Tigrí chlieb
By NELKAFOOD
Tento chlieb je typický tým, že je mäkký jemný s chrumkavou vrstvou na povrchu. Táto horná vrstva sa nápadne podobá na pokožku tigra (preto ten názov). Príprava je v celku jednoduchá, pretože na povrch chlebíka jednoducho natrieme zmes ryžovej múky. A to je celý fígeľ. Týmto jednoduchým krokom docielime zaujímavú textúru a odlíšenie chlebíka od ostatných. Tak poďme spolu na to!
„V tomto recepte si spolu ukážeme, ako jednoducho sa dá docieliť tento zaujímavý efekt.“
Prísady:
Rozkvas:
- 100g pšeničnej chlebovej múky
- 80g vody
- 50g kvásku
Cesto:
- rozkvas
- 300g pšeničnej chlebovej múky
- 170g vody
- 10g soli
- 10g cukru
- 40g olivového oleja
- bylinky
Krusta:
- 30g ryžovej múky
- 30g vody
- kvapka olivového oleja
- štipka cukru a soli
Postup:
Večer pred pečením pripravíme rozkvas. V miske vo vode rozmiešame kvások a následne zamiešame múku. Zakryjeme igelitom a necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 8-9 hodín.
Do vykvaseného rozkvasu pridáme múku vodu, soľ, cukor a bylinky. Pomocou robota vypracujeme jemné cesto (na prvom stupni mi to trvalo cca 5-6 minút). Následne pridáme olivový olej a cesto domiesime. Zakryjeme igelitom a necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 2-3 hodiny. Počas tejto doby cesto raz preložíme.
Nakvasené cesto vyberieme na pracovnú dosku a stočíme do guľatého tvaru. Najjednoduchšie to ide ak cesto z každej strany preložíme do prostriedku a spojíme. Následne otočíme spojom dole a pomocou rúk cesto uťahujeme ťahaním k sebe, pričom sa snažíme ho otáčať dookola.
Stočený bochník preložíme na papierom vystlaný plech, zakryjeme igelitom a necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 2-3 hodiny za ideálnej teploty cca 23 stupňov.
Rúru rozohrejme na 190-200 stupňov na horný spodný ohrev, pretože chceme, aby chlieb ostal jemný a mäkký. Kým bochník nakvasí pripravíme krustu. V miske zmiešame všetky potrebné prísady tak, aby nám vzniklo cestíčko, ktoré sa dá natierať. Nakvasený chlieb pomocou štetca natrieme pripravenou krustou a vložíme do rozohriatej rúry piecť. Čas pečenia je zhruba 25-30 minút záleží, ako vám pečie rúra.
Po upečení je dobré chlieb nechať úplne vychladiť, ale ako ma už poznáte krájala som ho ešte horúci. Ak ho však necháte úplne vychladnúť bude sa dať jednoducho krájať. Dobrú chuť Vaša Nela.
Dobrý den Nelko, 40g oleje je správně? Po vymísení se mi všechen nezpracoval do těsta. Jsem začátečník, tak se nezlobte pokud je to normální.
Áno je to správne. Olej je potrené celý zapracovať.
Ahoj Nelka, chcela by som vyskúšať tento chlebík… Mohla by som použit aj LM? Ak áno v akom pomere? Ďakujem
Áno samozrejme môžete použiť zhruba 40-50g
Prosím Vás aký kvások ražný či Lievito Madre? Ďakujem
Je to na vašej preferencii. Ak je kvások aktívny a silný je jedno aký použijete.