Cibuľový tart

Cibuľový tart

Cibuľový tart

nelkafood

By NELKAFOOD

    Cibuľa, bola prvé jedlo, ktoré sprevádzalo stretnutie s mojím mužom. Bolo to začiatkom leta, keď sme na kúpalisku robili firemnú party a ako jedno z jedál tam bol mastný chlieb s cibuľou. Doteraz si pamätám ako mu prekážala cibuľová vôňa. No a ja ako milovník cibule som to nedokázala pochopiť. Rokmi sa to zmenilo a cibuľové jedlá si pomaly ale isto obľúbil aj môj muž. Aj keď doteraz nechápe ako to môže byť  prvé jedlo, ktoré si vo Francúzsku vždy dám.

“V spolupráci s Penam a múkami na kváskovanie vznikol tento recept, ktorý mi spolu s pohárom vína aspoň trošku pripomína naše milované Francúzsko.”

Prísady:

Rozkvas:
  • 75g pšeničnej chlebovej múky Penam
  • 50g vody
  • 20g kvásku
Cesto:
  • rozkvas
  • 125g pšeničnej chlebovej múky Penam
  • 65g mlieka
  • štipka cukru
  • 5g himalájskej soli
  • 30g masla
  • polovica rozšľahaného vajíčka
Na dokončenie:
  • 4 veľké cibule (biele, sladké)
  • 30g masla
  • 80g strúhaného eidamu
  • 80g strúhaného syra parmezánového typu
  • polovica rozšľahaného  vajíčka
  • trošku masti

 

Postup:

   Pred pečením pripravíme rozkvas zmiešaním múky, vody a kvásku. V zavretej miske ho necháme nakvasiť približne 6-8 hodín. Je to pomerne malé množstvo rozkvasu a ak sa použije silný kvások, pôjde to rýchlo.

   V miske od robota zmiešame všetky prísady potrebné na cesto okrem masla. Pomocou háku vypracujeme cesto, v ktorom vyvinieme lepok a až následne zapracujeme maslo. To totiž zabraňuje spájaniu lepkových vlákien preto ho pridávame až na koniec miesenia. Vypracované jemné a vláčne cesto (ktoré je pomerne mäkké) necháme pri izbovej teplote fermentovať zhruba 2-3 hodiny. Medzitým pripravíme cibuľu, ktorú ošúpeme prerežeme napoly a nakrájame na pásiky. V hrubšom hrnci rozohrejeme maslo a vložíme nakrájanú cibuľu. Oheň stíšime a za stáleho miešania (častého miešania) cibuľu miešame, aby sme predišli pripáleniu. Cibula musí skaramelizovať a jemne zhnednúť.  No nie pripáliť sa. Necháme vychladnúť a syry nastrúhame pomocou strúhadla.

   Rúru predhrejeme na 200 stupňov na horný a spodný ohrev. Nakvasené cesto vyberieme na masťou potretý plech a pomocou rúk roztiahneme na čo najtenšie. Tvar nechám na vás ja som zvolila obdĺžnik. Na cesto poukladáme vrstvu syrov (asi 1,5cm od okraja necháme voľné miesto) a na vrch rozprestrieme cibuľu. Okraje cesta preložíme cez cibuľu a preložené kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme zhruba 20-25 minút. Upečený koláč necháme jemne vychladnúť a podávame.                                                    

                                             Dobrú chuť Vaša Nela.

Zobraziť komentáre (0)

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR