Syrovo-tymiánové žemle z kvásku

Syrové žemle

Syrové žemle

nelkafood

By NELKAFOOD

    Žemle plné syru, ktoré sa skvelo hodia ku kyslej polievke. V tomto spojení si doprajete úplne luxusné jedlo, ktoré Vás odrovná dokonalou a lahodnou chuťou.

„Na prípravu som použila novú hladkú pšeničnú múku na kváskovanie od Penam.“

Prísady:

Rozkvas:
  • 75g hladkej pšeničnej múky na kváskovanie od Penam
  • 50g vody
  • 10g kvásku
Cesto:
  • rozkvas
  • 250g hladkej pšeničnej múky na kváskovanie od Penam
  • štipka cukru
  • 7-10 g himalájskej soli
  • 160g vody
  • 20g masti
  • 100g nastrúhaného cheddaru
  • 2-3 steblá tymianu
Na dokončenie:
  • 10-15g roztopeného masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • tymian

Postup:

   Pred pečením pripravíme rozvkas, ktorý necháme pri izbovej teplote fermentovať približne 6-8 hodín.  Do hotového rozkvasu pridáme ostatné suroviny na cesto okrem masti a vypracujeme tuhšie cesto. Na záver miesenia pridáme masť a zapracujeme. Hotové cesto necháme v zakrytej miske fermentovať pri izbovej teplote približne 2-3 hodiny.

   Nakvasené cesto rozdelíme na 8 rovnakých časti a pomocou dlane vypracujeme bochníky, ktoré ukladáme na plech v ktorom budeme piecť. Ak máme plech na ktorý by sa mohli prichytiť, dáme tam papier na pečenie. Zakryjeme igelitom a pri izbovej teplote necháme fermentovať približne 2-3 hodiny. Buchtičky krásne zväčšia svoj objem preto ich na plech nedávame tesne vedľa seba, aby mali priestor na rast.

   Rúru rozohrejeme na 180 stupňov na horný spodný ohrev. Z roztopeného masla, cesnaku a tymianu pripravíme zmes, ktorou žemle pred pečením potrieme. Potreté nakvasené žemle vložíme do stredu vyhriatej rúry a pečieme približne 25-30 minút. Ak chcete žemle tmavšie zvýšte teplotu na 200 stupňov a čas pečenia odkontrolujte. Upečené žemle vyberieme a prikryjeme čistou utierkou. To nám zabezpečí že žemle ostanú jemné a vláčne. Nemusíme ich nechať úplne vychladnúť pretože najlepšie chutia ešte teplé.           

                   Dobrú chuť Vaša Nela.

Zobraziť komentáre (0)

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR