škorica
By NELKAFOOD
K príprave tohto receptu ma inšpirovali moje deti. Chceli totižto niečo, čo nebude krémové ale nebude to ani suché. Niečo čo normálne nerobím.
„A tak som si požičala cesto z vianočky, vymenila v ňom múku, ubrala tekutinu a pridala škoricu no a vznikli z toho tieto škoricové osie hniezda či pletenec. „
Ťažko to pomenovať pretože to bola iba improvizácia ku kakau. Chuť je veľmi jemná a málo sladká čo sa dokonale hodí ku šálke kávy.
Prísady:
Rozkvas:
- 150 g hladkej špldovej múky
- 40g cukru
- 65g vody
- 1 polievková lyžica kvásku
Cesto:
- rozkvas
- 300g hladkej špaldovej múky
- štipka soli
- 1 žĺtok
- 120g mlieka
- 100g cukru
- štipka vanilky
- 100g masla
Na dokončenie:
- 3-4 polievkové lyžice mletej škorice
- 2-3 polievkové lyžice kryštálového cukru
Postup:
Večer pred pečením si pripravím rozkvas. Zmiešam uvedené prísady múku, vodu, cukor a kvások (vznikne husté cesto, ktoré premiesim rukou). Pri izbovej teplote nechám 9-12 hodín kvasiť. Ráno je rozkvas nakvasený, zväčšil svoj objem a je plný bubliniek. Predtým ako sa pustím do prípravy cesta, pripravím si sladké mlieko a to tak, že v rajnici ohrejem mlieko a rozpustím v ňom cukor, maslo a nechám schladiť. Vlažné sladké mlieko pridám do rozkvasu spolu s ostatnými prísadami. Vypracujem jemne od nádoby sa odlepujúce cesto. Misku prikryjem a nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 2 hodiny. Počas týchto dvoch hodín cesto aspoň raz preložím. Po dvoch hodinách je cesto nakvasené, jemné a má znásobený objem. Cesto prehnetiem a rozdelím na 4 rovnaké častí. V miske si zamiešam škoricu s cukrom. Každú časť cesta rozvaľkám a posypem pripravenou škoricou. Zrolujem na šulec, ktorý ešte preváľam po doske. Takto pripravený šulec pozdĺžne rozrežem a zapletiem. Ak si chcete pozrieť ako na to, podrobné video je tu. Premiestnim na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjem fóliou a nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 3-4 hodiny, kým cesto znásobí svoj objem. Rúru si rozohrejem na 230 stupňov. Ak už mám pletenec nakvasený vložím ho do vyhriatej rúry a pečiem približne 7 minút. Následne teplotu znížim na 170 a nechám piecť približne 20-30 minút. No a to je všetko, takto si ľahko pripravíte či už škoricové, alebo kakaové hniezda, ktoré môžu mať podobu či už pletenca alebo hniezda. Nezabudnite piecť, zdieľať a komentovať. Rada sa totižto posúvam ďalej a ak mi dáte spätnú väzbu budem vedieť, či sa vám recept páči a ako sa vám darí ho upiecť. No a ak by samotný postup nestačil natočila som video ktoré nájdete na YouTube. Prajem dobrú chuť vaša Nela.
Dobrý deň, recept na cesto je od Helenky (helenkine dobroty) a bolo by slušné to aj uviesť.
Danielka v recepte mám uvedené, že je cesto z vianočky. A pri vianočke mám uvedené od koho recept pochádza a je od pani Maňákovej. Pokiaľ sa nemýlim tak aj Helenka to má uvedené pri svojom recepte.
Aký cukor prosím používate do rozkvasu a cesta ? A ak by som chcela alternatívu aký by som mohla použiť ? Ďakujem 🙂
Ja dávam klasický cukor. No dá sa nahradiť napríklad hnedým cukrom a niekto dával aj kokosový cukor. Ale to cesto bolo potom také dosť gumené. A čím sladíte vy?
..a čo tak jačmenný slad? 🙂
Samozrejme dá sa použiť aj ten.
Ďalujem za fajn recept. S cestom sa veľmi dobre pracovalo. Za mňa určite piecť ale pri nižšej teplote. Pri 230 sú hniezda po 7 minútach už takmer čierne. Dalších 20 – 30 min pri 170 už nebolo možných – hniezda by prihoreli. Pri tejto teplote som ich piekla už len 5 min. Ja nabudúce skúsim skôr dakych max 180 stupňov.
Dobrý deň, každá rúra totižto pečie inak. A tá vyššia teplota sa dáva preto aby cesto ešte vyskočilo a aby sa zničili baktérie v ceste.
Ďalujem za fajn recept. S cestom sa veľmi dobre pracovalo. Za mňa určite piecť ale pri nižšej teplote. Pri 230 sú hniezda po 7 minútach už takmer čierne. Dalších 20 – 30 min pri 170 už nebolo možných – hniezda by prihoreli. Pri tejto teplote som ich piekla už len 5 min. Ja nabudúce skúsim skôr dakych max 180 stupňov.
Dobrý deň Nelka. Ďakujem pekne za receptík, ktorý som si vyskúšala. Zmenila som len konzistenciu plnky, lebo tá pôvodná sa rozsypávala. Osie hniezda boli chutnučké a zdravé. Zdieľam podobný názor na stravovanie ako vy a som rada, že som objavila vašu stránku. Ďakujem ešte raz a dúfam že v tom čo robíte budete pokračovať. Pekný dník 🙂
Dobrý deň Monika Ďakujem za tak krásne a pozitívne slová veľmi si ch cením. Ďakujem za skvelú spätnú väzbu.
Dobry den a aku plnku ste dali miesto tej povodnej? Ja sa pohravam s myslienkou,ze natriem aj maslo na cesto,ale nebiem,ci potom to uz nebude pritazke a ci cesto nakysne.
Dakujem
Kludne môžete použiť aj taký postup. V tom problém nevidím.
Ahoj,Nelka,dnes prvýkrát peciem osie hniezda,už surové vyzerajú super,takze po upeceni budú nepochybne dokonale??
Rýchly a ??recept.
Ahoj Kika teším sa a daj potom vedieť ako sa podarilo.
Boli vyborne???
Teším sa 🙂
Dobry den Nelka,ak chcem robit tieto hniezda s LM mam dat do rozkvasu 100 g LM a ostatne ingrediencie ako je v recepte?
Dobrý deň Zuzka ja dávam poriadne 2 kopcovité lyžice LM.
Nelka, prosim Vas, ak pouzijem LM, tak hned vsetky suroviny zmiesam bez rozkvasu? Dakujem
Nie ja robím rozkvas vždy.
Nelka, prosim Vas, ak pouzijem LM, tak hned vsetky suroviny zmiesam bez rozkvasu? Dakujem
Prepáč ale nerozumiem otázke. Ved v recepte je uvedené, že sa pripravuje rozkvas.
Nelka, dakujem krásne za uzasny receptík. Zatiaľ sa mi vždy podaril a to natoľko, že neostáva ani do druhého dňa aby som vyskúšala ako chutí neskôr ?. Nabudúce vyskúšam z dvojnásobnej dávky.
Tak tomuto hovorím ĎAKUJEM
Dobrý deň, tento recept je úplne super, s cestom sa pracuje veľmi dobre. Robím ho dosť často, robila som už aj s kakaom, orechami alebo makom.
Tak to sa teším a veľmi ďakujem za spätnú väzbu.
Zdravííím, v kváskovaní som začiatočník (len od mája), chcela som skúsiť aj niečo iné ako je chlieb a našla som tento recept. JE TO BOŽSKÉ, LUXUSNÉ. Hneď po prvom upečení po tomto škoricovom zázraku doslovne buchlo a to sme doma len dospelí. Počas týždňa a pol som toto piekla už 3x a do 5min. bolo po tom. Musím už robiť dvojitú dávku inak sa mi ani neujde. Nerobím recept ale úplne do bodky rovnako.
Moje postrehy:
– Aby sa mi veľa z cesta keď sa zatočí nevysypalo potrela som cesto pred nanesením plnky kokosovým olejom – len prstami rozotrela v jemnučkej vrstve (kokos.olej pri izbovej teplote je mäkký-netreba ho rozpustiť,prsty to spravia, nedala som maslo lebo by som ho musela rozpustiť a ja mám rada keď si veci môžem zjednodušiť/uľahčiť/zrýchliť)
– Po zrolovaní som po ceste ešte pred rozkrojením prešla mierne valčekom, aby plnka pri zatočení do pletenca čo najviac držala na ceste.
– Nenechávam „pletenky“ už 3-4h odstáť – neosvedčilo sa mi to, nenakyslo to poriadne. Skúsila som to nechať odstáť iba hodinku. V oboch prípadoch sa krásne zväčšili až pri pečení v rozohriatej rúre.
– Pečiem len 18 (max.20min.) na 200°C
– Keď mi nevyšla škorica, dala som granko (to bolo jediné doma po ruke) a boli fantastické aj takéto len netreba už pridávať aj cukor, to už je dosť sladké.
– Prvý krát som sa pozabudla a dala som do cesta celé vajíčko aj s bielkom a všetko bolo aj tak ok.
„Pletence“ sú na dotyk tvrdé, ale vnútro je mäkučké a nadýchané.
Všetkým dospelým, ktorý ochutnali veeeeľmi chválili. Má to u nás mega úspech 😉 SUPER RECEPT
Robila som aj klasické osie hniezda, ale po vyskúšaní tohto receptu už nič iné nerobím lebo toto je dokonalé 😉
Vau ja nemám slov čo by som na toto odpísala. Veľmi si vážim každé jedno vaše slovo. ĎAKUJEM 🙂