Home » Ako zistím, že je môj kvások pripravený na použitie??
Ako zistím, že je môj kvások pripravený na použitie??
Od nelkafood
3. marca 2020

0
Zdielaní
kvások

By NELKAFOOD
Na to, aby sme sa pustili do prípravy rozkvasu je potrebné mat silný, stabilný a zdravý kvások. Ako sa dostať ku kvásku? Buď si ho založíme, alebo ho od niekoho dostaneme darom.
„Aby sme sa naučili kedy je rozkvas pripravený, si vyžaduje čas a poznať svoje prostredie. „
Teraz sa asi pýtate prečo? V prvom rade, každá kuchyňa je iná (nachádzajú sa v nej iné baktérie) a zároveň každá múka je iná. Preto sa budeme učiť a spoznávať, ako sa kvasok správa.
- Sledujeme, ako rýchlo sa kvások zdvojnásobí. Ražnému kvásku by to malo trvať 3-4 hodiny.
- Ochutnávame a zisťujeme štruktúru a kyslosť. Ak ešte nie je pripravený, bude chutiť stále ako múka a voda. Ak je pripravený, bude mať jemnú chuť a konzistenciu. Ak už prekvasil, bude kyslí aj vôňou aj chuťou.
- Kontrolujeme štruktúru a tvorbu CO2. A to sa najlepšie pozoruje v priehľadnom pohári. Počas fermentácie cesta sa mení textúra. Najprv je textúra nadýchaná a ľahká, neskôr sa rozpadne a kvások zredne.
Nezabúdajte, že každá kuchyňa a použitá múka je iná. Preto si odsledujte tieto základne údaje, aby ste vedeli s kvaskom pracovať ďalej.
Značky
Zdravím vás, chcem sa opýtať ci môžem kvasok až do 14.dna kŕmiť ražnou tmavou múkou? Chlebovu nemôžem nikde zohnať 🙁 vďaka za info 🙂
Dobrý deň, áno môžete požívať iba tento jeden druh múky
Dobrý deň, chcem sa opýtať tento týžden začínam s kvaskovaním som začiatočníčka… Môžem kvások až do 14 dňa kŕmiť len rážnou múkou chlebovou na kváskovanie?
Dobrý deň, ak inú nemáte samozrejme môžete použiť iba tu jednu múku.