Špaldový chlieb z ručne mieseného cesta

Špaldový chlieb

Špaldový chlieb

nelkafood

By NELKAFOOD

   Sedím vo svojom pracovnom kútiku a už asi 30 minút sa snažím napísať nejaký úvod k tomuto receptu. A viete, čo??? No nič! A tak si hovorím, že aj tak, to predsa nik nečíta, a preto vám hneď ponúkam recept na tento špaldový chlieb, ktorý vznikol na základe vašej žiadosti o natočenie ručného miesenia cesta. A tak som hneď zabila dve muchy jednou ranou, pretože som natočila ručné miesenie hydratovanejšieho cesta a zároveň vznikol tento recept.

„Tak šup vyhrnúť rukávy a pustiť sa do prípravy špaldového chlebíka.“

 

Prísady:

 

Rozkvas:

  • 120g celozrnnej špaldovej múky

  • 120g vody

  • 2 polievkové lyžice lievito madre (prípadne 1 polievkovú lyžicu ražného kvásku)

Cesto:

  • rozkvas

  • 220g hladkej špaldovej múky

  • 80g celozrnnej špaldovej múky

  • 200-210g vody

  • 8-10g soľ

 

Postup:

   Pred pečením si pripravíme rozkvas, ktorý necháme pri izbovej teplote kvasiť približne 6-8 hodín. Následne si v miske zmiešame špaldovú hladkú a celozrnnú múku spolu s vodou. To koľko vody použijeme záleží od toho, ako suché muky máme. Premiešame iba lyžičkou a v zavretej miske necháme prebehnúť autolýzu max 20 minút. Následne pridáme nakvasený rozkvas, soľ a cesto vymiesime. Je viac spôsobov, ako cesto miesiť je len na vás, ktorí si vyberiete a budete používať. Ak vám vyhovuje miesenie robotom smelo do toho len pozor, aby sa cesto nepremiesilo. Výsledné cesto sa musí odlepovať od stien misky aj rúk. V tomto prípade by mal fungovať aj okienkový test, kedy cesto natiahneme na čo najtenšiu až priehľadnú blanku pričom sa nesmie trhať. Cesto necháme v zakrytej miske fermetovať približne 2 hodiny, pričom cesto počas tejto doby prekladáme aspoň 2 krát.

Po nakvasení cesta si ho vyberieme na jemne pomúčenú dosku a stočíme do ošatky. Ja som cesto nechala kvasiť približne 30 minút pri izbovej teplote a následne šlo do chladničky kým zväčšilo svoj objem. Keďže už v chlebíku prebiehal proces fermentácie v chladničke cesto nestihlo dostatočne schladnúť, a teda proces fermentácie už bol dosť naštartovaný a v chlade vydržal približne 4-5 hodín a musel ísť do rúry inak by prekvasil. Toto je celkom častý problém pri chladničkovom kvasení. Preto si to pri prvých pokusoch o kvasenie v chladničke treba od sledovať.

Chlieb som piekla vo vyhriatej rúre na 275 stupňov cca 10 minút so záparou a následne som teplotu stiahla na 190 stupňov a dopiekla do chrumkava cca 20 minút.

Tak a teraz už máte k dispozícii návod ako krok za krokom na dokonalý špaldový chlieb. Verím, že sa podarí aj vám a v najbližších dňoch sa svet instagramu zaplaví fotkami špaldového chlebíka z ručne mieseného cesta. Krásny a smiechom naplnený deň milí kváskovači Vaša Nela.

10 komentárov
  • Mila Nela, citam a sledujem Vas. Vdaka Vasmu YouTube kvaskovemu tutorialu sa mi konecne podarilo vychovat si matersky kvasok. Takze sa Vam chcem srdecne podakovat. Som momentalne v Kanada a chyba mi nas chlieb, tak som sa na to dala, ale s mukou to tu je uplne inak, nez na Slovensku. Podarilo sa mi vychovat si celozrnny psenicny kvasok, ktory je snad zdravy, ale zatial sa mi z neho nedari spravit dobry rozkvas. Raznu muku momentalne nedostat, tak som kupila spaldovu sa snazila spravit rozkvas z 1 PL lyzice elozrnneho psenicneho kvasku a 140g spaldovej muky a 140g vody. Avsak po 10 – 12 hodinach bol rozkvas riedky a nie az tak bublinkavy a vo vodnom teste klesal na spodok pohara. Znamena to, ze rozkvas este nie je hotovy, a ze ho mam nechat kvasit aj dlhsie nez 12 hodin? Alebo je to skor o konzistencii a hustote (cize v tomto pripade privela vody)? Dopredu dakujem za radu!

    • Dobrý deň, to že pšeničný rozkvas je iný ako ražný je úplne v poriadku. Rozvkas z pšeničnej múky bude vždy redší a tekutejší.

  • Chcem sa spýtať,musím pri tomto chlebíku použiť finálne kvasenie chladničkové,či môžem nechať kvasiť v ošatke pri izbovej teplote ako pri iných chlebíkoch cca 2-3 hodiny.Dakujem

  • Chlebík je vynikajuci ☺️ Dnes som ho piekla a takmer cely sme ho zjedli ? dokonca aj manželovi veľmi chutil a to on ma najradšej čisto pšeničný

    Moja otázka je, keď chcem urobiť chlieb do 1500g osatky, suroviny na cesto zdvojnásobím, ale aký veľký mám spravit rozkvas? 150gramov vody na 150gramov muky alebo až 200g muky na 200g vody?

    Ďakujem

    Dominika

    • Dobrý deň, finálne kvasenie pri izbovej teplote ovplyvňuje teplota miestnosti, cesta a aktivita a množstvo použitého kvásku. No malo by sa to za ideálnych podmienok pohybovať niekde okolo 2-3 hodín.

    • Pravdepodobne zle vypracované, preložené a stočené cesto. Prípadne použitá príliš vysoká hydratácia, ktorú múka nedokázala uniesť.

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR