Tigrí chlieb

Tigrí chlieb

Tigrí chlieb

nelkafood

By NELKAFOOD

   Tento chlieb je typický tým, že je mäkký jemný s chrumkavou vrstvou na povrchu. Táto horná vrstva sa nápadne podobá na pokožku tigra (preto ten názov). Príprava je v celku jednoduchá, pretože na povrch chlebíka jednoducho natrieme zmes ryžovej múky. A to je celý fígeľ. Týmto jednoduchým krokom docielime zaujímavú textúru a odlíšenie chlebíka od ostatných. Tak poďme spolu na to!

„V tomto recepte si spolu ukážeme, ako jednoducho sa dá docieliť tento zaujímavý efekt.“

Prísady:

Rozkvas:

  • 100g pšeničnej chlebovej múky
  • 80g vody
  • 50g kvásku

Cesto:

  • rozkvas
  • 300g pšeničnej chlebovej múky
  • 170g vody
  • 10g soli
  • 10g cukru
  • 40g olivového oleja
  • bylinky

Krusta:

  • 30g ryžovej múky
  • 30g vody
  • kvapka olivového oleja
  • štipka cukru a soli

Postup:

   Večer pred pečením pripravíme rozkvas. V miske vo vode rozmiešame kvások a následne zamiešame múku. Zakryjeme igelitom a necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 8-9 hodín.

Do vykvaseného rozkvasu pridáme múku vodu, soľ, cukor a bylinky. Pomocou robota vypracujeme jemné cesto (na prvom stupni mi to trvalo cca 5-6 minút). Následne pridáme olivový olej a cesto domiesime. Zakryjeme igelitom a necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 2-3 hodiny. Počas tejto doby cesto raz preložíme.

Nakvasené cesto vyberieme na pracovnú dosku a stočíme do guľatého tvaru. Najjednoduchšie to ide ak cesto z každej strany preložíme do prostriedku a spojíme. Následne otočíme spojom dole a pomocou rúk cesto uťahujeme ťahaním k sebe, pričom sa snažíme ho otáčať dookola.

Stočený bochník preložíme na papierom vystlaný plech, zakryjeme igelitom a necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 2-3 hodiny za ideálnej teploty cca 23 stupňov.

Rúru rozohrejme na 190-200 stupňov na horný spodný ohrev, pretože chceme, aby chlieb ostal jemný a mäkký. Kým bochník nakvasí pripravíme krustu. V miske zmiešame všetky potrebné prísady tak, aby nám vzniklo cestíčko, ktoré sa dá natierať. Nakvasený chlieb pomocou štetca natrieme pripravenou krustou a vložíme do rozohriatej rúry piecť. Čas pečenia je zhruba 25-30 minút záleží, ako vám pečie rúra.

Po upečení je dobré chlieb nechať úplne vychladiť, ale ako ma už poznáte krájala som ho ešte horúci. Ak ho však necháte úplne vychladnúť bude sa dať jednoducho krájať.     Dobrú chuť Vaša Nela.

6 komentárov

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR