Ako zistím, že je môj kvások pripravený na použitie??

kvások

nelkafood

By NELKAFOOD

   Na to, aby sme sa pustili do prípravy rozkvasu je potrebné mat silný, stabilný a zdravý kvások. Ako sa dostať ku kvásku? Buď si ho založíme, alebo ho od niekoho dostaneme darom. 

“Aby sme sa naučili kedy je rozkvas pripravený, si vyžaduje čas a poznať svoje prostredie. “

   Teraz sa asi pýtate prečo?  V prvom rade, každá kuchyňa je iná (nachádzajú sa v nej iné baktérie) a zároveň každá múka je iná. Preto sa budeme učiť a spoznávať, ako sa kvasok správa.  

 

  1. Sledujeme, ako rýchlo sa kvások zdvojnásobí. Ražnému kvásku by to malo trvať 3-4 hodiny. 
  2. Ochutnávame a zisťujeme štruktúru a kyslosť. Ak ešte nie je pripravený, bude chutiť stále ako múka a voda. Ak je pripravený, bude mať jemnú chuť a konzistenciu. Ak už prekvasil, bude kyslí aj vôňou aj chuťou. 
  3. Kontrolujeme štruktúru a tvorbu CO2. A to sa najlepšie  pozoruje v priehľadnom pohári. Počas fermentácie cesta sa mení textúra. Najprv je textúra nadýchaná a ľahká, neskôr sa rozpadne a kvások zredne. 

 

   Nezabúdajte, že každá kuchyňa a použitá múka je iná. Preto si odsledujte tieto základne údaje, aby ste vedeli s kvaskom pracovať ďalej. 



4 thoughts on “Ako zistím, že je môj kvások pripravený na použitie??”

  • Zdravím vás, chcem sa opýtať ci môžem kvasok až do 14.dna kŕmiť ražnou tmavou múkou? Chlebovu nemôžem nikde zohnať 🙁 vďaka za info 🙂

  • Dobrý deň, chcem sa opýtať tento týžden začínam s kvaskovaním som začiatočníčka… Môžem kvások až do 14 dňa kŕmiť len rážnou múkou chlebovou na kváskovanie?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *