Citrónový koláč, najlepší aký ste kedy jedli

Citrónový koláč

Citrónový koláč

nelkafood

By NELKAFOOD

   Keď som prvý krát ochutnala trený koláč, vedela som presne ako ho doma pripravím. S citrónom a kváskom. Preto sa teším, že konečne nastal deň kedy som vo foto výzve dostala zadanie britský koláč , aj keď netuším či toto je on, no mne to úplne pripomína čaj o piatej.

„A keď som ho doma dopiekla, muž sa ma opýtal: ,,aj ho nakrájaš či sa budeme iba pozerať?““

   A viete aká bola moja odpoveď?  Že najprv si ho odfotím? Život v rodine foodblogera.

 

Prísady:

 

Rozkvas:

  • 50ml mlieka
  • 50g polohrubej múky
  • 20g cukru
  • 1 polievková lyžica kvásku najlepšie Lievito Madre

 

Cesto:

  • 200 g cukru
  • 140 g masla
  • 50ml mlieko
  • 3 vajcia
  • 200g polohrubej múky
  • šťava a kôra z jedného bio citrónu
  • štipka soli

 

Na polevu:

  • práškový cukor
  • šťava z citróna

 

Postup:

   Večer pred pečením si pripravím rozkvas. V mlieku rozmiešam kvások a cukor. Pridám múku a v prikrytej miske nechám stáť na chladnejšom mieste (nie v chladničke) 9-12 hodín. Maslo si vyberiem z chladničky a nechám zmäknúť. Po vykvasení rozkvasu rozdelím vajíčka na žĺtky a bielky. Bielka spolu so 100g cukru vyšľahám do tuhej peny. Dám bokom a v mixéri si vyšľahám maslo až kým nebude biele a jemné. Bude to trvať 5-10 minút. Podľa toho ako výkonný mixér máte. Následne pridám ostatok cukru a nechám ešte šľahať 10 minút. Potom postupne zamiešam žĺtka pekne jedno po druhom, pridám rozkvas a celé premiešam. Primiešam mlieko izbovej teploty a citrónovú šťavu. Dávame pozor, aby mali všetky prísady izbovú teplotu inak by sa zrazili. Pridám múku, citrónovú kôru a jemne ručne metličkou premiešam. Následne do celej hmoty vmiešam vyšľahané bielka. Miešam len veľmi opatrne, aby nám nadýchaná štruktúra nespadla.  Teraz si vysteliem papierom na pečenie formu na toastový chlieb a cesto prelejem do pripravenej formy. Prikryjem a nechám cca hodinu postáť. Medzitým si rozohrejem rúru na 160 stupňov a pečiem približne 55 minút. Upečený citrónový koláč nechám mimo formy vychladiť a zmiešaním práškového cukru s citrónovou šťavou si vypracujem polevu. Citrónovú šťavu kvapkám len veľmi opatrne do pripraveného cukru, aby som dosiahla potrebnú konzistenciu. Polevu navrstvím na koláč, dozdobím plátkom citróna a podávam s čajom. Ešte vám prezradím malé tajomstvo: U nás zmizol skôr ako som stihla uvariť ten čaj. Dobrú chuť Vaša Nela.

9 komentárov

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR