Bagel z bieleho jogurtu a kvásku

Bagel z bieleho jogurtu

Bagel z bieleho jogurtu

nelkafood

By NELKAFOOD

    Recept na originál bagels nájdete v mojej knihe na strane 153. Tieto som pripravovala v zdravšej verzii z pridaním bieleho jogurtu, preto som metódu obvarenia vo vode vynechala

„a nakoniec vznikli tieto krásne “riťka” žemličky, ktoré vám dúfam zachutili rovnako ako mne.“

Prísady:

  • 200g špaldovej  múky,
  • 100g celozrnnej pšeničnej múky
  • 100g kvásku
  • 10g soli
  • 180-200g bieleho jogurtu
  • 1 vajce

Na posýpanie :

  • 1 rozšľahané vajce
  • biely a čierny sezam, lanové semienka

Postup:

   100g kvásku pripravíme tak, že si nakŕmime cca 20g kvásku a pridáme 50g pšeničnej chlebovej múky a 30 g vody. Poriadne premiešame a necháme pri izbovej teplote fermentovať cca 6-8 hodín.

   Pripravený kvások zmiešame z ostatnými prísadami a vypracujeme jemne vláčne cesto. Pomocou robota by to malo trvať na nízkych otáčkach cca 6-7 minút. Následne cesto vyberiem a domiesime ručne. Zakryjeme a necháme pri izbovej teplote fermentovať cca 3-4 hodiny. Cesto obsahuje biely jogurt tak bude ťažšie a dlhšie mu bude trvať proces fermentácie.

   Vykvasené cesto rozdelíme na 6 rovnakých časti a vytvarujeme bochníky, ktoré necháme zakryté fermentovať približne 30 minút. Následne pomocou konca varechy urobíme v strede dierku a ukazovákmi otvor zväčšime. Pripravené bagels poukladáme na plech s papierom na pečenie a zakryjeme. Necháme pri izbovej teplote fermentovať cca 2-3 hodiny. Záleží to od teploty akú doma máte. U mňa fermentovali približne 4 hodiny.

   Rúru predhrejeme na 200 stupňov na horný spodný ohrev. Nakvasené bagels potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme zmesou semienok. Vložíme do stredu rúry a pečieme približne 7 minút. Následne teplotu znížime na 170 a dopečieme. Vďaka bielemu jogurtu sú trošku ťažšie, ale zase nám to vynahradia pridaním bielkovín do stravy. Verím, že si ich zamilujete a doprajete na raňajky tak, ako ja napríklad s turkish eggs                                                               Dobrú chuť vaše Nela.

Zobraziť komentáre (0)

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR