Parené buchty z kvásku

Parené buchty

Parené buchty

nelkafood

By NELKAFOOD

   Usmiaty deň milí kváskovači, dnes je to presne 3 týždne čo som doma zavretá s deťmi. Uuuf ani neverím, že to tak rýchlo ubehlo. No skôr sa hrozím toho, ako dlho to ešte bude trvať. Nevedela som si predstaviť, čo budem doma tak dlho robiť, ale popravde tie dni utekajú ako voda a potrebovala by som aspoň 5 hodím navyše ku každému dňu. Keďže napratať funkciu upratovačky, kuchárky, učiteľky, zabávačky, doktorky a čo ja viem ešte čoho je celkom ťažké do 24 hodín.

“Dosť bolo lamentovania poďme k receptu nech si ho môžete doma pripraviť aj vy.”

Prísady:

Rozkvas:

  • 40g vody

  • 1 polievková lyžica kvásku

Cesto:

  • 30g kukuričnej múky (poprípade použite nejakú celozrnnú)

  • 165g vody

  • štipka soli

  • 45g cukru

Na dokončenie:

  • džem bez cukru (použila som čučoriedkový, kúpite tu)

  • roztopené maslo

 

Postup:

   Večer pred pečením si pripravíme rozkvas a to tak že z múky, vody a kvásku vypracujeme kašičku, ktorú necháme v prikrytej miske kvasiť. Pozor keďže je to pšeničná múka a malé množstvo, bude príprava rozkvasu trvať cca 6-9 hodín. Záleží však akú teplotu doma máte. Ak je rozkvas nakvasený pridáme ostatné suroviny a pomocou robota vypracujeme cesto, ktoré by sa malo odliepať od stien misky.

Cesto necháme v zakrytej miske kvasiť približne 2-3 hodiny, musí viditeľne zväčšiť svoj objem. Nakvasené cesto vyberieme na múkou poprášenú pracovnú dosku a valčekom jemne rozvaľkáme. Cesto rozdelíme na 16 rovnakých štvorčekov a do stredu každého vložíme džem a cesto spojíme. Buchtičky sa musia zo spodnej strany poriadne spojiť, aby použitý džem pri parení nevytiekol. Hotové buchty necháme pri izbovej teplote kvasiť,  mne to trvalo 3 hodiny a následne som ich v parnom hrnci uvarila. Na pare boli cca 10 minút aj s rozohriatím hrnca. Naparené buchty potrieme roztopeným maslom a posypeme napríklad makom.

Nezabúdajte do cesta pridať kúsok lásky. Pretože to je presne to, čo vám pomôže a uľahčí prípravu jedla.  Dobrú chuť Vaša Nela. 

2 komentáre

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku.

SPÄŤ NAHOR