Home » Zemiakovo-syrové pagáčiky z kvásku
Zemiakovo-syrové pagáčiky z kvásku
Pagáče
By NELKAFOOD
Silvester je za dverami a ja už teraz rozmýšľam, čo všetko pripravím. A určite to budú aj tieto jednoduché zemiakovo-syrové pagáče, ktoré svojou jemnosťou pripomínajú pampúšiky. Recept som kedysi našla na nete a pretvorila som ho na kváskovú podobu.
„Chcelo to síce trošku snahy, aby boli presne také aké som ich chcela mať, ale stálo to za to.“
Prísady:
Rozkvas:
- 100g hladkej múky
- 100g vody
- 1 polievková lyžica kvásku
Na cesto:
- 150g hladkej múky
- 250g polohrubej múky
- 250ml vlažného mlieka
- 2 žĺtky
- 100ml oleja
- 2 kávové lyžičky cukru
- 2 kávové lyžičky soli
Na dokončenie:
- 3 väčšie v šupke uvarené zemiaky
- 100g strúhaného syra
- 1 vajce
- 100-150g strúhaného syra
Postup:
Večer predtým ako chcem piecť, si z múky, vody a kvásku vypracujem rozkvas. Nechám pri izbovej teplote kvasiť cca 9-12 hodín. Na druhý deň ráno je rozkvas nakvasený má veľa bubliniek a je až spenený. Do takéhoto rozkvasu vmiešam všetky prísady na cesto a vypracujem jemné od misky sa odlepujúce cesto. Nechám ho pri izbovej teplote kvasiť približne 2-3 hodiny (záleží akú teplotu máte doma), počas tejto doby cesto preložím asi 2 krát. Po tomto čase si na jemne pomúčenej doske cesto rozvaľkám a nastrúham na vrch vychladnuté zemiaky. Cesto poprekladám zhora, zdola na tri časti, následne aj sprava aj zľava na tri časti. Prikryjem miskou a nechám pol hodinu až hodinu odpočívať. Po uplynutí času odpočinku znova cesto rozvaľkám a tentoraz na vrch nastrúham na jemno syr. Cesto opäť poprekladám, aby mi vzniklo vrstvenie. Odporúčam cesto ešte aspoň raz alebo dva krát poprekladať. Cesto rozvaľkám, vykrojím pagáče a nechám na plechu podkvasiť. Pred pečením potriem rozšľahaným vajíčkom a bohato posypem na jemno strúhaným syrom. Pečiem vo vyhriatej rúre na 230 stupňov približne 5 minút. Následne znížim teplotu a pagáčiky dopečiem do zlatista. Ak sa ocitnú na vašom stole podeľte sa so mnou a označte ma na fotke, alebo príspevku. Rada sa pokochám vašou prácou. Takže do skváskovania priatelia.
Včera som piekla tieto úžasné pagáče, no ja som ich také úžasné nemala?chuť super ale nemala som ich také „lístkové“ a išla som presne podľa vášho receptu. Kde som urobila chybu?
Dobý deň Žaneta, a ako ste cesto prekladali?
Jsou dost bozi!!!
Teším sa, že chutilo.
Dobrý deň, prosím koľko ich nechavate na plechu podkysnúť? A keby chcem použiť LM koľko ho mam dat? Stačia 2PL ako pri rožkoch?
Ďakujem…
Podkysnúť cca 2-3 hodiny. A áno budú stačiť 2PL
Robila som, paradne boli, krasne vysoke makkucke. Zjedli sa na posedenie. Len miesto oleja som dala 80g masla a syr som nedavala, len zemiaky.
Fotku neviem prilozit:(
Teším sa že chutilo.