Cviklová pizza z kvásku

Kvaskova cviklová pizza

Kvaskova cviklová pizza

nelkafood

By NELKAFOOD

    Domáca kváskova pizza  uprostred týždňa? Tak to vôbec neznie zlé, čo myslíš? Výsledok sa mi veľmi páči, pretože sa mi konečne podarilo splniť všetky požiadavky, ktoré som na cesto na pizzu kládla.

„V prípade, že nemáte radi cviklu, stačí túto ingredienciu vynechať a namiesto nej pridať vodu a trochu sa pohrať s konzistenciou.“

Prísady:

  • 250g pizza múky
  • 60g nakvaseného kvasku
  • 5g cukru
  • 8g soli
  • 60g uvarenej rozmixovanej červenej repy
  • 130-150g vody v ktorej sa varila repy

Na oblohu:

  • 250g Nepasterizovaná bryndza
  • 150g kyslej smotany
  • Soľ, mleté čierne korenie
  • Šalotka
  • Slanina či sušená šunka

Postup:

   Na prípravu cesta na pizzu z cvikly budeme musieť použiť čerstvú repu a uvariť ju doma.  Dôvodom je, že na hydratáciu cesta použijeme okrem varenej cvikly aj vodu v ktorej sa cvikla varila.  Uvarenú repu ošúpeme a pomocou mixéra rozmixujeme na pyré.
   Do  misky od robota pridáme prísady  spolu s vodou na varenie repy a miešajte, kým nevznikne homogénna zmes.  Približne 5 minút na nízkych otáčkach. Prikryjeme fóliou a necháme kysnúť 18-24 hodín v chladničke.
   Toto cesto nemusí byt dokonale vymiesene, aby sa rozvinul lepok, postačí nám dobre zapracovať suroviny a nechať pokojne kysnúť. Čas tu za nás lepok rozvinie.
   Nakvasené cesto bude bublinkové a zväčší sa. Cesto vyberieme na pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti z ktorých vytvarujeme bochníky. Pracovnú dosku bohato posypeme múkou ( najlepšie semolinovu) a bochníky necháme odpočívať pri izbovej teplote cca 1-2 hodiny.
   Rúru rozohrejem na najväčšiu teplotu spolu s kameňom. Pizza pečená na kameni je omnoho lepšia ako na plechu. Kameň si totiž udrží svoju vysokú teplotu a cesto bude krásne chrumkavé.
   Cesto pomúčime z oboch strán, v závislosti od konečnej hydratácie nášho cesta budeme musieť použiť viac alebo menej.  Je dôležité, aby sme s cestom mohli manipulovať bez toho, aby sa nám lepilo na ruky, na to budeme musieť použiť túto ingredienciu bez toho, aby sme si mysleli, že je to príliš veľa.
   Cesto najprv pomocou rúk uprostred roztlačíme tak aby okraje zostali hrubšie, naberieme ho oboma rukami a začneme ho obracať na päste, keďže cesto otáčame, gravitácia nám ho pomôže natiahnuť.  Ak sa bojíte cesto takto naťahovať, môžete cesto roztiahnuť na pracovnej doske pomocou končekov prstov.  Jemne ich posúvame, aby sa cesto roztiahlo, pričom nezabúdajme, že sa nedotýkame okrajov. Ak sa hmota postaví proti nejakému odporu a zmršťuje sa, je to preto, že má napätie.  Necháme cesto asi 5-10 minút odpočívať a pokračujeme vo formovaní.
   Cesto položíme na drevenú lopatku a naplníme.  Poukladáme na vrh bryndzu vymiešanú s kyslou smotanou. Na to dáme soľ, korenie, sušenú šunku (slaninu) a nakrájanú šalotku. Pred vložením pizze do rúry zapneme gril na maximálny výkon.
   Pečieme približne 7 minút. Počas pečenia sa okraje cesta pekne nadváhou a bryndza sa pekne roztečie a prebublá. Pomocou lopárika pizzu vyberieme a pred podávaním posypeme kôprom, nakrájame a podávame.
Ďalší skvelý nápad na kváskovú večeru počas týždňa.

                                                                          Dobrú chuť Vaša Nela.

Zobraziť komentáre (0)

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR