Škoricové cereálie z kvásku

Škoricové cereálie

Škoricové cereálie

nelkafood

By NELKAFOOD

   Nie som nadšencom „cereálií‟ nikdy som im nejako neholdovala, ale keď som na sociálnej sieti videla fotku s touto dobrotou vŕtalo mi to v hlave dovtedy, kým som ich doma nevyskúšala. A popravde nič lepšie som ani spraviť nemohla, taká je to dobrota. Veď posúdite sami, keď si ich doma pripravíte a vyskúšate.

„Nezabudnite ma pri príprave označiť, aby som sa mohla kochať vašimi výtvormi. Poďme do toho kváskovači.“

Prísady:

 

Rozkvas:

  • 80 g celozrnná ražná múka

  • 80 g vody

  • 20 g kvásku

Cesto:

  • rozkvas

  • 295 g hladkej špaldovej múky

  • 120 g masla

  • 100 g vody

  • 1 kávová lyžička škorice

  • 20 g cukru

  • štipka vanilky

  • štipka morskej soli

Na obalenie:

  • roztopené maslo

  • cukor podľa chuti

  • 1 polievková lyžica škorice

 

Postup:

   Pred prípravou si urobíme rozkvas. V miske zmiešame ražnú celozrnnú muku, vodu a kvások. V zakrytej miske necháme kvasiť pri izbovej teplote do nakvasenia u mňa to trvalo cca 8 hodín. Záleží akú teplotu doma máte.

   Do vykvaseného rozkvasu primiešame prísady na cesto. Studené maslo nakrájame na menšie kocky, aby sa nám ľahšie zapracovalo do cesta. Cesto pomocou mixéra vypracujeme do jemnej konzistencie, ktorá sa bude odliepať od misky.  V zakrytej miske necháme pri izbovej teplote stáť cca 2-3 hodiny, následne cesto vložíme do chladničky (prípadne mrazničky) aby stuhlo. Ľahšie sa nám tak s cestom bude pracovať. Ja som ho dala na cca 30 minút do mrazničky. Medzitým si s cukru a škorice zmiešaním pripravím škoricový cukor a roztopím maslo.

   Stuhnuté cesto si rozdelíme na 4 časti, a pomocou papiera na pečenie si jednotlivé časti rozvaľkáme na čo najtenšie to pôjde. Cesto následne potriem roztopeným máslom, a bohato posypem pripraveným škoricovým cukrom. Cukor jemne rukou pritlačíme, aby mi na ceste držal. Cesto si narežeme na menšie štvorčeky a porozkladáme na papieri na pečenie. Takto oddelené štvorčeky môžeme obaliť v škoricovom cukre aj odspodu.

   Rúru si predhrejeme na 170 stupňov, a pečieme približne 10-16 minút. Záleží od výkonu vašej rúry. Ja som piekla na programe chlieb, ktorý má moja rúra a trvalo to cca  16 minút. Následne necháme „cini minnies‟ vychladiť a skladujeme v uzavretej nádobe, aby si udržali svoju chrumkavosť. To, ako dlho vydržia netuším, pretože u nás už na druhý deň ostalo iba malé množstvo. Dlhodobé skladovanie však neodporúčam.

   Keby ste mali ešte akékoľvek nápady na to, čo by ste chceli upiecť sem s tým. Preto som predsa tu, aby som vám pomohla doma upiecť to, po čom túžite. Vaša Nela.

33 komentárov

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR