Chlebové placky
By NELKAFOOD
Keď som v Istanbule ochutnala tieto placky, ako predjedlo v miestnej reštaurácii vedela som, že ich musím doma vyskúšať v kvaskovej podobe. A podarilo sa!!
„Sú dokonalé a skvelo chuťovo vyvážené. Ak ich raz vyskúšate uvidíte, že si ich zamilujete tak ako ja.“
Prísady:
- 250g pšeničnej chlebovej muky
- 60g celozrnnej pšeničnej muky
- 60g masla
- 170-180g vody
- soľ
- 100g kvásku
- čierny sezam
Postup:
100g kvásku pripravíme tak, že si nakŕmime cca 20g kvásku a pridáme 50g pšeničnej chlebovej muky a 30 g vody. Poriadne premiešame a necháme pri izbovej teplote fermentovať cca 6-8 hodín.
Ku kvásku pridáme všetky ostatne prísady okrem masla a sezamu. Maslo pridáme až, keď sa nám spoja všetky prísady a zapracujeme. Sezam len jemne zamiešame už do vypracovaného cesta.
Hotové vláčne cesto necháme v zakrytej miske fermentovať približne 3-4 hodiny (záleží to od teploty akú doma máte).
Nakvasené cesto rozdelíme na 7 rovnakých častí a vytvarujeme bochníky, ktoré necháme zakryté odpočívať cca 30 minút až hodinu.
Rúru spolu s kameňom na pečenie rozohrejeme na najvyššiu možnú teplotu, ktorú nám rúra ponúka. Jednotlivé bochníky pomocou valčeka rozvaľkáme na placku a kladieme na jemne pomúčenú sádzaciu lopatu, pomocou ktorej zošuchnem placku do rúry na rozohriaty kameň. Pracujeme rýchlo, aby nám neunikalo teplo z rúry. Placky by sa mali piecť približne 5 minút na 275 stupňov. Okraje by mali byt jemne zhnednuté no nesmú zhorieť. Upečené placky kladieme (zabalíme) do čistej utierky a hneď podávame. Skvelo sa hodia napríklad k cícerovému kari, ktoré si viete behom chvíľky pripraviť doma a vychutnať si tak večeru či obed pri skvelom jedle.
Dobrú chuť vaša Nela.