Cereálny chlieb z kvásku ľahký ako pierko

Cereálny chlieb z kvásku

Cereálny chlieb z kvásku

nelkafood

By NELKAFOOD

    Veľmi chutný a vyvážený chlieb. Má dokonalú rovnováhu a vďaka praženým ovseným vločkám, ľanovým semienkam a sezamu je jeho chuť v nových rozmeroch. Maslo v tomto chlebíku spája dohromady všetky chute. Vďaka opraženiu dostáva tu najdokonalejšiu vôňu.

„A ak ho raz upečiete, verím že sa stane súčasťou vášho kváskového receptára.“

Prísady:

Rozkvas:
  • 50g pšeničnej chlebovej múky
  • 30g vody
  • 20g kvásku
Vločky:
  • 50g ovsených vločiek
  • 15g ľanových semienok
  • 15g sezamu
  • 30g masla
  • 65g vody
Cesto:
  • 350g pšeničnej chlebovej múky
  • 40g celozrnnej pšeničnej múky
  • 270g vody
  • 10g soľ

 

Postup:

   Cca 6 hodín pred prípravou cesta pripravíme rozkvas. V miske zmiešame pripravené suroviny a zakryté necháme fermentovať pri izbovej teplote. Pamätajte, že aktívny a vitálny kvások je základ každého jedného kváskového pečenia. Po zhruba 5-6 hodinách by mal rozkvas (kvások) pekne nakvasiť.


   V samostatnej miske zmiešame múku s vodou a poriadne premiešame (nemiesime), aby sa všetko prepojilo a nikde neboli suché miesta.
Zakryté necháme hodinu oddychovať, aby nám prebehla autolýza.

   Zmes na vločky opečieme na panvici na nižšej teplote do krásnej hnedej farby. Zmes musí pekne zhnednúť, no nesmie zhorieť.  Následne pridáme maslo a ďalej opečieme. Hotovú zmes preložíme do misky a zalejeme vodou. Pokiaľ nám prebieha autolýza zmes bude mať čas vychladnúť.

   Po jednej hodine pridáme nakvasený rozkvas do autolyzovanej múky a zapracujeme. Misku prikryjeme a necháme 20 minút odpočívať pri izbovej teplote. Následne pridáme soľ s kvapkou vody a poriadne zapracujeme. Necháme opäť odpočívať pri izbovej teplote zhruba 20 minút. Cesto vymiesime či už pomocou ruky o stenu misky, alebo cesto vyberieme na pracovnú dosku a pomocou búchania o dosku cesto vypracujeme. Na záver miesenia pridáme vločkovú zmes a zapracujeme. Takto pripravené cesto preložíme do misky na preklad.

   Cesto prekladáme aspoň 2x po 45 minútach. Pracovnú dosku jemne pomúčime múkou. Následne cesto vyberieme (skôr necháme vypadnúť) z misky na pracovnú dosku a pomocou rúk vytvarujeme do bochníka. Necháme odpočívať cca 15 minút pri izbovej teplote odkryté, aby nám bochník “obschol“. Po tejto dobe pripravené cesto otočíme pomocou špachtle a stočíme do ošatky vysypanej škrobom. Stočené cesto necháme nakvasiť pri izbovej teplote, alebo vložíme do chladničky na zhruba 4 stupne na dobu cca 6-8 hodín. Záleží to od stavu fermentácie, v akom cesto do chladničky vložíme. Treba myslieť na to, že cesto v chladničke nenakvasí do takého rozmeru, ako pri izbovej teplote, pretože v chlade prichádza k stlačeniu plynov. Upozorňujem, že pri “chladničkovej” fermentácii nám nebude fungovať prstový test na určenie stavu nakvasenia. Je to všetko o pocite, oku a skúsenosti. Ale ver, že sa do toho časom dostaneš.


   Rúru nadstavíme na najvyššiu teplotu, akú naša rúra umožňuje. Ak máš program chlieb neváhaj ho využiť. Chlieb pečieme v strednej časti rúry buď na plechu so záparou, alebo v zavretej nádobe, ktorú orosíme vodou. Čas pečenia treba prispôsobiť svojej rúre. Na plechu cca 10 minút na najvyššej teplote a 20 minút na cca 190 stupňov. Ak pečieme v nádobe, tak 15 minút zakryté na najvyššej teplote následne teplotu znížime na 190 stupňov a chlieb dopečieme cca 15-20 minút. Hotový upečený chlieb necháme na mriežke vychladnúť a následne nakrájame.

                                                                 Dobrú chuť Vaša NELA.

 
 
Zobraziť komentáre (0)

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR