Špaldový chlieb z ručne mieseného cesta

Špaldový chlieb

nelkafood

By NELKAFOOD

   Sedím vo svojom pracovnom kútiku a už asi 30 minút sa snažím napísať nejaký úvod k tomuto receptu. A viete, čo??? No nič! A tak si hovorím, že aj tak, to predsa nik nečíta, a preto vám hneď ponúkam recept na tento špaldový chlieb, ktorý vznikol na základe vašej žiadosti o natočenie ručného miesenia cesta. A tak som hneď zabila dve muchy jednou ranou, pretože som natočila ručné miesenie hydratovanejšieho cesta a zároveň vznikol tento recept.

“Tak šup vyhrnúť rukávy a pustiť sa do prípravy špaldového chlebíka.”

 

Prísady:

 

Rozkvas:

  • 120g celozrnnej špaldovej múky

  • 120g vody

  • 2 polievkové lyžice lievito madre (prípadne 1 polievkovú lyžicu ražného kvásku)

Cesto:

  • rozkvas

  • 220g hladkej špaldovej múky

  • 80g celozrnnej špaldovej múky

  • 200-210g vody

  • 8-10g soľ

 

Postup:

   Pred pečením si pripravíme rozkvas, ktorý necháme pri izbovej teplote kvasiť približne 6-8 hodín. Následne si v miske zmiešame špaldovú hladkú a celozrnnú múku spolu s vodou. To koľko vody použijeme záleží od toho, ako suché muky máme. Premiešame iba lyžičkou a v zavretej miske necháme prebehnúť autolýzu max 20 minút. Následne pridáme nakvasený rozkvas, soľ a cesto vymiesime. Je viac spôsobov, ako cesto miesiť je len na vás, ktorí si vyberiete a budete používať. Ak vám vyhovuje miesenie robotom smelo do toho len pozor, aby sa cesto nepremiesilo. Výsledné cesto sa musí odlepovať od stien misky aj rúk. V tomto prípade by mal fungovať aj okienkový test, kedy cesto natiahneme na čo najtenšiu až priehľadnú blanku pričom sa nesmie trhať. Cesto necháme v zakrytej miske fermetovať približne 2 hodiny, pričom cesto počas tejto doby prekladáme aspoň 2 krát.

Po nakvasení cesta si ho vyberieme na jemne pomúčenú dosku a stočíme do ošatky. Ja som cesto nechala kvasiť približne 30 minút pri izbovej teplote a následne šlo do chladničky kým zväčšilo svoj objem. Keďže už v chlebíku prebiehal proces fermentácie v chladničke cesto nestihlo dostatočne schladnúť, a teda proces fermentácie už bol dosť naštartovaný a v chlade vydržal približne 4-5 hodín a musel ísť do rúry inak by prekvasil. Toto je celkom častý problém pri chladničkovom kvasení. Preto si to pri prvých pokusoch o kvasenie v chladničke treba od sledovať.

Chlieb som piekla vo vyhriatej rúre na 275 stupňov cca 10 minút so záparou a následne som teplotu stiahla na 190 stupňov a dopiekla do chrumkava cca 20 minút.

Tak a teraz už máte k dispozícii návod ako krok za krokom na dokonalý špaldový chlieb. Verím, že sa podarí aj vám a v najbližších dňoch sa svet instagramu zaplaví fotkami špaldového chlebíka z ručne mieseného cesta. Krásny a smiechom naplnený deň milí kváskovači Vaša Nela.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *