Jednoduchý sladký cuketový chlieb 

Jednoduchý sladký cuketový chlieb

Jednoduchý sladký cuketový chlieb

nelkafood

By NELKAFOOD

   Tento vlhký  a nadýchaný cuketový koláč je najlepší spôsob, ako spotrebovať prebytočnú  cuketu!  Jednoduchý, tajne zdravší a ľahko pripravený cuketový chlieb je perfektným  raňajkovým chlebom alebo snackom na neskoré leto. Prečo si zamilujete tento jednoduchý cuketový chlieb: Pretože tento cuketový chlieb je ten, ktorý jednoducho budete milovať.  Recept je jednoduchý na prísady, potrebujete len dve misky a je to perfektný spôsob, ako využiť prebytočnú cuketu. Nehovoriac o tom, že chutí famózne.

   Niekedy sa stane, že cuketový chlieb je po dopečení stále mokrý.  Netrápte sa a ešte bochník nevyhadzujte.

„Aby sme to napravili, aj keď je chlieb vychladnutý, zapneme rúru na 180 stupňov a vložíme bochník do rúry na pečenie na ďalších 10-20 minút.  To by malo pomôcť vypariť všetku vlhkosť, ktorá tam zostane, aby bola striedka skôr chlebová ako hustá a mazľavá .“

Prísady:

  • 240 gramov strúhanej cukety, z ktorej po odstránení tekutiny ostane 190 g cukety, objednávam z Môjtrh, kde mi ju donesú až k dverám
  • 120 ml mlieka
  • 1 kl jablčného octu
  • 200 g pšeničnej chlebovej múky
  • 50 g celozrnnej muky
  • 1 pl škorice
  • 2 kl muškátového orieška
  • 1 a 1/2 kl prášku do pečiva
  • 1/2 kl sódy bikarbóny
  • 150 g muscovado cukru
  • 85 g jablkového pyré
  • 70 g masla izbovej teploty
  • 2 kl vanilkového extraktu
  • kúsky čokolády podľa chuti

Postup:

   Rúru  predhrejeme na 180 stupňov a pripravíme si formu na pečenie toustoveho chlebíka, ktorú vystelieme papierom na pečenie a odložíme bokom.

   Pred prípravou je potrebné cukinu nastrúhať a jemne osoliť. Dáme ju do sitka a necháme odstáť. Pomocou kuchynskej utierky vytlačíme z nastrúhanej cukety prebytočnú tekutinu. V jednej miske zmiešame tekuté prísady a v druhej sypké prísady.  (Cuketa patrí do mokrej misky). Následne mokré prísady vmiešame do suchých. Pomocou gumenej špachtle vmiešame čokoládové kúsky a vylejeme cesto do pripravenej formy na pečenie a podľa potreby naň pridajte ďalšie čokoládové lupienky.  Chlieb pečieme vo vyhriatej rúre asi 50 až 55 minút, alebo kým bude koláč pekne prepečený. Vyberieme z rúry a necháme chlieb 10 minút vychladnúť vo forme.  Potom ho presunieme na chladiacu mriežku na chladenie.

   Skladovanie: Existuje niekoľko spôsobov skladovania tohto zdravého cuketového chleba.  Môžete ho skladovať pri izbovej teplote, v chladničke alebo v mrazničke. Všetky zvyšné plátky (ak vám nejaké zostanú) skladujte vo vzduchotesnej nádobe alebo vo vrecúšku v chladničke až týždeň alebo v mrazničke až 2 mesiace.

   Cuketa: Na správne odváženie cukety odporúčam použiť digitálnu kuchynskú váhu je dôležité zamerať sa na približne 190 gramov cukety, ktorá zostane po vyžmýkaní cukety. Príliš veľa múky, alebo cukety a chlieb skončí s lepkavou konzistenciou!

   Do chlebíka môžete pokojne primiešať vlašské či pekanové orechy a dodáte mu tak ďalšiu štruktúru.

                                              Dobrú chuť Vaša Nela.

Zobraziť komentáre (0)

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by Creawise.DIGITAL

SPÄŤ NAHOR