Škoricové uzle, hniezda (chlieb) z kvasku

Škoricové uzle, hniezda (chlieb) z kvasku

Škoricové uzle, hniezda (chlieb) z kvasku

nelkafood

By NELKAFOOD

    Verte či nie, škoricové uzle, či skôr hniezda som robila už na milión spôsobov. No tento recept je vyladený do dokonalosti. Hoci som škoricové hniezda robila doma už tisíc krát až teraz som dotiahla plnku a cesto do dokonalosti. Spolu tvoria neoddeliteľnou a lahodnú kombináciu.

„A preto som sa rozhodla nechať vám tuto dokonalú verziu na blogu.“

Prísady:

Na cesto
  • 45g masla
  • 60g  plnotučného mlieka
  • 150g kvásku
  • 540g pšeničnej múky
  • 70g kryštálového cukru
  • 1 KL soli
  • 2 vajcia
Na náplň
  • 100g zamknutého masla
  • 220g muscovado cukru
  • 2 PL mletej škorice
Na polevu
  • 30g zmäknutého masla
  • 120g práškového cukru
  • 2 PL mlieka
  • 1 KL vanilkového extraktu

   Do misy mixéra pridáme všetky prísady a miesení 5 až 7 minút, kým nebude cesto hladké a elastické. Hotové cesto necháme pri izbovej teplote fermentovať zhruba 3-4 hodiny.

   Pokiaľ cesto fermentuje do misky pridáme ingrediencie na plnku a spolu premiešame. Odložíme bokom.

   Keď cesto nakvasí, vymastime maslom plech ale jednoducho použijeme papier na pečenie. Cesto rozvaľkáme na veľký obdĺžnik. Plnku natrieme na celé vyvaľkané cesto a potom tretinu cesta preložíme do stredu. Zložíme  zostávajúcu tretinu, nahor a cez prvú tretinu, takže nám zostane tenký obdĺžnik uprostred pracovného priestoru. Prehneme spodnú tretinu obdĺžnika nahor a potom posuňme hornú tretinu nadol, aby sme ho zakryli. Keď je cesto pripravené na opätovné vaľkanie, vyvaľkáme štvorec cesta na obdĺžnik. S nožom alebo rezačkou na pizzu nakrájame cesto na prúžky. Otočíme každý pásik, aby sme vytvorili špirálový tvar. Potom položíme na vystlaný plech tak, aby sme mali plát špirálovitých kúskov cesta poukladaný tesne vedľa seba. Necháme finálne fermentovať cca 2-3 hodiny.   

   Rúru rozohrejeme na 180 stupňov na horný spodný ohrev. Plech vložíme do rúry na 15 až 20 minút, kým vrch nie je zlatohnedý. Upečený plat necháme 5 minút vychladnúť na plechu na pečenie, potom položíme pás na pracovnú dosku a začneme cesto stáčať do špirály a necháme vychladnúť . Medzitým si pripravíme polevu. V miske vyšľaháme zmäknute maslo, cukor, mlieko a vanilku. Vychladnutý koláč bohato potrieme polevu, nakrájame na plátky a podávame. 

                                                             Dobrú chuť Vaša Nela.

Zobraziť komentáre (0)

Páčil sa Vám článok? napíšte komentár.

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

© 2020 NelkaFood.sk - Všetky práva vyhradené pre túto webovú stránku. Made by creawise.digital

SPÄŤ NAHOR