Celozrnný kváskový chlieb

Celozrnný kváskový chlieb

celozrnný špaldový chlieb

nelkafood

By NELKAFOOD

   Takéto „zdravé‟ pečenie nie je moja silná doména, pretože ťažké a hutné chleby nám doma nikdy moc nechutili. I keď boli vždy chuťovo lepšie ako tie z obchodu. No pri tomto chlebíku som sa pohrala a snažila som sa ho pripraviť čo najviac nadýchaný ako to len bolo možné. 

„A tak vznikol tento celozrnný špadlový chlebík plný semienok.“

Prísady:

 

Rozkvas:

  • 100g ražná chlebová múka

  • 100g vody

  • 1 polievková lyžica ražného kvásku

Cesto:

  • rozkvas

  • 350g celozrnnej špaldovej múky

  • 180g cez noc namočených semienok (lan, sezam, chia, …)

  • 220g vody

  • 10g soľ

  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja

 

Postup:

   Večer pred pečením si pripravím rozkvas a to tak že v miske zmiešam vodu, múku a kvások. Nechám v zavretej miske pri izbovej teplote stáť 9-12 hodín. Zároveň si namočím semienka, ktoré zalejem vlažnou vodou. Po vykvasení rozkvasu pridám ostatné suroviny a vypracujem cesto odlepujúce sa od stien nádoby. Na záver zapracujem zliate semienka. Cesto nechám kvasiť pri izbovej teplote približne 2 hodiny. Následne si cesto stočím do ošatky a nechám kvasiť ďalšie približne 2 hodiny. Po vykvasení pečiem v rozohriatej rúre so záparou 10 minút na 250 stupňov. Následne teplotu znížim na 200, rúru odvetrám a chlieb dopečiem 20-30 minút. Musí odspodu dunieť. Nechám vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť Vaša Nela.

13 komentárov
  • Nelka, už som zvládla Váš hydratovaný chlebík. Teraz idem na tento celozrný. Len mám jednu otázočku 180g semiačok nie je veľa???? Ďakujem

  • Dobrý deň Nelka, už dva krát som skúšala tento vás chlebík. Prvý bol ako tak chuťovo dobrý ale neskutočne ťažko sa robilo s cestom, lepilo sa mi a vo finále rozlialo. Do cesta som dala slnečnicu, mak a sezam ale nenamacala som ich. Vôbec nebolo také ako píšete, že by malo byt.
    Druhý krát som semiačka namocila, sezam, lán a chia. Zliat vodu nebolo možné lebo chia všetko vypili. Cesto bolo znova zle, rozlievalo sa, lepilo, tak som ho dala do jenskeho skla a nie do ostatky a aj som ho v tom piekla. Chlebík aj napriek tomu, že dunel vo vnuty bol cely mokrý. Bohužiaľ išiel do koša ?.
    Mohli by ste prosím natočiť video ako sa správne robí a nech vidím aj priamo vaše cesto prosím? Sme rodinka co ma rada, zdravšie varianty chlebíkov a bielu múku nejeme skoro vôbec.
    Ďakujem za odpoveď a rady.

  • Vsetko fajn, ale nikde neuvadzate, ako peciete chleba… myslim v com, ci v janskej myse, ci na plechu a ci prvych 10 minut na 250 stupnoch je bez vrchnaku alebo je cely cas otvoreny chlieb pri peceni? Dakujem

  • Pani Nelka, ako myslíte tú gramáž semienok a vody prosím? 180g majú mať aj s vodou, alebo je to 180g semienok plus voda? A koľko?
    Ďakujem Evka

  • Mně se povedl, ale musela jsem hodně improvizovat s moukou. Podle tohoto receptu by to nedopadlo dobře, víckrát už se do něj pouštět nebudu

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR