Nadýchané kváskové burgrové žemle z celozrnnej múky

Kváskové burgerové žemle

Kváskové burgerové žemle

nelkafood

By NELKAFOOD

    Chceš vedieť tajomstvo? Toto sú tie najlepšie burgerové žemle, aké som kedy urobila! Sú veľmi jednoduché a budeš na ne potrebovať celozrnnú muku. Kváskové burgerové žemle sú perfektnou voľbou pre každého, kto miluje domáce pečivo s jedinečnou chuťou. Tento recept vám ukáže, ako jednoducho pripraviť kváskové cesto, ktoré je ľahké a nadýchané, s jemne chrumkavou kôrkou. Perfektné pre vaše obľúbené burgery alebo sendviče!

„A zaručujem ti, že sú oveľa lepšie ako z obchodu! Na ich prípravu budeš potrebovať:“

Prísady:

Rozkvas:
  • 100g pšeničnej muky
  • 80g vody
  • 1 pl kvásku
Cesto:
  • rozkvas
  • 250g pšeničnej múky
  • 150g celozrnnej múky
  • 100ml plnotučného
  • mlieka
  • 2 vajcia
  • 100g masla
  • 20g cukru
  • 15g soli
  • 1 vajce na potretie

Postup:

   Približne 6 hodín pred prípravou cesta priprav rozkvas. Zmiešaj kvások s vodou a múkou. V zavretej nádobe nechaj fermentovať cca 6 hodín. Do misky od robota vlož všetky prísady okrem masla a pomocou háku cesto na strednej rýchlosti mies 3-4 minúty. Následne pridaj maslo. Zvýš rýchlosť a miešajte asi 4-5 minút na vysokej úrovni, kým nedosiahneš hladké cesto. Cesto nechaj fermentovať 2-4 hodiny. Záleží to na teplote v miestnosti a aktivity tvojho kvásku.

   Po vykvasení cesta je čas urobiť buchty. Ak chceš väčšie žemle, rozdeľ cesto na 8 (120-125g) guľôčok a ak chceš menšie, tak na  10 alebo 12 žemlí, rozdeľte ich na (90 alebo 100g ) ja som na to použila váhu! Žemle ukladám na papierom vystlaný plech tak, aby medzi jednotlivými žemľami bola medzera na 3-4 prsty a prikry plastovým obalom a nechaj ich kvasiť 2-3 hodiny. Po druhom vykvasení ich potri vajcom. Pečie pri 200 °C (ventilátor) asi 18 minút . Hneď ako ich vyberieš, prehoďte cez ne vlhkú utierku.

   Vyskúšaj ich a už nikdy sa nevrátiš k tým kupovaným! Ak sa ti recept páčil, zanechaj  komentár a podeľ sa o svoje skúsenosti. Rada by som videli aj tvoje fotky! Nezabudni tento recept zdieľať s priateľmi, aby si aj oni mohli vychutnať domácu burgerovú dobrotu. Spoločne tvoríme lepšie burgery! 

                Dobrú chuť s láskou 

                                                      Nela 🙂 

 
Zobraziť komentáre (0)

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by Creawise.DIGITAL

SPÄŤ NAHOR