Božské langoše z kvásku

Langoše z kvásku

Langoš

nelkafood

By NELKAFOOD

   Leto, voda, slnko. Toto všetko sa mi mihne hlavou, keď si spomeniem na langoš. Môj syn by povedal fazuľová polievka J . Je to paradox ako máme jedlo zafixované so zážitkami, čo poviete. A viete aký pôvod má langoš?

“Je to maďarská smažená placka. A slovo langoš pochádza z maďarského výrazu láng, po slovensky plameň.”

   Pôvodne sa langoš pripravoval na gazdovstvách opekaním placiek v blízkosti plameňa. Hlavnou surovinou na prípravu bolo chlebové cesto. Langoš bol podávaný na raňajky počas dní, keď sa na gazdovstvách piekol chlieb. V súčasnosti sa langoš vyrába pražením na oleji. Takže taká nezdravá a poriadne kalorická bomba. Poďme sa pustiť do prípravy a vychutnať si kalórie predtým, ako začne ,,sezóna plaviek”.

 

Prísady:

Rozkvas:

  • 150g hladká múka
  • 150g vody
  • 1 polievková lyžica kvásku (2pl Lievito Madre)

Cesto:

  • 850g hladká múka
  • 300g vody
  • 2 kávové lyžičky soli
  • 1 kávová lyžička jedlej sódy
  • 250ml kyslej smotany

Na smaženie:

  • 0,4 l oleja

 

Postup:

   Ako prvé je potrebné pripraviť si rozkvas a to zmiešaným vody, múky a kvásku. Pri izbovej teplote nechám kvasiť približne 12 hodín. Robím to ráno deň predtým ako chcem robiť langoše. Večer si vypracujem cesto a to tak, že k rozkvasu pridám všetky ostatné  prísady. Nechám postáť pri izbovej teplote približne 1 hodinu. Následne cesto premiesim a na celú noc vložím do chladničky. Ráno si cesto rozdelím na približne 15 kusov. Pričom každý by mal mať okolo 115-120g. Z kúskov cesta si pomocou dlane vytvarujem bochníky, ktoré si poukladám na pracovnú dosku potretú olejom. Z vrchu bochníčky pokvapkám olejom a prikryjem fóliou. Nechám nakvasiť, kým znásobia svoj objem. Približne 1 hodinu. Medzitým si na panvici rozohrejem dostatočné množstvo oleja. Nakvasené langoše  pekne po jednom prstami porozťahujem a vkladám do rozhorúčeného oleja. Z oboch strán opečiem cca pól minúty až minútu. Tak aby boli chrumkavé, no nie spálené. Po vybratí z oleja kladiem na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby sa z langoša odsal prebytočný tuk. Chcete ešte viac kváskových receptov? Kliknite tu. Podeľte sa so mnou o svoje výtvory a dajte mi vedieť ako sa vám podarili. Pre video postup kliknite tu.

20 komentárov

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku.

SPÄŤ NAHOR