1
Zdielaní
Mini Pizza s olivovým olejom
By NELKAFOOD
Myslím si, že aj doma si vieme pripraviť pizzu ako z pizzerie. Ak použijeme kvalitné suroviny výsledok bude zaručený.
“ Pri príprave som použila extra panenský olivový olej zo špeciálneho výberu olív najvyššej kvality vypestovaných pod stredomorským slnkom. S originálnou chuťou a vôňou.“
Prísady:
Rozkvas:
- 25g pšeničnej chlebovej múky
- 20g vody
- 10g kvásku
Cesto:
- rozkvas
- 300g pizza múky
- 220g vody
- provensálske bylinky
- 10g soli
- 20g olivového oleja na pečenie použila som Borges
Postup:
Cesto pripravujeme 24 hodín pred samotnou prípravou cesta. Ak máme kvások aktívny vitálny a nakŕmený použijeme ho priamo do cesta (50g). Pokiaľ kvások potrebujeme nakŕmiť pripravíme rozkvas, ktorý necháme pri izbovej teplote fermetovať približne 4-6 hodín.
V miske zmiešame všetky potrebné prísady na cesto okrem olivového oleja, ten pridávame až, keď máme cesto ako tak vymiesené (rozvinutý lepok). Olivový olej Borges prilejeme postupne ku koncu miesenia. Nebojte sa olej sa trošku ťažšie zapracováva, ale ak vydržíte tak sa vám cesto odmení. Hotové vymiesené cesto preložíme do zatváracej misky, v ktorej ho budeme prekladať cca 4 krát každých 30 minút. Po poslednom preklade cesto v miske zavrieme a vložíme do chladničky na 24 hodín.
Nakvasené cesto vyberieme a rozdelíme na 4 rovnaké kúsky. Z každej časti vytvarujeme bochník a pod igelitom necháme odpočívať zhruba 2 hodiny. Rúru rozohrejeme na 275 stupňov, a ak máte kameň nebojte sa ho použiť. Výsledná pizza bude dokonale chrumkava a vďaka použitú semoliny sa na kameň neprilepí.
Nakvasené bochníky preložíme na semolinou pomúčenú pracovnú dosku a bohato posypeme aj z vrchu. Pomocou prstov vytvarujeme uprostred bochníkov priehlbinu do ktorej budeme dávať passatu, mozzarelu a bazalku. Tesne pred vložením cesta do rúry pizzu pokvapkáme olivovým olejom. Pizzu rýchlym pohybom vložíme do horúcej rúry na cca minút. Záleží, ako Vám rúra pečie.
Hotové upečené pizze pred podávaním dozdobíme čerstvou bazalkou a pokvapkáme extra panenským olivovým olejom Borges.
Myslím, že po dočítaní tohto receptu máte chuťové poháriky naštartované teraz sa už len pustiť do prípravy cesta nech si zajtra žete vychutnať mini pizzu aj vy. Dobrú chuť Vaša Nela.