Kávové buchty z kvásku

Kávové buchty

nelkafood

By NELKAFOOD

   Keď som bola dieťa, milovala sme (okrem štrúdli) buchty mojej babky. Na tie sme ju vždy ukecali, keď boli letné prázdniny a ona nás mala na starosti 6 kusov. A tak okrem kelovej polievky sa vždy dala presvedčiť na lekvárové buchty, ktoré boli bohato posypané cukrom a nám dodávali energiu na celodenné vystrájanie.

„Keď si na to spomínam, celkom rada by som sa aspoň na jeden týždeň vrátila do tých bezstarostných čias.“

   No ale dnes si pripravíme tak trošku netradičné buchty. Netradičné preto, že keď sa povie slovo buchta, každý si predstaví lekvárom plnený kus cesta. Ja som však dnes plnku vymenila za kávu, ktorá samotné cesto ochutila a dodala mu celkom inú chuť na akú sme zvyknutý. A popravde dodalo im to celkom iný šmrncovný rozmer. Buchty sú ako inak z kvásku no ale dosť bolo slov poďme sa pustiť do samotnej prípravy.

Prísady:

Rozkvas:

  • 70g pšeničnej chlebovej múky

  • 70g vody

  • 2 pl kvásku lievito madre

Cesto:

  • rozkvas

  • 235g pšeničnej chlebovej múky

  • 40g cukru

  • štipka soli

  • 60g vody

  • 50g mlieka

  • 2 polievkové lyžice instantnej kávy

  • 25g studeného masla

Na potretie:

  • mlieko

 

Postup:

   Večer pred pečením si pripravím rozkvas. Vo vode rozmiešam kvások a potom následne pridám múku. Celú zmes prikryjem a nechám pri izbovej teplote stáť 9 až 12 hodín, aby nakvasila. Musí viditeľne znásobiť svoj objem a byť celý prebublaný. K rozkvasu pridám všetky ostatné prísady okrem masla a premiešam, aby sa vytvoril bochník. Cesto si vyberiem na pracovnú dosku o ktorú ho budem hnietiť. Keď mám cesto spracované pridám studené na kocky nakrájané maslo a zapracujem do cesta. Cesto, ktoré má byť jemné a iba veľmi málo lepivé vložím do misky, prikryjem a nechám pri izbovej teplote kvasiť 2 hodiny. Počas tejto doby aspoň raz cesto premiesim. Následne si cesto rozdelím na 12 rovnakých častí. Z každej vytvarujem bochník a nechám postáť 20 minút. Z  každého bochníku vytvarujem buchtičku, ktorú vložím na papierom vystlaný plech. Jednotlivé buchty ukladám tesne vedľa seba, aby sa mi pri finálnom kvasení dvíhali do výšky. Prikryjem fóliou a nechám  kvasiť. Približný čas kvasenia je 3-4 hodiny. Buchty musia viditeľne zväčšiť svoj objem. Nakvasené buchty potriem mliekom a vložím do vyhriatej rúry na 230 stupňov na 5 minút. Potom teplotu znížim na 180 stupňov a buchty dopečiem približne 20-30 minút. Tu veľmi záleží ako vám pečie rúra.

   Tak, čo narobila som Vám chute? Či aspoň vynorila spomienky na detstvo, keď sa letom niesla vôňa čerstvo pečených buchiet? Dajte mi prosím vedieť do komentu, aké koláče sa vám spájajú s vašim detstvom. Už teraz som zvedavá, čo zaujímavé si tam prečítam. Recept je inšpirácia z netu. Krásny deň Vaša Nela. 

Zobraziť komentáre (0)

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR