Maslové koláčiky
By NELKAFOOD
Maslové koláčiky, ktoré sa skvelo hodia k poháru dobrého vína, ale ak si chcete vychutnať lahodné raňajky jednoducho ich rozkrojte a natrite napríklad tuniakovou nátierkou.
„K tomu poriadny kopec zeleniny a ulahodíte aj tomu najnáročnejšiemu stravníkovi v svojej domácnosti.“
Prísady:
- 350g masla
- 375g pšeničnej hladkej múky
- 150g cheddaru
- 7-10g soli
- mleté čierne korenie
- bylinky (tymian, rozmarín…)
- 100-120g cmaru
- 1 žĺtok + kvapka cmaru
- 1 konzerva tuniaka Calvo zero
- 1 kávová lyžička kypriaceho prášku na pečenie
Postup:
Maslo utrieme v robote kým, pekne zbelie a rozvonia sa. Bude to trvať približne 5-8 minút. Syr nastrúhame najemno na strúhadle a spolu s múkou a práškom do pečiva pridáme k maslu. Osolíme, okoreníme, pridáme tunika a pomocou cmaru pripravíme cesto. Cesto len jemne premiešame tak, aby sa všetky suroviny prepojili. Cesto nemusí byť prepracované. Zakryjeme a vložíme do chladničky, aby cesto zatuhlo približne na 30 minút až hodinu. Následne rúru rozohrejeme na 200 stupňov na horný spodný ohrev. Cesto vyberieme na jemne pomúčenú dosku a pomocou prstov alebo valčeka cesto vyvaľkáme (roztlačíme) na hrúbku asi 5 cm. Pomocou vykrajovačky cesto vykrojime a jednotlivé koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Žĺtok rozšľaháme s kvakou cmaru a koláčiky iba na povrchu potrieme. Dávame pozor, aby vajce nestieklo na kraje, pretože potom sa koláčiky nenafúknu. Vložíme do stredu rozohriatej rúry a pečieme približne 25 až 30 minút. Najlepšie chutia ešte teplé s lahodnou nátierkou alebo ako doplnok krémovej polievky.
Dobrú chuť Vaša Nela.