celozrnný špaldový chlieb
By NELKAFOOD
Takéto „zdravé‟ pečenie nie je moja silná doména, pretože ťažké a hutné chleby nám doma nikdy moc nechutili. I keď boli vždy chuťovo lepšie ako tie z obchodu. No pri tomto chlebíku som sa pohrala a snažila som sa ho pripraviť čo najviac nadýchaný ako to len bolo možné.
„A tak vznikol tento celozrnný špadlový chlebík plný semienok.“
Prísady:
Rozkvas:
- 100g ražná chlebová múka
- 100g vody
- 1 polievková lyžica ražného kvásku
Cesto:
- rozkvas
- 350g celozrnnej špaldovej múky
- 180g cez noc namočených semienok (lan, sezam, chia, …)
- 220g vody
- 10g soľ
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja
Postup:
Večer pred pečením si pripravím rozkvas a to tak že v miske zmiešam vodu, múku a kvások. Nechám v zavretej miske pri izbovej teplote stáť 9-12 hodín. Zároveň si namočím semienka, ktoré zalejem vlažnou vodou. Po vykvasení rozkvasu pridám ostatné suroviny a vypracujem cesto odlepujúce sa od stien nádoby. Na záver zapracujem zliate semienka. Cesto nechám kvasiť pri izbovej teplote približne 2 hodiny. Následne si cesto stočím do ošatky a nechám kvasiť ďalšie približne 2 hodiny. Po vykvasení pečiem v rozohriatej rúre so záparou 10 minút na 250 stupňov. Následne teplotu znížim na 200, rúru odvetrám a chlieb dopečiem 20-30 minút. Musí odspodu dunieť. Nechám vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť Vaša Nela.
Nelka, už som zvládla Váš hydratovaný chlebík. Teraz idem na tento celozrný. Len mám jednu otázočku 180g semiačok nie je veľa???? Ďakujem
Je to semienkový chlieb takže za mňa nie. Ak vám nevyhovuje toľko semienok treba si to upraviť.
Dobrý deň Nelka, už dva krát som skúšala tento vás chlebík. Prvý bol ako tak chuťovo dobrý ale neskutočne ťažko sa robilo s cestom, lepilo sa mi a vo finále rozlialo. Do cesta som dala slnečnicu, mak a sezam ale nenamacala som ich. Vôbec nebolo také ako píšete, že by malo byt.
Druhý krát som semiačka namocila, sezam, lán a chia. Zliat vodu nebolo možné lebo chia všetko vypili. Cesto bolo znova zle, rozlievalo sa, lepilo, tak som ho dala do jenskeho skla a nie do ostatky a aj som ho v tom piekla. Chlebík aj napriek tomu, že dunel vo vnuty bol cely mokrý. Bohužiaľ išiel do koša ?.
Mohli by ste prosím natočiť video ako sa správne robí a nech vidím aj priamo vaše cesto prosím? Sme rodinka co ma rada, zdravšie varianty chlebíkov a bielu múku nejeme skoro vôbec.
Ďakujem za odpoveď a rady.
Dobrý deň, áno môžem natočiť priamo video na výrobu tohto chlebíka. V priebehu tohto týždňa sa do toho pustím.
Dobry den, tiez sa mi cesto velmi lepi 🙁 Zatial som ho len zamiesila, ale nevyzera to dobre. Zrejme ho upeciem vo forme.
Hladala som Vase video, ale nenasla som.
Mám úplně stejný problém
Zdravím Nelka,
Je možné vymeniť špaldovu za celozrnu pšeničnu muku v tomto prípade?
Dobrý deň áno je to možné.
Vsetko fajn, ale nikde neuvadzate, ako peciete chleba… myslim v com, ci v janskej myse, ci na plechu a ci prvych 10 minut na 250 stupnoch je bez vrchnaku alebo je cely cas otvoreny chlieb pri peceni? Dakujem
Pečiem vždy na plechu, alebo na kameni.
Pani Nelka, ako myslíte tú gramáž semienok a vody prosím? 180g majú mať aj s vodou, alebo je to 180g semienok plus voda? A koľko?
Ďakujem Evka
Aj s vodou
Mně se povedl, ale musela jsem hodně improvizovat s moukou. Podle tohoto receptu by to nedopadlo dobře, víckrát už se do něj pouštět nebudu