Strúhaný tvarohový koláč
By NELKAFOOD
Keď som sa včera pustila do prípravy tohto koláča bolo to iba preto, že v chladničke bol tvaroh ktorému pomaly ale iste končila záruka. Ja totižto nemám v obľube tvarohové koláče. Keď mi dáte na výber tvarohovú a makovú štrúdľu, jednoznačne si vyberiem makovú. No neodolala som a skúsila tento tvarohový. Moja predstava o ňom bola že, cesto je linecké a tak som pripravila dosť podobne ako mám na blogu linecké koláčiky. No a náplň som chcela jemnú a lahodnú. Čo ciel aj splnilo. Len vás prosím, keď ho budete pripravovať, počkajte kým úplne vychladne.
„Pretože moja pahltnosť bola silnejšia a vyjedala som ho vidličkou, keďže sa mi rozpadal. No ako v chladničke stuhol dal sa krásne krájať a držal pokope.“
Prísady:
Na cesto:
- 160g hladkej pšeničnej múky
- 40g celozrnnej pšeničnej múky
- 120g masla
- 1 žĺtok
- 50g kvásku
- 25g kakaa
- 65g práškového cukru
Na náplň:
- 550g hrudkového tvarohu
- 3 bielka vyšľahané na tuhý sneh
- 80g práškového cukru
- 1 kávová lyžička kukuričného škrobu
- vanilka
- 2 žĺtka
Postup:
S prísad na cesto si vypracujeme jemné cesto, ktoré necháme pri izbovej teplote kvasiť zhruba 6-9 hodín. Na záver cesto vložíme na 30 minút do mrazničky aby zatuhlo. Medzitým si pripravíme plnku. Tvaroh vymiešame so žĺtkami, štipkou vanilky a cukru. Iba veľmi zľahka vmiešame vyšľahaný sneh. Polovicu cesta nastrúhame na spodok plechu (použila som menšie jenské sklo). Na spodné cesto navrstvíme tvarohovú plnku a na vrch nastrúhame zbytok cesta. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 40 minút pri teplote 190 stupňov. A tu sa dostávame k bodu kedy som doňho začala rýpať. Neuvedomujúc si, že tvaroh musí stuhnúť. Ale veď každý sa učí na svojich chybách nie? Tak pripravte si vidličky a varte kávu, pretože túto dobrotu máte na zajtra ako dezert.
Ďakujem za vašu spätnú väzbu a vaše komentáre. Pretože je to pre mňa odmena, ktorú si veľmi vážim. Nezabudnite sa podeliť o recept aj s vašimi priateľmi aby mohli aj oni vyskúšať tento chutný koláč. Vaša Nela.