Home » 3 dôvody, prečo sa vám nedarí upiecť dokonalý bochník chleba. + tipy, čo s tým
3 dôvody, prečo sa vám nedarí upiecť dokonalý bochník chleba. + tipy, čo s tým
Bochník
By NELKAFOOD
Asi ste sa už neraz zamysleli, že mne sa to hádam nikdy nepodarí. Ja asi na to nemám gény. Ale máte verte mi.
„To sú tri dôvody, prečo sa Vám nedarí:“
- dôvod nezdravý kvások
- dôvod zlá technika postupu
- dôvod nesprávny postup pečenia
A tu sú tipy, ako toto všetko odstrániť. 1. dôvod je celkom jednoduchý stačí mať zdravý, silný a vitálny kvások. Áno čítate správne treba mať dobrý základ, a potom je to už o tréningu. Ako na dobrý kvások? Tak to je dilema všetkých začínajúcich kváskovačov. Mne sa osvedčil jeden jednoduchý trik (viac o ňom sa dozviete vo videu tu), ktorý keď zaraďujem do starostlivosti o kvások, tak mu zabezpečím všetko potrebné pre jeho správne fungovanie.
2. dôvod je technika pri práci z cestom. Áno záleží na tom, ako cesto stáčate a utiahnete do ošatky ovplyvňuje ako bude výsledný chlieb vyzerať. Ak je slabo utiahnutý môže sa stať, že sa bochník jednoducho rozleje (roztečie) a nebude to nadýchaný balónik. Ak chcete vedieť ako na stáčanie chlebíka pozrite si toto video.
3. dôvod sa týka pečenia. Tu odporúčam poznať svoju rúru. Pretože ak sa budem riadiť len receptom môže sa stať, že chlieb z vrchu prihorí a odspodu bude nedopečený. Preto odporúčam od sledovať si prvé pečenie a pozerať sa ako chlieb reaguje. Napríklad v mojej rúre stačí chlebíku 10 minút na 275 stupňov a 20 minút na 200 stupňov k tomu aby bol prepečený a odspodu pekne dunel. No v starej rúre som musela piecť 15 minút na 250 stupňov a následne som dopekala 40 minút na 200 stupňov. Chlebík som však musela z vrchu prikryť papierom na pečenie pretože by inak z vrchu zhorel.
Tak tu sú tri dôvody prečo sa Vám nedarí chlebík. Samozrejme tých dôvodov je omnoho viac, ale podrobnejšie(sa na ne zameriame v niektorom z ďalších článkov. Napíšte mi do kometára, čo všetko by vás zaujímalo, aby som sa tomu pozrela v budúcnosti na zúbok. Vaša Nela
Dobrý večer Nelka. Ak by som sa mohla opýtať a následne dostala od Vás radu bola by som Vám veľmi povďačná. Začínam s kvaskovaním aj ja. Ale stále sa mi ten môj kvások zdá taký mdlí… našla som si vaše rady ako mať zdravý a vytálny kvások. Pozrela som si video ako ste vlastne celý kvások dali do rozkvasu a tak docielili silu kvásku. Len jedno som nepochopila. Vo videu ste povedala že aspoň raz týždenne pečieme ražný chlebík nech môžete zas kvások ,,dobiť,, silou. Ale pomedzi to ako pečiete iné výrobky cez týždeň normálne dokrmujete kvások ako sme zvyknutý? Čiže voda a lyžica ťažkej múky? A potom zas koncom týždňa dáte celý kvások do rozkvasu na ražný chlieb? A takto dookola aby sme mali silný kvások? Ďakujem veľmi pekne za ochotu odpovedať?pekný večer. S pozdravom Lucka
Dobrý deň, tento spôsob pri kvásku používam vždy keď robím ražný rozkvas. A to v klasickej domácnosti a pri pracovných povinnostiach tak raz za týždeň. Ak však pečiete viac a teda častejšie kvások klasicky kŕmte. Čo odoberiete to mu vráťte formou kŕmenia. A keď budete piecť chlieb z ražného rozkvasu tak možete využiť postup s celým kvások. Treba sa s nim len naučiť pracovať, aby bol vždy silný a vitálny.