Vianočné žemličky z kvásku
By NELKAFOOD
Začni sviatočnú sezónu vianočnými žemľami! Od tradičných receptov po kreatívne variácie, vianočné žemle prinášajú do domova tú pravú atmosféru Vianoc. Nechaj sa uniesť vôňou čerstvo upečených žemličiek a spolu so mnou objav ich tajomstvo!
„Nech žemličky naplnia tvoj domov vôňou šťastia a nech Vianoce prinášajú do vašich sŕdc radosť a teplé spomienky!“
Prísady:
- 370g pšeničnej chlebovej múky
- 75g plnotučného mlieka
- 75g vody
- 110g bieleho jogurtu
- 35g masla
- 1kl cukru
- 1kl soli
- 1 žĺtok
- 100g kvasku
Postup:
Predtým ako sa pustíš do prípravy tohto receptu musíš mať kvások aktívny vitálny a silný. Musí byť nakŕmený. Ak ho v takom stave nemáš je potrebné kvások najprv nakŕmiť.
Všetky suroviny zmiešaj a vymies vláčne cesto, ktoré je veľmi lepivé a jemné. Nechaj pri izbovej teplote 2-3 hodiny kvasiť. Potri si ruky olejom, vytvaruj žemličky pomocou gúľania o pracovnú dosku a polož na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechaj kvasiť pri izbovej teplote približne 2-4 hodiny.
Pred pečením žemle postriekaj vodou a ozdob petržlenovou vňaťou a kôprom. Môžeš pridať aj červené korenie. Peč v rúre predhriatej na 200 stupňov na horný spodný ohrev 20-25 minút.
Dobrú chuť Nela.