Zemiakovo-syrové pagáčiky z kvásku

Zemiakovo-syrové pagáče

Pagáče

nelkafood

By NELKAFOOD

   Silvester je za dverami a ja už teraz rozmýšľam, čo všetko pripravím. A určite to budú aj tieto jednoduché zemiakovo-syrové pagáče, ktoré svojou jemnosťou pripomínajú pampúšiky. Recept som kedysi našla na nete a pretvorila som ho na kváskovú podobu.

“Chcelo to síce trošku snahy, aby boli presne také aké som ich chcela mať, ale stálo to za to.”

Prísady:

 

Rozkvas:

  • 100g hladkej múky
  • 100g vody
  • 1 polievková lyžica kvásku

Na cesto:

  • 150g hladkej múky
  • 250g polohrubej múky
  • 250ml vlažného mlieka
  • 2 žĺtky
  • 100ml oleja
  • 2 kávové lyžičky cukru
  • 2 kávové lyžičky soli

Na dokončenie:

  • 3 väčšie v šupke uvarené zemiaky
  • 100g strúhaného syra
  • 1 vajce
  • 100-150g strúhaného syra

 

Postup:

   Večer predtým ako chcem piecť, si z múky, vody a kvásku vypracujem rozkvas. Nechám pri izbovej teplote kvasiť cca 9-12 hodín. Na druhý deň ráno je rozkvas nakvasený má veľa bubliniek a je až spenený. Do takéhoto rozkvasu vmiešam všetky prísady na cesto a vypracujem jemné od misky sa odlepujúce cesto. Nechám ho pri izbovej teplote kvasiť približne 2-3 hodiny  (záleží akú teplotu máte doma), počas tejto doby cesto preložím asi 2 krát. Po tomto čase  si na jemne pomúčenej doske cesto rozvaľkám a nastrúham na vrch vychladnuté zemiaky. Cesto poprekladám zhora, zdola na tri časti,  následne aj sprava aj zľava na tri časti. Prikryjem miskou a nechám pol hodinu až hodinu odpočívať. Po uplynutí času odpočinku znova cesto rozvaľkám a tentoraz na vrch nastrúham na jemno syr. Cesto opäť poprekladám, aby mi vzniklo vrstvenie. Odporúčam cesto ešte aspoň raz alebo dva krát poprekladať. Cesto rozvaľkám, vykrojím pagáče a nechám na plechu podkvasiť. Pred pečením potriem rozšľahaným vajíčkom a bohato posypem na jemno strúhaným syrom. Pečiem vo vyhriatej rúre na 230 stupňov približne 5 minút. Následne znížim teplotu a pagáčiky dopečiem do zlatista. Ak sa ocitnú na vašom stole podeľte sa so mnou a označte ma na fotke, alebo príspevku. Rada sa pokochám vašou prácou. Takže do skváskovania priatelia.

6 komentárov

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku.

SPÄŤ NAHOR