Ciabatta z kvásku
By NELKAFOOD
Viete, čo je Ciabatta? Je to rustikálny chlieb z oblasti Benátska, ktorý sa pripravuje pečením na kameni. Tento chlieb je vynikajúci, ako sendvič alebo bruschetta no ja ho zbožnujem k horúcej krémovej polievke a pomocou tohto chlebíka vytieram misku, aby nevyšiela nazmar ani kvapka. Ak by to niekoho zaujímalo prvé zmienky o tomto chlebíku sú z roku 1982 a jeho údajným stvoriteľom je Francesco..
„Či to tak je alebo nie, nie je podstata tohto receptu, preto neváhajte a pustite sa spolu so mnou do prípravy.“
Prísady:
Rozkvas:
- 100g pšeničnej chlebovej múky od penam
- 55g vody
- 10g kvásku
Cesto:
- rozkvas
- 280g pšeničnej chlebovej múky od penam
- 7g soli
- 150-160g studenej vody
- 15g olivového oleja
Postup:
Približne 6-8 hodín pred zarobením cesta pripravíme rozkvas. V miske zmiešame prísady a vznikne nám tuhšie cesto, ktoré sa nebojme poriadne prepojiť aj rukou. Zakryjeme ho a necháme pri izbovej teplote fermentovať.
V miske od robota zmiešame vykvasený rozkvas, pšeničnú chlebovú múku od penam, studenú vodu (cca 140g ostatok pridáme počas miesenia jemným prúdom) a soľ. Na nízkych otáčkach cesto poriadne vypracujeme. Cesto sa bude pekne odliepať od stien misky. Až, keď máme cesto vypracované pridáme olivový olej jemným prúdom a zapracujeme do cesta. Takto vypracované cesto premiestnime do misky, v ktorej ho budeme prekladať a zároveň nás počká cca 15-20 hodín v chladničke.
Cesto po domiesení 2x preložíme vždy po 40 minútach. Po poslednom preklade misku zavrieme, a vložíme do chladničky do cca 3-4 stupňov.
Vykvasené cesto vyberieme z chladničky a vyberieme ho na pracovnú dosku. Rozdelíme na dve časti a z každej vytvarujeme tvar ciabaty. Vytvarovanú ciabattu poriadne obalíme v múke a necháme fermentovať pri izbovej teplote pod fóliou na poriadne pomúčenej lanovej utierke približne 2 hodiny.
Rúru rozohrejeme na program chlieb na cca 250 stupňov a ciabatty budeme piecť so záparou. Na pečenie je výborný poriadne rozohriaty kameň. Nakvasené ciabatty pomocou lanovej utierky prenesieme na rozohriaty kameň, alebo plech a pečieme približne 15-25 minút. Pričom po prvých 10 minútach teplotu znížime na 200 stupňov a dopečieme. Upečená ciabatta musí byť ľahká a odspodu dunieť (tak, ako pri chlebíku). Upečenú necháme na mriežke vychladnúť a pomocou zúbkového nožíka narežeme. Viem, bude to veľmi ťažké nechať ich vychladnúť, ani ja som to nevydržala a rozkrojila ju ešte úplne horúcu. Čo zbožňujem na tomto tipe chlebu je dokonalá chrumkavá kôrka, (ktorej je na ciabatte dostatok pre jej tvar) a zároveň krásne žuvacia striedka, ktorá má väčšie oči J
Verím, že sa vám už tvoria slinky na poctivú domácu ciabbatu a dáte mi vedieť ak sa Vám podarila. Prípadné otázky zanechajte v komente a prajem Vám dobrú chuť Vaša Nela.