Parené buchty
By NELKAFOOD
Usmiaty deň milí kváskovači, dnes je to presne 3 týždne čo som doma zavretá s deťmi. Uuuf ani neverím, že to tak rýchlo ubehlo. No skôr sa hrozím toho, ako dlho to ešte bude trvať. Nevedela som si predstaviť, čo budem doma tak dlho robiť, ale popravde tie dni utekajú ako voda a potrebovala by som aspoň 5 hodím navyše ku každému dňu. Keďže napratať funkciu upratovačky, kuchárky, učiteľky, zabávačky, doktorky a čo ja viem ešte čoho je celkom ťažké do 24 hodín.
„Dosť bolo lamentovania poďme k receptu nech si ho môžete doma pripraviť aj vy.“
Prísady:
Rozkvas:
- 50g múky manitoba kúpite tu
- 40g vody
- 1 polievková lyžica kvásku
Cesto:
- 270g múky manitoba kúpite tu
- 30g kukuričnej múky (poprípade použite nejakú celozrnnú)
- 165g vody
- štipka soli
- 45g cukru
Na dokončenie:
- džem bez cukru (použila som čučoriedkový, kúpite tu)
- roztopené maslo
Postup:
Večer pred pečením si pripravíme rozkvas a to tak že z múky, vody a kvásku vypracujeme kašičku, ktorú necháme v prikrytej miske kvasiť. Pozor keďže je to pšeničná múka a malé množstvo, bude príprava rozkvasu trvať cca 6-9 hodín. Záleží však akú teplotu doma máte. Ak je rozkvas nakvasený pridáme ostatné suroviny a pomocou robota vypracujeme cesto, ktoré by sa malo odliepať od stien misky.
Cesto necháme v zakrytej miske kvasiť približne 2-3 hodiny, musí viditeľne zväčšiť svoj objem. Nakvasené cesto vyberieme na múkou poprášenú pracovnú dosku a valčekom jemne rozvaľkáme. Cesto rozdelíme na 16 rovnakých štvorčekov a do stredu každého vložíme džem a cesto spojíme. Buchtičky sa musia zo spodnej strany poriadne spojiť, aby použitý džem pri parení nevytiekol. Hotové buchty necháme pri izbovej teplote kvasiť, mne to trvalo 3 hodiny a následne som ich v parnom hrnci uvarila. Na pare boli cca 10 minút aj s rozohriatím hrnca. Naparené buchty potrieme roztopeným maslom a posypeme napríklad makom.
Nezabúdajte do cesta pridať kúsok lásky. Pretože to je presne to, čo vám pomôže a uľahčí prípravu jedla. Dobrú chuť Vaša Nela.
Dobrý deň, možu sa buchty na pare aj zamraziť, ak sa ich urobí veľa? ďakujem
Dobrý deň určite áno. Len musia úplne vychladnúť.
Dobrý deň, záleží výsledok od múky Manitoby, ktorú ste na tento recept pouzili? Je možné použiť aj inu múku napríklad pšenicnu polohrubu? Už pár dní sa pokúšam O kvaskovu knedľu, žiaľ bezúspešne… Ďakujem
Kľudne môžete použiť hladkú pšeničnú múku. Petronela