideálnu raňajkovú pochúťku. Ak chceš predĺžiť ich čerstvosť, existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako ich správne skladovať:
Ak chceš rožky uchovať na dlhšiu dobu, môžete ich zamraziť. Nechaj ich vychladnúť na izbovú teplotu, potom ich ulož do vzduchotesného vrecka a umiestni do mrazničky. Pred podávaním ich nechaj rozmraziť pri izbovej teplote a potom krátko zohrej v rúre, aby si obnovila ich čerstvosť a chrumkavosť.
Dobrú chuť Nela.