Pitvarošská ťahaná štrúdľa moje babky

Ťahaná štrúdľa

štrúdľa

nelkafood

By NELKAFOOD

   Keď som sa vybrala za babkou, že by som sa chcela naučiť robiť ťahanú štrúdľu, neverila som, že by ma to ešte naučila. A viete, čo sa stalo? Ona si pamätala všetko čo je na to potrebné, dokonca aj to ako na to. To vám prezradí tu vo videu. 

„Keď som mala asi 12 rokov učila ma ťahať cesto na jej kuchynskom stole, (ktorý má ešte doteraz). „

   Jediné čo som si pamätala bolo, že do cesta šiel ocot a je potrebné ho ťahať jemne hánkami, inak sa bude trhať. Veľmi dobre mi padlo, že sme si spolu mohli prejsť cely postup pekne krok za krokom. Aj keď potrebovala viac pomoci, zvládla to bravúrne. Pevne verím, že keď budem mať jej krásnych 82 rokov tak to zvládnem aj ja.

 

Prísady:

 

Na cesto:

  • 300 g hladkej pšeničnej múky (T650)

  • 1 polievková lyžica octu

  • 1 kopcovitá polievková lyžica masti

  • 150 ml vody

  • 1 kávová lyžička soli

Na plnku:

  • mletý mak

  • cukor

  • čerešne alebo jablká

Na dokončenie:

  • roztopená masť

  • múka

  • práškový cukor

Postup:

   V pohári/ miske si vo vlažnej vode si rozpustíme soľ. V druhej miske si zmiešame ostatné prísady a vlejeme slanú vodu. Vypracujeme jemné cesto, ktoré ako hovorí moja babka „nie je ani tvrdé ani mäkké. Radšej nech je mäkké‟. Cesto je dobre miesiť 10 minút. Následne cesto dáme do teplej (nie horúcej) misky a necháme odpočívať aspoň 1 hodinu. Na stôl si rozprestrieme obrus, ktorý jemne posypeme múkou, aby sa nám cesto o obrus neprilepilo. Do stredu položíme odpočinuté cesto, ktoré už nesmieme premiesiť, inak by sme ho museli opäť nechať odpočívať. Pomocou rúk cesto jemne od stredu vyťahujeme ku krajom stola, tak aby bolo čo najtenšie.  Malo by byť tenké ako papier. Následne navrstvíme mak s cukrom a poukladáme ovocie. Hrubšie okraje orežeme, aby bolo cesto rovnomerne hrubé. Potom pomocou obrusu štrúdľu zatočíme a povrch pomastíme roztopenou masťou. Štrúdľu opatrne prenesieme na papierom vystlaný plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov do zlata. Počas pečenie štrúdľu potrieme  ešte aspoň raz roztopenou masťou. Pred podávaním štrúdľu poprášime práškovým cukrom a vychutnáme si ju najlepšie v spoločnosti rodiny, ktorá určite ocení poctivú ručne robenú dobrotu našich starých mám. Kto sa do nej pustí a pripraví si ju? Dajte mi vedieť v komente som zvedavá komu sa vynoria detské spomienky. Vaša Nela

10 komentárov
  • Milá Nelko, tímto bych Ti chtěla poděkovat za skvělé recepty, rady, videa … Jsi úžasná, že se s námi dělíš o takové poklady. Před chvílí jsem dopekla štrúdl podle Tvé úžasné babičky a je neprosto DOKONALÝ, jiný už péct nebudu. Těsto jsem udělala ze špaldové hladké mouky, jako tuk jsem použila máslo. Na náplň jsem zvolila mák a švestky, trochu moučkového cukru a skořice. Těstíčko bylo jedna báseň, krásně se mi natahovalo, rolovalo, neprasklo při pečení … Pekla jsem asi 45 minut na 190 stupňů (spodní rošt). Půlka štrůdlu už je pryč a to ještě nepřijel muž z práce 🙂 Příště to vidím na dvě dávky. Moc děkuji za rady ohledně kvásku – díky Tobě a skvělé knize Ruce v mouce jsem se konečně odhodlala udělat si doma svůj kvásek a povedl se ! Už jsem upekla pár chlebů a chystám se na Tvé kváskové preclíky. Doufám, že brzy vydáš slibovanou kuchařku, ráda si ji koupím i ve slovenštině. Přeji Ti hodně štěstí a mnoho dalších skvělých receptů !!! Zdravím na Slovensko !

    • Vauuuuuu, ani neviem čo na tieto slová povedať. Veľmi si ich vážim a som rada, ak môžem niekomu takto pomôcť. Ďakujem

  • Ahojte,
    no ja si z detstva tiež pamätám na ťahané štrúdle. Boli neskutočne dobré. Moja krstná bola na nich odborníčka. Už sa dosť dlho chystám, že štrúdľu upečiem a hľadala som aj recepty. Č o si ja pamätám krstná mama to cesto plieskala o stôl, to mi vo všetkých receptoch chýba, ale neviem na čo je to dôležité. Keď moja mama oslavovala 50 v práci, prišla krstná a ja som spolu s ňou napiekla kopu štrúdiel, ktoré vraj zo stola zmizli za 10 minút a na druhý deň sme piekli znovu. Ešte jeden rozdiel si pamätám, poroztiahnutí cesta sme to pokvapkali roztopeným maslom. a aj povrchu, miesto masti šlo maslo, A keď sa piekla štrúdľa piekla u starého otca tie okraje sme hádzali ako deti sliepkam.Chutilo im.

  • Nelka, tvarohovu plnku nerobite? Neviem docielit nadychanost tvarohovej strudle, ako to robila moja babicka ? vraj sa dava aj rozok do nej. Dakujem

  • Dobry den, zavin vypada uzasne! Mela bych jeden dotaz k naplni. Mak se nemusi predem povarit? Davate ho jen tak rovnou na testo?
    Dekuji!

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR