Home » Krekry s olivovým olejom s edamame humusom
Krekry s olivovým olejom s edamame humusom
Krekry s olivovým olejom s edamame humusom
By NELKAFOOD
MILUJEM (a to nepreháňam) toto jedlo! Je v ňom všetko, čo som hľadala. Je to jedlo, ktoré prinesie na stôl trochu slnka. Fazuľky sa môžu nahradiť cícerom, no ja odporúčam, aby ste siahli po edamame, pretože v kombinácii s kváskovými krekrami je to veľmi obohacujúci pôžitok.
„Kľúčom pri tomto recepte sú koreniny, preto si vyberte kvalitná olej, ktorý je vhodný na varenie.“
Humus
Prísady
- 100 – 200ml vody
- 200 g mrazeného lúpaného edamame (pripadne cíceru)
- 1 zrelé avokádo
- 3 strúčiky cesnaku
- hrsť petržlenovej vňate
- hrsť oregana a tymianu
- citrónová šťava
- 10 g tahini
- soľ, mleté čierne korenie
- hrsť nasekaných pistácii
Postup:
Edamame vložíme spolu s vodou do malého hrnca a uvaríme. Privedieme do varu a odokryté varíme asi 2-3 minúty. Hneď ako sa všetko edamame roztopí, odstavíme z ohňa.
Edamame vložíme do kuchynského robota. Pridáme avokádo, cesnak, petržlenovú vňať, tymian, oregano, citrónovú šťavu, tahini a 1 lyžičku soli. Rozmixujeme do hladka, asi 2 minúty. V prípade potreby pridáme trochu vody na zriedenie zmesi – 1 polievkovú lyžicu naraz, kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu. Pred podávaním necháme zmes vychladnúť na izbovú teplotu.
Krekry
Prísady:
- 75 g ľanového semena
- 260 g pšeničnej múky
- ½ kl prášku do pečiva
- 1 kl soli
- čerstvo mleté čierne korenie
- 2 kl cibuľového prášku
- 1 kl cesnakového prášku
- 1 kl oregano
- 110 g mlieka
- 4 pl olivového oleja vhodného na pečenie Borges
- 1 pl nakvaseného kvásku
Postup:
Rúru predhrejeme na 190 stupňov. V miske zmiešame ľanové semienko, múku, prášok do pečiva, soľ, korenie, cibuľový prášok, cesnakový prášok a oregano. V samostatnej nádobe zmiešame mlieko a olivový olej. Mokré prísady pridáme k suchým a ručne miešame, kým nevznikne cesto. Necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 2-3 hodiny.
Hotové cesto rozvaľkáme na tenko a nakrájame na rovnaké kúsky. Poukladáme na papierom vystlaný plech a precitne v strednej časti rúry asi 10- 15 minút. Záleží ako veľké kúsky cesta sme nakrájali. Dobrú chuť
Vaša Nela.