Home » Ako zistím, že je môj kvások pripravený na použitie??
Ako zistím, že je môj kvások pripravený na použitie??
Od nelkafood
3. marca 2020
47
Zdielaní
kvások
By NELKAFOOD
Na to, aby sme sa pustili do prípravy rozkvasu je potrebné mat silný, stabilný a zdravý kvások. Ako sa dostať ku kvásku? Buď si ho založíme, alebo ho od niekoho dostaneme darom.
„Aby sme sa naučili kedy je rozkvas pripravený, si vyžaduje čas a poznať svoje prostredie. „
Teraz sa asi pýtate prečo? V prvom rade, každá kuchyňa je iná (nachádzajú sa v nej iné baktérie) a zároveň každá múka je iná. Preto sa budeme učiť a spoznávať, ako sa kvasok správa.
- Sledujeme, ako rýchlo sa kvások zdvojnásobí. Ražnému kvásku by to malo trvať 3-4 hodiny.
- Ochutnávame a zisťujeme štruktúru a kyslosť. Ak ešte nie je pripravený, bude chutiť stále ako múka a voda. Ak je pripravený, bude mať jemnú chuť a konzistenciu. Ak už prekvasil, bude kyslí aj vôňou aj chuťou.
- Kontrolujeme štruktúru a tvorbu CO2. A to sa najlepšie pozoruje v priehľadnom pohári. Počas fermentácie cesta sa mení textúra. Najprv je textúra nadýchaná a ľahká, neskôr sa rozpadne a kvások zredne.
Nezabúdajte, že každá kuchyňa a použitá múka je iná. Preto si odsledujte tieto základne údaje, aby ste vedeli s kvaskom pracovať ďalej.
Značky
Zdravím vás, chcem sa opýtať ci môžem kvasok až do 14.dna kŕmiť ražnou tmavou múkou? Chlebovu nemôžem nikde zohnať 🙁 vďaka za info 🙂
Dobrý deň, áno môžete požívať iba tento jeden druh múky
Dobrý deň, chcem sa opýtať tento týžden začínam s kvaskovaním som začiatočníčka… Môžem kvások až do 14 dňa kŕmiť len rážnou múkou chlebovou na kváskovanie?
Dobrý deň, ak inú nemáte samozrejme môžete použiť iba tu jednu múku.