Langoš
By NELKAFOOD
Leto, voda, slnko. Toto všetko sa mi mihne hlavou, keď si spomeniem na langoš. Môj syn by povedal fazuľová polievka J . Je to paradox ako máme jedlo zafixované so zážitkami, čo poviete. A viete aký pôvod má langoš?
„Je to maďarská smažená placka. A slovo langoš pochádza z maďarského výrazu láng, po slovensky plameň.“
Pôvodne sa langoš pripravoval na gazdovstvách opekaním placiek v blízkosti plameňa. Hlavnou surovinou na prípravu bolo chlebové cesto. Langoš bol podávaný na raňajky počas dní, keď sa na gazdovstvách piekol chlieb. V súčasnosti sa langoš vyrába pražením na oleji. Takže taká nezdravá a poriadne kalorická bomba. Poďme sa pustiť do prípravy a vychutnať si kalórie predtým, ako začne ,,sezóna plaviek“.
Prísady:
Rozkvas:
- 150g hladká múka
- 150g vody
- 1 polievková lyžica kvásku (2pl Lievito Madre)
Cesto:
- 850g hladká múka
- 300g vody
- 2 kávové lyžičky soli
- 1 kávová lyžička jedlej sódy
- 250ml kyslej smotany
Na smaženie:
- 0,4 l oleja
Postup:
Ako prvé je potrebné pripraviť si rozkvas a to zmiešaným vody, múky a kvásku. Pri izbovej teplote nechám kvasiť približne 12 hodín. Robím to ráno deň predtým ako chcem robiť langoše. Večer si vypracujem cesto a to tak, že k rozkvasu pridám všetky ostatné prísady. Nechám postáť pri izbovej teplote približne 1 hodinu. Následne cesto premiesim a na celú noc vložím do chladničky. Ráno si cesto rozdelím na približne 15 kusov. Pričom každý by mal mať okolo 115-120g. Z kúskov cesta si pomocou dlane vytvarujem bochníky, ktoré si poukladám na pracovnú dosku potretú olejom. Z vrchu bochníčky pokvapkám olejom a prikryjem fóliou. Nechám nakvasiť, kým znásobia svoj objem. Približne 1 hodinu. Medzitým si na panvici rozohrejem dostatočné množstvo oleja. Nakvasené langoše pekne po jednom prstami porozťahujem a vkladám do rozhorúčeného oleja. Z oboch strán opečiem cca pól minúty až minútu. Tak aby boli chrumkavé, no nie spálené. Po vybratí z oleja kladiem na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby sa z langoša odsal prebytočný tuk. Chcete ešte viac kváskových receptov? Kliknite tu. Podeľte sa so mnou o svoje výtvory a dajte mi vedieť ako sa vám podarili. Pre video postup kliknite tu.
Ahoj, chcela by som sa spýtať, ak chcem spraviť polovičnú porciu, rozkvas nechávam taký ako v recepte a delím len suroviny na cesto? Alebo stačí aj toho rozkvasu len polovica. Ďakujem.
Ahoj, toto je zaujímavá otázka. Spravila by som polovicu rozkvasu.
Robila som ich zo špaldového kvásku a špaldovej múky a chutili fantasticky! Síce neboli až také nadýchane ako mamine z droždia a bielej múky, ale chutili skoro ako chlieb. A môj otec ktorého stále páli z lángošov záha, nemal z mojich absolutne žiaden problém! Výborný recept. A teraz idem už druhý krát piecť tvoje buchty 😉
Tak týmto slovám sa tak neskutočne teším. Ďakujem a veľmi si to vážim.
Milá Nelka,
chtěla bych si založit Liaveto Madre, hledala jsem u Vás na blogu návod, ale nenašla.
Podle čeho jste postupovala Vy?
Díky Lenka.
Omlouvám se, chybička se vloudila -Lievito Madre.
Hezký den. Lenka.
Podla tohto návodu : http://vadkovaszsuli.blogspot.com/2017/09/lievito-madre-kovasz-keszitese-priprava.html?m=1
Moc děkuji ??. Lenka
Zdravim, dá sa nahradit kyslá smotana niečím? Syn má alergiu na BKM a nechcela by som ho ukrátiť o porciu. Ani sója a orechy, vajce u neho neprejdu. Vďaka.
Dobrý deň, popravde na intolerancie odborník nie som. A teda neviem poradiť, čo by sa v prípade intolerancie dalo nahrádzať.
Dobrý deň, chcela som sa spýtať to isté….ale tak skúsim nejaký obyčajný biely jogurt bez bifidus…
Dobrý deň, aj ja mám alergiu na BKM, skúste nahradiť bielym ovčim jogurtom. S tým by nemal byť problém.
Dobrý deň prajem.
Písali ste ze ráno spravíte rozkvas, večer zamiesite cesto, ktoré vložíte do chladničky.
Rada by som sa spytala, či to cesto musí byť v chladnicke a teda či sa s ním dá pracovať skôr než ráno.
Dakujem. Lucy
Nemusí byť v chladničke môžete ho nechať kvasiť pri izbovej teplote a piecť hneď.
Pekný večer chcem sa spýtať keď si cesto spravím ráno a dám ho do chladničky a budem ich piecť na ďalší deň, nič sa nestane? Vopred ďakujem za odpoveď
Toto si treba od sledovať. Môže sa stať, že cesto prekvasí.
Srdečne ďakujem za tento famózny recept na langoše. Sú naozaj božské. 🙂
Jej teším sa 🙂
Dobrý deň chcela by som sa opýtať keď sa dáva LM či obcerstvene alebo rovno z chladničky 2 dňové ďakujem
AK je silné a aktívne kludne môže byť nakŕmené aj pred dvoma dnami.