Lahodný kváskový chlieb z dvojzrnného mixu

Kváskový chlieb z dvojzrnného obilného mixu: Kulinárska symfónia s dvomi obilninami

Kváskový chlieb z dvojzrnného obilného mixu

nelkafood

By NELKAFOOD

    Výroba kváskového chleba si vyžaduje čas a trpezlivosť, ale odmení ťa neuveriteľným chlebom, ktorý je plný charakteru a arómy. Tento proces začína tvorbou kvásku, ktorý je základom chlebového cesta. Kváskovanie je starodávnou metódou, kde sa pomocou kvasenia na základe baktérií a kvasiniek vytvára základ pre chlieb.

„Jeho prirodzené kvasenie prináša do chleba výnimočnú chuť a textúru, ktoré sa ťažko zrovnajú s inými druhmi chleba.“

Prísady:
Rozkvas:
  • 30g pšeničnej chlebovej muky
  • 20g vody
  • 15g kvasku
Cesto:
  • rozkvas
  • 250g pšeničnej chlebovej muky
  • 120g celozrnnej dvojzrnnkovej múky
  • 260-270g vody
  • 10g soli
Postup:

   Začni prípravou rozkvasu. V mise zmiešaj 30 g chlebovej pšeničnej múky, 20 g vody a 15 g kvásku. Dôkladne premiešaj, prikry a nechaj pracovať pri izbovej teplote po dobu 6 až 8 hodín.

   Po vytvorení rozkvasu hodinu pred plánovaným kvasením zmiešaj v mise 250g pšeničnej chlebovej muky, 120g celozrnnej dvojzrnnkovej múky a 260 g až 270 g vody. Dôkladne premiešaj, aby neboli žiadne suché miesta v múke. Misku prikry a nechaj prebiehať autolyzu. Po hodine pridaj pripravený rozkvas do autolyzovanej múky a dobre zapracujem, aby sa obe časti spojili. Prikry misku a nechaj odpočívať 20 minút.

   Následne pridaj do cesta soľ a trochu vody na pomoc pri zapracovaní soli do cesta. Vyber cesto a dôkladne premiešam, možno pomocou techniky búchania o pracovný stôl. Uchop cesto na jednom konci, natiahni ho a buchni o podložku. Opakuj tento postup, kým sa cesto nevymiesi, ale nemalo by sa trhať. Prikry cesto miskou a nechaj znova odpočívať približne 20 minút.

   Cesto ešte raz premies a umiestni ho do misky, kde ho trikrát postupne prekladaj s odstupom 30 minút.

   Vytvor bochník z nakvaseného a preloženého cesta. Nechaj ho voľne odpočívať 15 minút bez zakrytia a potom ho stoč do ošatky. Zakry igelitom a nechaj fermentovať 2 až 4 hodiny pri izbovej teplote. Ak ho chceš nechať  fermentovať v chladničke, pri 5 stupňoch by to malo trvať približne 9 až 11 hodín.

   Rúru predhrej na 275°C a chlieb peč so záparou. Jemne vyklop nakvasené cesto na papier na pečenie, narež ho a vlož do horúcej rúry. Peč s pomocou zápary 10 minút. Potom rúru otvor, zníž teplotu na 200 °C a dopeč chlieb. Upečený chlieb by mal mať zospodu dutý zvuk. Nech ho úplne vychladnúť na mriežke až potom ho narež.

   Tento chlieb má hrubšiu kôrkou a vláčnou vnútornou štruktúrou, je nielen lahodný, ale aj zdravý. Jeho prirodzené kvasenie a dlhý proces kysnutia umožňujú lepšiu stráviteľnosť a vstrebateľnosť živín. Je tiež bohatý na probiotiká, ktoré môžu mať prospešný vplyv na tvoj tráviaci systém a celkové zdravie.

   Vytvor si domáci kváskový chlieb a objav jedinečný zážitok pečenia, ktorý sa stane základným kamienkom tvojho kulinárskeho dobrodružstva. Buď pripravená na skvelú vôňu a chuť, ktorá ťa privíta, keď ochutnáš čerstvo upečený kváskový chlieb.

                                 Dobrú chuť Nela

Zobraziť komentáre (0)

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR