Home » Nadýchané kváskové burgrové žemle z celozrnnej múky
Nadýchané kváskové burgrové žemle z celozrnnej múky
Kváskové burgerové žemle
By NELKAFOOD
Chceš vedieť tajomstvo? Toto sú tie najlepšie burgerové žemle, aké som kedy urobila! Sú veľmi jednoduché a budeš na ne potrebovať celozrnnú muku. Kváskové burgerové žemle sú perfektnou voľbou pre každého, kto miluje domáce pečivo s jedinečnou chuťou. Tento recept vám ukáže, ako jednoducho pripraviť kváskové cesto, ktoré je ľahké a nadýchané, s jemne chrumkavou kôrkou. Perfektné pre vaše obľúbené burgery alebo sendviče!
„A zaručujem ti, že sú oveľa lepšie ako z obchodu! Na ich prípravu budeš potrebovať:“
Prísady:
Rozkvas:
- 100g pšeničnej muky
- 80g vody
- 1 pl kvásku
Cesto:
- rozkvas
- 250g pšeničnej múky
- 150g celozrnnej múky
- 100ml plnotučného
- mlieka
- 2 vajcia
- 100g masla
- 20g cukru
- 15g soli
- 1 vajce na potretie
Postup:
Približne 6 hodín pred prípravou cesta priprav rozkvas. Zmiešaj kvások s vodou a múkou. V zavretej nádobe nechaj fermentovať cca 6 hodín. Do misky od robota vlož všetky prísady okrem masla a pomocou háku cesto na strednej rýchlosti mies 3-4 minúty. Následne pridaj maslo. Zvýš rýchlosť a miešajte asi 4-5 minút na vysokej úrovni, kým nedosiahneš hladké cesto. Cesto nechaj fermentovať 2-4 hodiny. Záleží to na teplote v miestnosti a aktivity tvojho kvásku.
Po vykvasení cesta je čas urobiť buchty. Ak chceš väčšie žemle, rozdeľ cesto na 8 (120-125g) guľôčok a ak chceš menšie, tak na 10 alebo 12 žemlí, rozdeľte ich na (90 alebo 100g ) ja som na to použila váhu! Žemle ukladám na papierom vystlaný plech tak, aby medzi jednotlivými žemľami bola medzera na 3-4 prsty a prikry plastovým obalom a nechaj ich kvasiť 2-3 hodiny. Po druhom vykvasení ich potri vajcom. Pečie pri 200 °C (ventilátor) asi 18 minút . Hneď ako ich vyberieš, prehoďte cez ne vlhkú utierku.
Vyskúšaj ich a už nikdy sa nevrátiš k tým kupovaným! Ak sa ti recept páčil, zanechaj komentár a podeľ sa o svoje skúsenosti. Rada by som videli aj tvoje fotky! Nezabudni tento recept zdieľať s priateľmi, aby si aj oni mohli vychutnať domácu burgerovú dobrotu. Spoločne tvoríme lepšie burgery!
Dobrú chuť s láskou
Nela 🙂