Celozrnný kváskový chlieb

celozrnný špaldový chlieb

nelkafood

By NELKAFOOD

   Takéto „zdravé‟ pečenie nie je moja silná doména, pretože ťažké a hutné chleby nám doma nikdy moc nechutili. I keď boli vždy chuťovo lepšie ako tie z obchodu. No pri tomto chlebíku som sa pohrala a snažila som sa ho pripraviť čo najviac nadýchaný ako to len bolo možné. 

“A tak vznikol tento celozrnný špadlový chlebík plný semienok.”

Prísady:

 

Rozkvas:

  • 100g ražná chlebová múka

  • 100g vody

  • 1 polievková lyžica ražného kvásku

Cesto:

  • rozkvas

  • 350g celozrnnej špaldovej múky

  • 180g cez noc namočených semienok (lan, sezam, chia, …)

  • 220g vody

  • 10g soľ

  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja

 

Postup:

   Večer pred pečením si pripravím rozkvas a to tak že v miske zmiešam vodu, múku a kvások. Nechám v zavretej miske pri izbovej teplote stáť 9-12 hodín. Zároveň si namočím semienka, ktoré zalejem vlažnou vodou. Po vykvasení rozkvasu pridám ostatné suroviny a vypracujem cesto odlepujúce sa od stien nádoby. Na záver zapracujem zliate semienka. Cesto nechám kvasiť pri izbovej teplote približne 2 hodiny. Následne si cesto stočím do ošatky a nechám kvasiť ďalšie približne 2 hodiny. Po vykvasení pečiem v rozohriatej rúre so záparou 10 minút na 250 stupňov. Následne teplotu znížim na 200, rúru odvetrám a chlieb dopečiem 20-30 minút. Musí odspodu dunieť. Nechám vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť Vaša Nela.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *