Desiatové žemličky
By NELKAFOOD
Mami a ty už akože nebudeš piecť??? Toto sa ma opýtal môj syn, keď som iba z nutnosti piekla chlieb. Navnadil ma rovnako a Vy, keď ste mi napísali, že Vám chýba pečenie.
„A viete, čo sa udialo???? Som späť, plná nápadov, odhodlania a radosti z toho, čo robím. Všimli ste si to???“
Prísady:
- 430-450g pšeničnej hladkej múky na kváskovanie
- 220g vody
- 100-120g kvásku
- 20g masti s oškvarkami
- 1 vajce
- 20g cukru
- 15-20g soli
Postup:
Pred prípravou je veľmi dôležité mať kvások, ktorý je pripravený do akcie. Čo myslím tým akcia? Ak ste s kváskom dlhšie nepiekli je potrebné dopriať mu wellness a najprv ho pár krát nakŕmiť tak, že malú čas kvásku nakŕmime múkou, vodu poriadne premiešame a necháme nakvasiť. Toto zopakujeme aspoň 3 či 4 krát po sebe. Nehovorím, že Vám to zaručí dokonalý kvások, ale malo by.
Všetky prísady na cesto (okrem masti) miesime pomocou robota na nízkych otáčkach približne 5 minút. Ak máme cesto v tomto bode pekne kompaktné, pridáme masť a cesto domiesime. Masť musí byt úplne zapracovaná do cesta. Cesto ešte rukou dôkladne premiesime, aby sme mali istotu, že je ozaj dobre vymiesené. Vložíme do misky, zakryjeme a necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 2-3 hodiny. Počas tejto doby môžeme cesto poprekladať, ale nie je to nevyhnutné.
Vykvasené cesto rozdelíme na rovnaké časti. Mne vyšlo 8 po cca 108-110g. Pomocou dlane vytvarujeme bochníky, ktoré necháme odpočívať pod fóliou, aby došlo k uvoľneniu lepku a cesto sa tak dalo ďalej tvarovať. Pomocou rúk cesto jemne po krajoch rozgúľame, tak aby sme v strede mali žemlu najhrubšiu a smerom ku krajom čo najtenšiu.
Vytvarované žemle poukladáme na papierom vystlaný plech a pod fóliou necháme nakvasiť približne 2-3 hodiny.
Rúru rozohrejeme na 220 stupňov na program chlieb a budeme piecť so záparou. Vykvasené žemle uprostred narežeme, postriekame vodou a pečieme uprostred rozohriatej rúry. Po cca 10 minútach teplotu znížime na 180 a dopečieme ďalších zhruba 5-8 minút. Záleží to od toho, ako výkonnú rúru máte.
Ani Vám sem nebudem písať, že upečené žemle by mali vychladnúť, pretože ani ja som ich nenechala a ešte horúce som si ich potrhala a dopriala s lahodným maslom.
Tak a teraz dúfam, že ma Vaše deti budú mať v láske, keď si budú vychutnávať desiatu z domácich kvaskovych žemli.
Dobrú chuť Vaša Nela.