Univerzálne cesto na žemle

Kváskové žemle

kváskové žemle

nelkafood

By NELKAFOOD

   Tak a máme tu 2. LIVE vysielanie. Sami ste si odhlasovali, že chcete piecť niečo iné ako chlieb. Často krát sa opakovali rožky, žemle a vianočka. Tak som urobila kompromis a podelím sa s vami o recept na univerzálne cesto, ktoré sa dá pripraviť či už na sladko alebo slano. Záleží len na vašej chuti, či pridáte viac cukru a nejaké tie sladké šmakocinky, alebo viac soli a napríklad cesnak,  slaninu či cibuľu. Preto som zvedavá na to akú cestu ste si zvolili a čo konkrétne ste do svojich žemličiek pridali vy.

„Verím že komenty pod týmto receptom budú plné chutných prísad, čo ste aktuálne pri príprave tohto receptu doma našli.“

Prísady:

Rozkvas:

  • 125 g pšeničnej chlebovej múky

  • 90 g vody

  • 1 polievková lyžica kvásku

Cesto:

  • rozkvas

  • 250 g pšeničnej chlebovej  múky

  • 20-100 g cukru

  • štipka soli

  • 140 g mlieka

  • 30 g masla

Postup:

   Večer pred pečením si pripravím rozkvas. V miske zmiešame vodu, múku a kvások. Celú zmes prikryjem a nechám pri izbovej teplote stáť 9 až 12 hodín, aby rozkvas nakvasil. Musí viditeľne znásobiť svoj objem a byť celý prebublaný. K rozkvasu pridám všetky ostatné prísady okrem masla a vymiesim. Keď mám cesto vymiesené pridám studené na kocky nakrájané maslo a zapracujem do cesta. Cesto, ktoré má byť jemné a iba veľmi málo lepivé vložím do misky, prikryjem a nechám pri izbovej teplote kvasiť približne 2 až 3 hodiny. Počas tejto doby aspoň raz cesto preložím. Následne si cesto rozdelím na 10 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujem bochník a vložím do plechu s nepriľnavým dnom, alebo maslom vymasteného pekáča. Jednotlivé buchty ukladám tesne vedľa seba, aby sa mi pri finálnom kvasení dvíhali do výšky. Prikryjem fóliou a nechám  kvasiť. Približný čas kvasenia je 3-4 hodiny. Buchty musia viditeľne zväčšiť svoj objem. Nakvasené buchty potriem žĺtkom rozšľahaným s kvapkou mlieka a vložím do vyhriatej rúry na 190 stupňov na približne 25-35 minút. Tu veľmi záleží ako vám pečie rúra.

Dajte mi prosím v komente vedieť, či sa vám tieto žemličky podarili, či  vám chutili a  poprípade čo by ste na recepte vylepšili. Toto všetko je to, čo mi pomôže robiť svoju prácu pre vás lepšie. A to úplne vážne. Vaša Nela.

6 komentárov
  • Dobrý deň Nelka, dnes som piekla chlebík z Vášho 1.live pecenia a zároveň aj kvaskove zemle z Vášho 2.live pečenia. Žemle som robila nasladko, vnútri kakaova plnka. Oba recepty perfektne vyšli a zožala som s nimi úspech. Ďakujem Vám za skvelé recepty. Silvia

  • Zdravim Vas Petronelka,
    Sledujem Vas blog, videa , zacinam sa ucit kvaskovat pomahaju mi velmi Vase clanky a videa a pomaha mi v tom aj kamoska, ktora kvaskuje a tiez sa vela ucila od Vas a podarovala mi aj prvy kvasok.
    Pozerala som Vase uzasne video o croisantoch len nikde som sa nedopatrala receptu na tie croisanty, ktore vo Vasom videu vyzeraju uzasne.Velmi by som Vas chcela poprosit o recept na tie croisantiky kedze vo videu nespominate ani mnozstvo muky ani vody, masla a nikde na Vasej stranke som receptik na tieto uzasne croisanty nenasla?
    Ak zle hladam, tak sa ospravedlnujem a prosim o link kde receptik na tie croisanty najdem ☺
    Zelam vsetko dobre, nech sa Vam dari a do kvaskovania?

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by Creawise.DIGITAL

SPÄŤ NAHOR