Pomarančový koláč
By NELKAFOOD
Moja receptová inšpirácia prišla v podobe slniečka! Po niekoľkých nádherných dňoch modrej oblohy a slnka prichádza ročné obdobie, kedy sa zdá, že už je po lete. No ja som sa rozhodla cítiť teplo slnka na koži, vôňu z pláže ešte aj teraz. Preto som pripravila tento pomarančový koláč.
Vďaka svojej krásnej farbe a tematickému šmrncu je tento pomarančový koláč dokonalý na toto ročne obdobie. Tento koláč nasýtený sladkým korenistým sirupom uspokojí všetky letné túžby a čo je najdôležitejšie, vaše chuťové poháriky.
„Je tak jednoduché ho pripraviť a dá sa podávať so šálkou čaju alebo urobiť ešte príjemnejším s kopčekom vanilkovej zmrzliny.“
Prísady:
- 100 g mletých mandlí
- 200g pšeničnej chlebovej muky
- 100g muscovado cukru
- 2 kl prášku do pečiva
- 1/2 kl jedlej sódy
- 5 vajec
- 100ml oleja
- 20g javorového sirupu
- nastrúhaná kôra a šťava z 1 veľkého pomaranča
- nastrúhaná kôra a šťava z ½ citróna
- 3 klinčeky
- 2 tyčinky škorice
- 1 badian
- 40g javorového sirupu
Postup:
Rúru predhrejte na 180 C. Formu na pečenie toustoveho chlebíka vystelieme papierom na pečenie.
V miske zmiešame mleté mandle, cukor a prášok do pečiva. Do samostatnej veľkej misy dáme olej, vajcia, 20g javorového sirupu a pomarančovú aj citrónovú kôru. Šľaháme, kým sa dôkladne nespoja. Pridáme suché ingrediencie do veľkej misky a premiešame, kým sa nespoja. Zmes vylejeme do pripravenej formy a dáme piecť do rúry na 35-45 minút. Keď je koláč hotový (do stredu by sme mali zapichnúť špajľu a vyjde čistý), vyberieme ho z rúry a nechajte trochu vychladnúť, kým pripravíme sirup.
Do malého hrnca dáme pomarančovú a citrónovú šťavu, 40g javorového sirupu, klinčeky, škoricu a badian. Privedieme do varu, potom znížime teplotu a varíme 5 minút. Kým je koláč ešte teplý, rovnomerne pokvapkáme sirupom, necháme koláč vychladnúť vo forme aby sirup nasiakol. Vyberieme z formy, nakrájame a uchováme vo vzduchotesnej nádobe až týždeň.
Dobrú chuť Vaša Nela