Neviete narábať s hydratovaným cestom? Možno aj vy robíte tieto chyby

Cesto

cesto

nelkafood

By NELKAFOOD

   Je nespočetné množstvo receptov podľa ktorých a dá piecť. V každom je vyvážený pomer múky a tekutiny, čo má za následok finálny výsledok pečenia.

„Dnes sa však spolu pozrieme na cestá, ktoré obsahujú vyšší podiel tekutiny v pomere k múke. „

   Vyšším podielom mám na mysli 60 a viac % tekutiny v porovnaní s múkou.  Cesto zo 600g múky a 400g vody má hydratáciu 66%. Ak sa s takýmto cestom stretnete prvý krát, bude vám chvíľu trvať kým si na tú lepkavosť zvyknete. Možno budete mať viac cesta na rukách ako v miske, no časom sa naučíte, ako s takýmto cestom pracovať. Tu uvádzam, chyby ktorým je lepšie sa vyhnúť, (sama som si nimi prešla).

  • Častokrát pri hydratovanejšom ceste robíme chybu, že s ním pracujeme ako s klasickým cesto. Keď pracujeme s tekutejším cestom musíme robiť rýchle a rozhodujúce no zároveň šetrné pohyby.
  • Snažíme sa cesto „patlať‟ rukami, na ktoré sa nám vždy nalepí. Používajme stierku na cesto, ktorá nám pomôže pri zdvíhaní, rozdeľovaní či premiestňovaní cesta.
  • Ak je v recepte uvedená vysoká hydratácia to znamená, že podiel múky a vody je takmer totožný riaďme sa ňou. Nepridávajme zbytočne veľké množstvo múky. 
  • Pri hydratovanom ceste je obzvlášť dôležité prekladanie cesta. Tu by som poznamenala, že prekladanie cesta je kľúčové. Cesto prekladaním posilníme a každým preložením sa nám s ním bude lepšie pracovať. 

  • Ak si chcete zmyť z rúk cesto, robte to pod studenou vodou, tá rozpustí cesto. Teplá, alebo horúca voda bude podporovať lepok a cesta sa nebudete vedieť zbaviť.
  • No a v neposlednom rade si hydratované cesto vyžaduje iba cvičiť, cvičiť a cvičiť.

Verím, že po prečítaní týchto riadkov sa nebudete báť hydratovanejšieho cesta. A pustíte sa aj do odvážnejších receptov. Ak máte nejaký overený trik ako pracovať s veľmi hydratovaným cestom dajte mi prosím vedieť v komente.  Vaša Nela.

3 komentáre
  • Ahojky…super napísané… Hydratované cesto sa treba naučiť ovládať….ja som krotila už aj vyše 100% hydru….veľmi dôležitá je autolýza…čím dlhšie, tým lepšie…..a správny pomer a výber múky…a cvičiť a cvičiť…. pekný deň

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by Creawise.DIGITAL

SPÄŤ NAHOR