Home » Turecký börek na slovenský spôsob
Turecký börek na slovenský spôsob
Turecký borek
By NELKAFOOD
Ten, kto ma už nejakú tu dobu sleduje, vie že milujem Turecko a všetko, čo je s nim spojené. Nie je to len jedlo, čo ma k Turecku ťahá, ale aj krajina. Na ich kultúre sa mi veľmi páči, že žijú spolu vonku ako rodina. Pre mňa je to najviac a verím, že jedného dňa to tak bude aj u nás. Práve toto obdobie nám na to dáva celkom priestor. Tú súdržnosť a čas s rodinou, ktorý teraz zažívam je asi najviac za posledných 10 rokov, čo sme s mojim mužom spolu.
„Ale teraz už poďme k samotnému receptu aj tak som vám asi prezradila viac, ako vás zaujíma.“
Prísady:
- 425 g špaldovej hladkej múky
- 270 g mlieka
- 1 vajíčko
- 7 g soli
- 1 polievková lyžica kvásku Lievito Madre (približne 50 g), ak použijete ražný kvások prosím nepridávajte ho do cesta v riedkom stave inak sa cesto veľmi zriedi)
Na dokončenie:
- olivový olej
- bryndza
- klobása
- medvedí cesnak
- roztopené maslo
Postup:
Asi sa pýtate prečo zase pridávam kvások! V nasledujúcich riadkoch vám to vysvetlím. Ak však kvások nemáte alebo ho jednoducho použiť nechcete nič sa nedeje úplne ho vynechajte.
Takže prečo pridávam kvások? Nie je to, preto aby som bola zaujímavá, alebo že som chcela, aby cesto kvasilo. To vôbec nie! Práve naopak chcela som, aby prebehol proces spracovania múky a tým pádom sa nám výsledný pokrm ľahšie trávil. Iba, preto som ho do cesta pridala.
Samotný postup prípravy je celkom jednoduchý. Základ je mať dobre vypracované cesto, v ktorom je rozvinutý lepok. To nám zaručí, že sa cesto bude ľahko rozťahovať a práca s ním bude jedna radosť. Dobre vypracované cesto z všetkých surovín mi trvalo približne 10-12 minút. Záleží či použijete robot a, ako je výkonný. Ak používate ruky, cesto Vám zaručí vypracované paže (bonus navyše). Vymiesené cesto necháme v prikrytej miske pri izbovej teplote stáť približne 30 minút, potom cesto opäť premiesime. Necháme stáť pri izbovej teplote ďalšiu približne 1 hodinu. Následne cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí a z každej vytvarujeme bochník. Pod igelitom necháme pri izbovej teplote odpočívať približne 30 minút.
Po tejto dobe si jednotlivé bochníky pomocou olivového oleja prstami rozprestrieme. A poukladáme jeden na druhý. Zakryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote stáť približne 30 minút. Nemusíte sledovať hodinky na minútu presne, no tento odpočinok medzi jednotlivými krokmi nám zaručí, že sa cesto bude dať pekne a ľahko rozťahovať a zároveň v ňom kvások spraví, to čo má. Následne si každé cesto prenesieme na pracovnú dosku a pomocou rúk sa snažíme čo najviac ponaťahovať. Dávame však pozor na to, aby sa nám cesto netrhalo. Roztiahnuté cesto posypeme z jednej strany cca do 1/3 bryndzou, nakrájanou klobásou a kúskami medvedieho cesnaku. Plnku použite podľa svojej chuti originál by mal byť s fetou. Cesto zrolujeme, ako pri štrúdli a stočíme do slimáka do okrúhlej formy. Každý ďalší kus cesta prikladáme ku koncu stočeného slimáka tak, aby sa ďalej zväčšoval. Hotový börek necháme pri izbovej teplote postáť cca 1 hodinu a následne potrieme roztopeným maslom, posypeme sezamom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 20 minút. Berte prosím ohľad na to, ako vám rúra pečie. Hotový börek by mal byť chrumkavý, no vnútri jemný.
Verím, že sa vám recept páči a, že si ho doma pripravíte. Uvidíte, ako rázom pocítite závan morského vzduchu vo vlasoch. Nezabudnite ma sledovať na instagrame, či youtube, aby vám neutiekol žiaden recept. Krásny deň a dobrú chuť Vaša Nela.