Anjelsky dobrý kváskový chlieb

Anjelsky dobrý kváskový chlieb

nelkafood

By NELKAFOOD

   Prečo anjelský??? Toto sa asi teraz pýtaš aj ty! Ale bolo to prvé, čo ma napadlo, keď som chlieb prekrojila a následne ochutnala. Ta jeho anjelsky dobrá striedka a dokonalá  chrumkavá kôrka si, predsa zaslúži takéto pomenovanie. Aspoň podľa mňa.

” Celkom sa mi začalo páčiť dávať chlebíkom rôzne názvy, po ktorých hneď viete, o ktorý chlieb ide. Ako sa to pozdáva Vám?”

Prísady: 

Rozkvas:

  • 100 g ražnej chlebovej múky

  • 100 g vody

  • 1 polievková lyžica kvásku

Cesto:

  • rozkvas

  • 600 g pšeničnej chlebovej múky

  • 430 g vody

  • 20 g soli

 

Postup:

   Večer pred pečením pripravíme rozkvas. V miske zmiešame múku s vodou a kváskom a zakryté necháme pri izbovej teplote nakvasiť približne 9 hodín. 2 hodiny pred prípravou cesta si zmiešame pšeničnú chlebovú múku s vodou a v zakrytej miske necháme pri izbovej teplote prebehnúť autolýzu. Je to proces, ktorý nastáva po zmiešaní vody s múkou. Voda aktivuje enzýmy v múke. Počas autolýzy sa rozvinie glutén a cesto bude kompaktnejšie.  

   Po týchto dvoch hodinách cesto začneme miesiť. Ak použijeme robota tak na nízkych otáčkach cesto miesime cca 4 minúty. Následne pridáme rozkvas cesto prepracujeme tak, aby sa rozkvas zapracoval bude to trvať približne 2 minúty. Až potom pridáme soľ a cesto prepacujeme kým sa začne odlepovať od stien misky. Malo by to trvať cca3 minúty. (Záleží ako výkonný robot používate). Ak nemáte robota a miesite ručne bude to trvať trošku dlhšie a áno bude to aj náročné, ale iba dostatočne vypracované cesto s vyvinutým lepkom vám zaručí anjelský výsledok. Vymiesené cesto nechám v zakrytej miske kvasiť približne 2 hodiny. Počas týchto dvoch hodín budeme cesto prekladať aspoň tri krát. Potrebujeme v ceste vybudovať pružnosť a ťažnosť, aby sa nám chlieb pred pečením nerozlial. Preto prekladajte pokiaľ sa vám bude dať. Na ceste to krásne poznáte. Ak si nie ste istý prekladom tu nájdete video s celým postupom.

   Po poslednom preklade necháme oddýchnuť cca 20 minút a následne ho stočíme do ošatky.  Celú ošatku poriadne vysypem škrobom, aby sa chlieb o ňu neprilepil. Pracovnú dosku si veľmi jemne poprášime múkou a cesto na dosku vyberieme. Dobre vypracované a nakvasené cesto by malo jednoducho vykĺznuť zo sklenenej misky. Dávajme pozor, aby sme s cestom príliš nebuchli. (Toto cesto som si rozdelila na dve časti, pečiem v  dvoch menších ošatkách veľkosti 26cm.) Snažíme sa cesto prstami trošku rozprestrieť a následne stočíme obvyklým spôsobom. Ja som zvolila stočenie takzvane na perinku. Stočené cesto preložíme do ošatky spojom hore, prikryjeme igelitom a vložíme do chladničky do teploty približne 5 stupňov. Takto necháme cesto pomaličky fermetovať kým nenakvasí. Mne to trvalo približne 19 hodín. Prosím ak nemáte skúsenosť s chladničkovým kvasením,  je potrebné od sledovať si ako dlho trvá vášmu cestu fermenácia v chladničke. Preto odporúčam pri stáčaní odobrať si kúsok cesta do čistého pohára s rovnými stenami a označiť si ho napríklad gumičkou . Tento pohár vložiť do chladničky spolu s ošatkou. Ľahšie tak odhadnete, či je už cesto v ošatke nakvasené, alebo nie pretože v takomto prípade prstový test nefunguje. Pri anjelskom chlebíku je tento spôsob finálneho kvasenia potrebný. Inak výsledok nemusí byť podľa očakávaní.

   Ak sa však ponáhľate môžete, chlieb nechať nakvasiť pri izbovej teplote obvyklým spôsobom. Rúru si pred pečením rozohrejeme na najvyššiu možnú teplotu a budeme piecť so záparou prvých 10 minút. Následne rúru odvetráme, plech so záparou vyberieme a teplotu znížime na 190 stupňov a chlieb dopečieme 20 minút. Riaďte sa podľa svojej rúry, každá totižto pečie inak. Upečený chlieb necháme schladiť na mriežke. Viem, že je to ťažké nezahryznúť sa do ešte horúceho (ani ja to nie vždy vydržím), no pokiaľ začnete krájať ešte horúci chlieb môže sa zraziť.

   Dúfam, že som pomohla každému kváskovačovi, ktorý to potreboval a že sa pustíte do pečenia ešte z väčším odhodlaním ako doteraz. Prajem vám usmiaty kvások a dúfam, že sa čoskoro vidíme pri novom článku, či LIVE pečení. Ak sa vám môj recept páči prosím vás o zanechanie komentu, hodnotenie či zdieľanie. Pretože dostať v dnešnej dobe osobné hodnotenie je to čo si nesmierne vážime. Krásny deň Vaša Nela.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *