Home » Základne brioškové cesto využiteľné na mnoho spôsobov
Základne brioškové cesto využiteľné na mnoho spôsobov
Základne brioškové cesto využiteľné na mnoho spôsobov
By NELKAFOOD
Toto cesto na briošku je vyrobené z vajíčok a masla. Vďaka tomu ma krásnu farbu a veľmi jemnú štruktúru.
„Je to veľmi všestranné cesto, ktoré môžeme použiť na čokoľvek od buchiet po moravské koláče či babku.“
Prísady:
- 510 g chlebovej múky
- 150 g mandľového mlieka (alebo klasického)
- 1 celé vajce
- 3 žĺtka
- 80 g cukru (množstvo cukru upravte podľa toho, čo budete piecť)
- štipka soli
- 100-110g masla
- 150g nakvaseného kvásku (rozkvasu)
- kôra z 1 bio pomaranča
Postup:
Do misky od robota pridáme múku, mlieko, kvások, cukor, vajce spolu so žĺtkami, soľ a kôru z bio pomaranča. Na nízkych otáčkach miesime cesto približne 5-7 minút. Následne pridáme maslo a cesto miesime ďalej, kým nám nevznikne jemné a hladké cesto. Keďže pridávame väčšie množstvo masla miesenie si bude vyžadovať dlhší čas, cca okolo 10 minút na nízkych otáčkach. Dávame pozor na teplotu cesta! Ta nesmie presiahnuť 28°C, inak sa lepok začne trhať. Prikryjeme a necháme fermentovat 3-4 hodiny pri izbovej teplote. Počas tejto doby cesto 2x preložíme. Nakvasené cesto by malo byť viditeľne nafúknuté.
V tomto kroku s cestom pokračujem podľa toho, čo z neho chceme upiecť. Ja som zvolila moravské koláče a babku s maracujovym jamom a bielou čokoládou. Prípadne spravované cesto podľa našich predstáv necháme finálne fermentovať pri izbovej teplote, kým viditeľne narastie. V mojom prípade to bolo niekde okolo 3 hodín.
Rúru predhrejeme na 200 stupňov na horný spodný ohrev. Po prvých zhruba 7 minútach teplotu znížime na 180 stupňov a dopečiem do zlato-hneda. Pri tomto ceste nechám pracovať vašu fantáziu, pretože je naozaj všestranne využiteľné. Stačí sa rozhodnúť počas prvej fermentácie čo budete používať na plnenie a vyhovieť tak rôznym chutiam členom vašej rodiny.
Dobrú chuť Vaša Nela.