Škoricové „osie hniezda‟

Škoricové osie hniezda v reze

škorica

nelkafood

By NELKAFOOD

   K príprave tohto receptu ma inšpirovali moje deti. Chceli totižto niečo,  čo nebude krémové ale nebude to ani suché. Niečo čo normálne nerobím.

“A tak som si požičala cesto z vianočky, vymenila v ňom múku, ubrala tekutinu a pridala škoricu no a vznikli z toho tieto škoricové osie hniezda či pletenec. “

   Ťažko to pomenovať pretože to bola iba improvizácia ku kakau. Chuť je veľmi jemná a málo sladká čo sa dokonale hodí ku šálke kávy.

Prísady:

Rozkvas:

  • 150 g hladkej špldovej múky
  • 40g cukru
  • 65g vody
  • 1 polievková lyžica kvásku

 

Cesto:

  • rozkvas
  • 300g hladkej špaldovej múky
  • štipka soli
  • 1 žĺtok
  • 120g mlieka
  • 100g cukru
  • štipka vanilky
  • 100g masla

 

Na dokončenie:

  • 3-4 polievkové lyžice mletej škorice
  • 2-3 polievkové lyžice kryštálového cukru

 

Postup:

   Večer pred pečením si pripravím rozkvas. Zmiešam uvedené prísady múku, vodu, cukor a kvások (vznikne husté cesto, ktoré premiesim rukou). Pri izbovej teplote nechám 9-12 hodín kvasiť. Ráno je rozkvas nakvasený, zväčšil svoj objem a je plný bubliniek.  Predtým ako sa pustím do prípravy cesta, pripravím si sladké mlieko a to tak, že v rajnici  ohrejem mlieko a rozpustím v ňom cukor, maslo a nechám schladiť. Vlažné sladké mlieko pridám do rozkvasu spolu s ostatnými prísadami. Vypracujem jemne od nádoby sa odlepujúce cesto. Misku prikryjem a nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 2 hodiny. Počas týchto dvoch hodín cesto aspoň raz preložím. Po dvoch hodinách je cesto nakvasené, jemné a má znásobený objem. Cesto prehnetiem a rozdelím na 4 rovnaké častí. V miske si zamiešam škoricu s cukrom. Každú časť cesta rozvaľkám a posypem pripravenou škoricou.  Zrolujem na šulec, ktorý ešte preváľam po doske. Takto pripravený šulec pozdĺžne rozrežem a zapletiem. Ak si chcete pozrieť ako na to, podrobné video je tu. Premiestnim na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjem fóliou a nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 3-4 hodiny, kým cesto znásobí svoj objem. Rúru si rozohrejem na 230 stupňov. Ak už mám pletenec nakvasený vložím ho do vyhriatej rúry a pečiem približne 7 minút. Následne teplotu znížim na 170 a nechám piecť približne 20-30 minút. No a to je všetko, takto si ľahko pripravíte či už škoricové, alebo kakaové hniezda, ktoré môžu mať podobu či už pletenca alebo hniezda. Nezabudnite piecť, zdieľať a komentovať.  Rada sa totižto posúvam ďalej a ak mi dáte spätnú väzbu budem vedieť, či sa vám recept páči a ako sa vám darí ho upiecť. No a ak by samotný postup nestačil natočila som video ktoré nájdete na YouTube. Prajem dobrú chuť vaša Nela.

29 komentárov
    • Danielka v recepte mám uvedené, že je cesto z vianočky. A pri vianočke mám uvedené od koho recept pochádza a je od pani Maňákovej. Pokiaľ sa nemýlim tak aj Helenka to má uvedené pri svojom recepte.

  • Aký cukor prosím používate do rozkvasu a cesta ? A ak by som chcela alternatívu aký by som mohla použiť ? Ďakujem 🙂

    • Ja dávam klasický cukor. No dá sa nahradiť napríklad hnedým cukrom a niekto dával aj kokosový cukor. Ale to cesto bolo potom také dosť gumené. A čím sladíte vy?

    • Ďalujem za fajn recept. S cestom sa veľmi dobre pracovalo. Za mňa určite piecť ale pri nižšej teplote. Pri 230 sú hniezda po 7 minútach už takmer čierne. Dalších 20 – 30 min pri 170 už nebolo možných – hniezda by prihoreli. Pri tejto teplote som ich piekla už len 5 min. Ja nabudúce skúsim skôr dakych max 180 stupňov.

      • Dobrý deň, každá rúra totižto pečie inak. A tá vyššia teplota sa dáva preto aby cesto ešte vyskočilo a aby sa zničili baktérie v ceste.

  • Ďalujem za fajn recept. S cestom sa veľmi dobre pracovalo. Za mňa určite piecť ale pri nižšej teplote. Pri 230 sú hniezda po 7 minútach už takmer čierne. Dalších 20 – 30 min pri 170 už nebolo možných – hniezda by prihoreli. Pri tejto teplote som ich piekla už len 5 min. Ja nabudúce skúsim skôr dakych max 180 stupňov.

  • Dobrý deň Nelka. Ďakujem pekne za receptík, ktorý som si vyskúšala. Zmenila som len konzistenciu plnky, lebo tá pôvodná sa rozsypávala. Osie hniezda boli chutnučké a zdravé. Zdieľam podobný názor na stravovanie ako vy a som rada, že som objavila vašu stránku. Ďakujem ešte raz a dúfam že v tom čo robíte budete pokračovať. Pekný dník 🙂

  • Ahoj,Nelka,dnes prvýkrát peciem osie hniezda,už surové vyzerajú super,takze po upeceni budú nepochybne dokonale??
    Rýchly a ??recept.

  • Nelka, dakujem krásne za uzasny receptík. Zatiaľ sa mi vždy podaril a to natoľko, že neostáva ani do druhého dňa aby som vyskúšala ako chutí neskôr ?. Nabudúce vyskúšam z dvojnásobnej dávky.

  • Zdravííím, v kváskovaní som začiatočník (len od mája), chcela som skúsiť aj niečo iné ako je chlieb a našla som tento recept. JE TO BOŽSKÉ, LUXUSNÉ. Hneď po prvom upečení po tomto škoricovom zázraku doslovne buchlo a to sme doma len dospelí. Počas týždňa a pol som toto piekla už 3x a do 5min. bolo po tom. Musím už robiť dvojitú dávku inak sa mi ani neujde. Nerobím recept ale úplne do bodky rovnako.

    Moje postrehy:
    – Aby sa mi veľa z cesta keď sa zatočí nevysypalo potrela som cesto pred nanesením plnky kokosovým olejom – len prstami rozotrela v jemnučkej vrstve (kokos.olej pri izbovej teplote je mäkký-netreba ho rozpustiť,prsty to spravia, nedala som maslo lebo by som ho musela rozpustiť a ja mám rada keď si veci môžem zjednodušiť/uľahčiť/zrýchliť)
    – Po zrolovaní som po ceste ešte pred rozkrojením prešla mierne valčekom, aby plnka pri zatočení do pletenca čo najviac držala na ceste.
    – Nenechávam “pletenky” už 3-4h odstáť – neosvedčilo sa mi to, nenakyslo to poriadne. Skúsila som to nechať odstáť iba hodinku. V oboch prípadoch sa krásne zväčšili až pri pečení v rozohriatej rúre.
    – Pečiem len 18 (max.20min.) na 200°C
    – Keď mi nevyšla škorica, dala som granko (to bolo jediné doma po ruke) a boli fantastické aj takéto len netreba už pridávať aj cukor, to už je dosť sladké.
    – Prvý krát som sa pozabudla a dala som do cesta celé vajíčko aj s bielkom a všetko bolo aj tak ok.

    “Pletence” sú na dotyk tvrdé, ale vnútro je mäkučké a nadýchané.
    Všetkým dospelým, ktorý ochutnali veeeeľmi chválili. Má to u nás mega úspech 😉 SUPER RECEPT
    Robila som aj klasické osie hniezda, ale po vyskúšaní tohto receptu už nič iné nerobím lebo toto je dokonalé 😉

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku.

SPÄŤ NAHOR