Anjelsky dobrý kváskový chlieb

Anjelsky dobrý kváskový chlieb

Anjelsky dobrý kváskový chlieb

nelkafood

By NELKAFOOD

   Prečo anjelský??? Toto sa asi teraz pýtaš aj ty! Ale bolo to prvé, čo ma napadlo, keď som chlieb prekrojila a následne ochutnala. Ta jeho anjelsky dobrá striedka a dokonalá  chrumkavá kôrka si, predsa zaslúži takéto pomenovanie. Aspoň podľa mňa.

” Celkom sa mi začalo páčiť dávať chlebíkom rôzne názvy, po ktorých hneď viete, o ktorý chlieb ide. Ako sa to pozdáva Vám?”

Prísady: 

Rozkvas:

  • 100 g ražnej chlebovej múky

  • 100 g vody

  • 1 polievková lyžica kvásku

Cesto:

  • rozkvas

  • 600 g pšeničnej chlebovej múky

  • 430 g vody

  • 20 g soli

 

Postup:

   Večer pred pečením pripravíme rozkvas. V miske zmiešame múku s vodou a kváskom a zakryté necháme pri izbovej teplote nakvasiť približne 9 hodín. 2 hodiny pred prípravou cesta si zmiešame pšeničnú chlebovú múku s vodou a v zakrytej miske necháme pri izbovej teplote prebehnúť autolýzu. Je to proces, ktorý nastáva po zmiešaní vody s múkou. Voda aktivuje enzýmy v múke. Počas autolýzy sa rozvinie glutén a cesto bude kompaktnejšie.  

   Po týchto dvoch hodinách cesto začneme miesiť. Ak použijeme robota tak na nízkych otáčkach cesto miesime cca 4 minúty. Následne pridáme rozkvas cesto prepracujeme tak, aby sa rozkvas zapracoval bude to trvať približne 2 minúty. Až potom pridáme soľ a cesto prepacujeme kým sa začne odlepovať od stien misky. Malo by to trvať cca3 minúty. (Záleží ako výkonný robot používate). Ak nemáte robota a miesite ručne bude to trvať trošku dlhšie a áno bude to aj náročné, ale iba dostatočne vypracované cesto s vyvinutým lepkom vám zaručí anjelský výsledok. Vymiesené cesto nechám v zakrytej miske kvasiť približne 2 hodiny. Počas týchto dvoch hodín budeme cesto prekladať aspoň tri krát. Potrebujeme v ceste vybudovať pružnosť a ťažnosť, aby sa nám chlieb pred pečením nerozlial. Preto prekladajte pokiaľ sa vám bude dať. Na ceste to krásne poznáte. Ak si nie ste istý prekladom tu nájdete video s celým postupom.

   Po poslednom preklade necháme oddýchnuť cca 20 minút a následne ho stočíme do ošatky.  Celú ošatku poriadne vysypem škrobom, aby sa chlieb o ňu neprilepil. Pracovnú dosku si veľmi jemne poprášime múkou a cesto na dosku vyberieme. Dobre vypracované a nakvasené cesto by malo jednoducho vykĺznuť zo sklenenej misky. Dávajme pozor, aby sme s cestom príliš nebuchli. (Toto cesto som si rozdelila na dve časti, pečiem v  dvoch menších ošatkách veľkosti 26cm.) Snažíme sa cesto prstami trošku rozprestrieť a následne stočíme obvyklým spôsobom. Ja som zvolila stočenie takzvane na perinku. Stočené cesto preložíme do ošatky spojom hore, prikryjeme igelitom a vložíme do chladničky do teploty približne 5 stupňov. Takto necháme cesto pomaličky fermetovať kým nenakvasí. Mne to trvalo približne 19 hodín. Prosím ak nemáte skúsenosť s chladničkovým kvasením,  je potrebné od sledovať si ako dlho trvá vášmu cestu fermenácia v chladničke. Preto odporúčam pri stáčaní odobrať si kúsok cesta do čistého pohára s rovnými stenami a označiť si ho napríklad gumičkou . Tento pohár vložiť do chladničky spolu s ošatkou. Ľahšie tak odhadnete, či je už cesto v ošatke nakvasené, alebo nie pretože v takomto prípade prstový test nefunguje. Pri anjelskom chlebíku je tento spôsob finálneho kvasenia potrebný. Inak výsledok nemusí byť podľa očakávaní.

   Ak sa však ponáhľate môžete, chlieb nechať nakvasiť pri izbovej teplote obvyklým spôsobom. Rúru si pred pečením rozohrejeme na najvyššiu možnú teplotu a budeme piecť so záparou prvých 10 minút. Následne rúru odvetráme, plech so záparou vyberieme a teplotu znížime na 190 stupňov a chlieb dopečieme 20 minút. Riaďte sa podľa svojej rúry, každá totižto pečie inak. Upečený chlieb necháme schladiť na mriežke. Viem, že je to ťažké nezahryznúť sa do ešte horúceho (ani ja to nie vždy vydržím), no pokiaľ začnete krájať ešte horúci chlieb môže sa zraziť.

   Dúfam, že som pomohla každému kváskovačovi, ktorý to potreboval a že sa pustíte do pečenia ešte z väčším odhodlaním ako doteraz. Prajem vám usmiaty kvások a dúfam, že sa čoskoro vidíme pri novom článku, či LIVE pečení. Ak sa vám môj recept páči prosím vás o zanechanie komentu, hodnotenie či zdieľanie. Pretože dostať v dnešnej dobe osobné hodnotenie je to čo si nesmierne vážime. Krásny deň Vaša Nela.

22 komentárov
  • Dobrý večer, v receptu na rozkvas máte uvedenou žitnou mouku, ale ve videu mouku pšeničnou chlebovou. Kterou teda bych měla použít? Děkuji:)

  • Dobrý deň Nelka, už veľakrát predtým som robievala Váš anjelsky chlebík a bol úžasný…v poslednej dobe ale nie a nie vymiesit cesto, je lepkavé a miesit ho treba aj pol hodinu, neviem či je to tým teplom…pridávam múku ale ani to nepomaha, aj tak je to zrlhavy proces, predtým išlo všetko tak jendoducho, neviete kde robim chybu? Ďakujem
    ..

    • Dobrý deň pri tomto popise len ťažko uhádnem kde môže byť chyba. Zmenilo sa počasie vonku je chladnejšie aj to ovplyvňuje samotné procesy v ceste.

    • Ak máš domácu rúru, ktorá má 300 stupňov neboj sa ich v prvých minútach pečenia použiť. Výsledný chlieb bude nadýchanejší a kôrka chrumkavejšia. Pri samotnom pečení sa treba riadiť tým ako tvoja rúra pečie.

  • Dobry den, chcela by som poziadat o radu. Ako si mam upravit mnozstva surovin, ak by som chcela polovicnu porciu chlebika? Uplne vsetko na polovicu, alebo rozkvas podla receptu a zvysok na polovicu? Dakujem.

    • Dobrý deň, pri tomto chlebíku by som dala všetky suroviny na polovicu aj rozvkas. Pretože ak použijete pri príprave polovičnej dávky množstvo rozkvasu, ktoré je uvedené v recepte chlieb bude rýchlejšie kvasiť.

    • Používam program chlieb, ktorý mám priamo v rúre. Na spodku mám priehlbinu do ktorej sa leje voda a tá potom vytvorí záparu.

  • Dobrý den, chleba jsem dle receptu nechala kynout v ošatce v chladničce. Kynulo 21 hodin a pak už jsem nevydržela a dala ho péct. Výsledek je výborný, ale mám pocit, že by přece jen mohl být o něco málo nadýchanější. Je možné nechat kynout v lednici i déle? Jaké je maximum, aby zase těsto nepřekynulo a jak to poznám?Předem moc děkuji za rady!

  • Ahoj, tento recept mám veľmi rada a je aj jeden z mála, z ktorého sa mi chlieb vždy vydarí. Prvýkrát ho ale idem miesiť s robotom, ktorý má príkon 1200 W a 6 rôznych rýchlostí. Vedela by si prosím poradiť, ktorá z rýchlostí je asi najvhodnejšia?

    Tiež som sa chcela opýtať, aký by bol približne rozdiel v recepte (asi v pomere vody), ak by som chcela použiť na polku múky (300g) hladkú špaldovú alebo špaldovú hladkú celozrnú, alebo aj celú múku špaldovú (600g). Vopred vďaka za pomoc 🙂

    • Ahoj ja používam 1 stupeň pri miesení. Pri špaldovej múke treba ubrať asi 10% tekutiny. S celozrnnou by som šla opatrne pretože tá zase potrebuje viac tekutiny. Presne pomery ti nepoviem musela by som to osobne vyskúšať a aj tak by to asi úplne tebe nesedelo, pretože každá múka je inak vlhká a tak potrebuje iné množstvo tekutiny.

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku.

SPÄŤ NAHOR