
Cibuľový tart

By NELKAFOOD
Cibuľa, bola prvé jedlo, ktoré sprevádzalo stretnutie s mojím mužom. Bolo to začiatkom leta, keď sme na kúpalisku robili firemnú party a ako jedno z jedál tam bol mastný chlieb s cibuľou. Doteraz si pamätám ako mu prekážala cibuľová vôňa. No a ja ako milovník cibule som to nedokázala pochopiť. Rokmi sa to zmenilo a cibuľové jedlá si pomaly ale isto obľúbil aj môj muž. Aj keď doteraz nechápe ako to môže byť prvé jedlo, ktoré si vo Francúzsku vždy dám.
„V spolupráci s Penam a múkami na kváskovanie vznikol tento recept, ktorý mi spolu s pohárom vína aspoň trošku pripomína naše milované Francúzsko.“
Prísady:
Rozkvas:
- 75g pšeničnej chlebovej múky Penam
- 50g vody
- 20g kvásku
Cesto:
- rozkvas
- 125g pšeničnej chlebovej múky Penam
- 65g mlieka
- štipka cukru
- 5g himalájskej soli
- 30g masla
- polovica rozšľahaného vajíčka
Na dokončenie:
- 4 veľké cibule (biele, sladké)
- 30g masla
- 80g strúhaného eidamu
- 80g strúhaného syra parmezánového typu
- polovica rozšľahaného vajíčka
- trošku masti
Postup:
Pred pečením pripravíme rozkvas zmiešaním múky, vody a kvásku. V zavretej miske ho necháme nakvasiť približne 6-8 hodín. Je to pomerne malé množstvo rozkvasu a ak sa použije silný kvások, pôjde to rýchlo.
V miske od robota zmiešame všetky prísady potrebné na cesto okrem masla. Pomocou háku vypracujeme cesto, v ktorom vyvinieme lepok a až následne zapracujeme maslo. To totiž zabraňuje spájaniu lepkových vlákien preto ho pridávame až na koniec miesenia. Vypracované jemné a vláčne cesto (ktoré je pomerne mäkké) necháme pri izbovej teplote fermentovať zhruba 2-3 hodiny. Medzitým pripravíme cibuľu, ktorú ošúpeme prerežeme napoly a nakrájame na pásiky. V hrubšom hrnci rozohrejeme maslo a vložíme nakrájanú cibuľu. Oheň stíšime a za stáleho miešania (častého miešania) cibuľu miešame, aby sme predišli pripáleniu. Cibula musí skaramelizovať a jemne zhnednúť. No nie pripáliť sa. Necháme vychladnúť a syry nastrúhame pomocou strúhadla.
Rúru predhrejeme na 200 stupňov na horný a spodný ohrev. Nakvasené cesto vyberieme na masťou potretý plech a pomocou rúk roztiahneme na čo najtenšie. Tvar nechám na vás ja som zvolila obdĺžnik. Na cesto poukladáme vrstvu syrov (asi 1,5cm od okraja necháme voľné miesto) a na vrch rozprestrieme cibuľu. Okraje cesta preložíme cez cibuľu a preložené kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme zhruba 20-25 minút. Upečený koláč necháme jemne vychladnúť a podávame.
Dobrú chuť Vaša Nela.