Škoricové twistre
By NELKAFOOD
Poviem Vám malé tajomstvo. Tak veľmi ste mi chýbali a som šťastná, že aj ja Vám. Posledné mesiace som nemala veľmi chuť piecť a mala som pocit, že to už nebaví ani Vás. Až mi jedna z Vás napísala, že či budem opäť piecť ??? To mi otvorilo oči a dostala som “slinu” opäť sa do toho pustiť.
„Verím, že mi odpustíte dlhšiu pauzu a budete sa tešiť na nové nápady, recepty a odhodlanie.“
- 100g kvásku (rozkvasu)
- 60g cukru
- 60g mlieka
- 60g vody
- 50g masla
- 1 vajce + jeden žĺtok
Plnka:
- 50g masla
- 70g muscovado cukru (kúpite tu)
- 1-2 kl škorice
- 1 kl perníkové korenie
- 1/2 kl zázvoru
Postup:
Prípravu cesta začíname tým, že použijeme dobre nakŕmený, aktívny a vitálny kvások. Ak taký doma nemáme, musíme si kvások najprv nakŕmiť, pripadne pripraviť pred pečením rozkvas.
V miske od robota zmiešame všetky suroviny na cesto, okrem masla. To pridáme a zapracujeme až ku koncu miesenia. Je potrebné najprv v múke rozvinúť lepok. Na nízkych otáčkach cesto miesime približne 5 minút a až, keď je pekne kompaktné pridáme maslo a domiesime. Bude to trvať približne ďalších 5-7 minút. Misku s vymieseným cestom zakryjeme a necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 2-3 hodiny. Záleží akú teplotu doma máte a hlavne, ako aktívny kvások použijete.
Medzitým pripravíme plnku. Maslo jemne rozpustíme a doňho vmiešame suché prísady. Zmes by nemala byt príliš tuhá, ale ani príliš riedka.
Vykvasené cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske a povrch cesta natrieme pripravenou plnkou. Cesto rozdelíme na 4 časti a poukladáme na seba. Pomocou krájača nakrájame tenké pásiky a rukami stočíme tak, aby sme vytvorili Twist. Poukladáme na papierom vystlaný plech, prikryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote kvasiť. Táto druhá doba fermentácie trvá približne 2-4 hodiny. Opäť to záleží podľa toho, akú teplotu doma máte.
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov na horný spodný ohrev. Nakvasené twistre potrieme maslom a vložíme do stredu rúry. Pečieme približne 20-25 minút. Záleží od výkonu vašej rúry.
Upečené necháme jemne vychladnúť a podávame najlepšie s teplým mliekom.
A ak ste to dočítali až sem, tak som veľmi šťastná a neostáva mi nič iné, iba Vám poďakovať a zapriať
Dobrú chuť Vaša Nela.