Home » Bagel z bieleho jogurtu a kvásku
Bagel z bieleho jogurtu a kvásku
Bagel z bieleho jogurtu
By NELKAFOOD
Recept na originál bagels nájdete v mojej knihe na strane 153. Tieto som pripravovala v zdravšej verzii z pridaním bieleho jogurtu, preto som metódu obvarenia vo vode vynechala
„a nakoniec vznikli tieto krásne “riťka” žemličky, ktoré vám dúfam zachutili rovnako ako mne.“
Prísady:
- 200g špaldovej múky,
- 100g celozrnnej pšeničnej múky
- 100g kvásku
- 10g soli
- 180-200g bieleho jogurtu
- 1 vajce
Na posýpanie :
- 1 rozšľahané vajce
- biely a čierny sezam, lanové semienka
Postup:
100g kvásku pripravíme tak, že si nakŕmime cca 20g kvásku a pridáme 50g pšeničnej chlebovej múky a 30 g vody. Poriadne premiešame a necháme pri izbovej teplote fermentovať cca 6-8 hodín.
Pripravený kvások zmiešame z ostatnými prísadami a vypracujeme jemne vláčne cesto. Pomocou robota by to malo trvať na nízkych otáčkach cca 6-7 minút. Následne cesto vyberiem a domiesime ručne. Zakryjeme a necháme pri izbovej teplote fermentovať cca 3-4 hodiny. Cesto obsahuje biely jogurt tak bude ťažšie a dlhšie mu bude trvať proces fermentácie.
Vykvasené cesto rozdelíme na 6 rovnakých časti a vytvarujeme bochníky, ktoré necháme zakryté fermentovať približne 30 minút. Následne pomocou konca varechy urobíme v strede dierku a ukazovákmi otvor zväčšime. Pripravené bagels poukladáme na plech s papierom na pečenie a zakryjeme. Necháme pri izbovej teplote fermentovať cca 2-3 hodiny. Záleží to od teploty akú doma máte. U mňa fermentovali približne 4 hodiny.
Rúru predhrejeme na 200 stupňov na horný spodný ohrev. Nakvasené bagels potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme zmesou semienok. Vložíme do stredu rúry a pečieme približne 7 minút. Následne teplotu znížime na 170 a dopečieme. Vďaka bielemu jogurtu sú trošku ťažšie, ale zase nám to vynahradia pridaním bielkovín do stravy. Verím, že si ich zamilujete a doprajete na raňajky tak, ako ja napríklad s turkish eggs Dobrú chuť vaše Nela.